Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information
Du är här:

myndigheten

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Oavsett vad du vill göra i Försvarsmakten börjar din resa med en grundutbildning.

till jobb & karrär

bloggportalen

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Återspegling av tiden med Stab- och trossplutonen

Malistyrkan

Tiden i Mali är snart till ända, de första ur plutonen har nu påbörjat sin överlämning till sina efterträdare. Inom några veckor kommer alla att ha roterat hem och vara återsamlade i Arvidsjaur för medaljceremoni. När man nu ser slutet av tunneln kan man inte låta bli att blicka tillbaka över den tid som varit. Stab- och trosspluton ur Mali 06 har varit sex månader i Timbuktu men vår resa tillsammans började långt innan dess.

Det var tidigt i januari som plutonen påbörjade sin formella utbildning vid IntUtbE på Livgardet i Kungsängen i Stockholm. Jag minns att det var en fuktig dag, framförallt då min bil valde att strejka just denna morgon då jag skulle inställa mig för inryck.

Väl på IntUtbE skulle jag för första gången stifta bekantskap med många av dem som skulle bli mina kollegor under det närmsta året. Framförallt skulle jag för första gången träffa min ställföreträdare Johan, en person som jag rekryterat på hörsägen men som jag aldrig träffat.

Olika organisationer

När plutonen ställde upp var det en brokig skara med personal hemmahörande vid 16 olika garnisoner och förband. Mali 06 organiserades av I19 Arméns Jägarbataljon men på stab- & tross skulle endast ca 20 procent utgöras av personal från jägarbataljonen i Arvidsjaur. Vissa delar av plutonen hade tidigare samtränat sig vid sina hemmaförband men för många var det första gången som de skulle träffa sina nya plutonskollegor.

Plutonen skulle under Mali 06 ha två olika organisationer, en under utbildningen vid IntUtbE och en under själva insatsen. Under utbildningen skulle plutonen räkna över 68 soldater och officerare och med åtta olika underställda chefer till plutonchefen. ”Ett kompani i miniatyr” sa ställföreträdande plutonchefen när han första gången såg organisationsskissen och bättre beskrivning än så kan knappast ges.

Utbildning på Livgardet

”Hur ska det här gå?” vad det nog fler än en som tänkte den där första morgonen på Livgardet. Framför oss låg en utbildningsperiod som sträckte sig fram till maj då plutonen skulle rotera ner. I den perioden skulle både befattnings-, insats- och förbandsträning rymmas, en snäv tidsram då många inom plutonen var nya i sina befattningar. Utbildningsperioden innehöll många veckor med kurser som organiserades av IntUtbE men också många tomma veckor där plutonen själv skulle genomföra kvalitativ verksamhet. Trots ett dåligt planeringsläge fylldes de ”tomma” utbildningsveckorna snabbt med verksamhet och som exempel på det övade delar av plutonen redan veckan efter inryck grundövningar med Ak5C i Uppsala där man hade lyckats boka skjutbanor.

Det var en tid då chefer och soldater tidigt tog initiativ och ansvar för sin egen utbildning och befattning. Utan hänsyn till de många utmaningarna så tog plutonen sig genom denna period med bravur.

I insatsområdet

Väl i insatsområdet fick plutonen en rivstart. Redan under utbildningen hemma i Sverige hade vi hört nyhetsrapportering från Mali; självmordsbombare, raket- och granatkastarbeskjutning hade drabbat det svenska förbandet i Timbuktu. Då plutonen anlände pågick denna fientliga verksamhet alltjämt och inom plutonens första månad skedde två skarpa beskjutningar med indirekt eld, den ena med skadade hos den franska kontingenten. Det vilade en nervös stämning över Camp Nobel och perioden präglades av falsklarm och övningar där plutonen övade försvar av Camp Nobel. I takt med att tiden gick sänkte sig lugnt över Camp Nobel, den fientliga aktiviteten nedgick och den hårda starten hade gett erfarenhet och trygghet i hur uppgiften skulle lösas.

Under överlämningen mellan Mali 05 och Mali 06 drogs många kloka slutsatser och ”kompaniet i miniatyr” minskades från 68 till 54 soldater och officerare, antalet underställda chefer minskade från åtta till fem. Detta genomfördes genom att förmågorna MP, tolk, TUAV och IEDD lyftes upp en ledningsnivå och direkt underställdes skvadronchefen. Plutonen tillfördes istället en vaktgrupp som bemannats av både personal ur I19 samt från Operativ reserv från P4.

Attacken mot högkvarteret

Under sommaren rådde ett förhållandevis lugn, plutonen löste uppgifter samt övade både skarpskjutning och terrängkörning inför kommande operationer. Denna idyll bröts den 14 augusti då sektorhögkvarteret inne i Timbuktu anfölls. Plutonen deltog inte i striden men delar av plutonen hanterade transporten av stupade från högkvarteret till bårhuset i Timbuktu.

Trots attacken mot sektorhögkvarteret och beskjutning av indirekt eld har vardagen flutit på och plutonen har alltid löst uppgift trots tunga perioder av leaver, operationer och olika systemstöd. Tiden är nu snart inne att överlämna stafettpinnen till nästa stab- och trosspluton.

Tack till anhöriga

När jag betraktar den tid varit och den resa som varit för stab- och tross har gjort känner jag en självklar stolthet för det arbete som plutonen åstadkommit men även en tacksamhet. Det är en tacksamhet mot den enskilde, mot chefer, ställföreträdare och soldater. Det hårda arbete som varje enskild individ har utfört har gjort det enkelt för mig att vara chef. För det är jag tacksam.

Jag är också tacksam för det tålamod och stöd som plutonen fått från sina anhöriga. Att göra utlandsmission är inte bara en ur familjen som gör, det gör hela familjen tillsammans. De soldater och officerare som jag haft förmånen att leda i Mali har jag bara haft på lån och snart är det tid att lämna tillbaka dem till sina anhöriga. Tack för lånet!

Stab- och trossplutons arbete i Mali sker ofta i skymundan; skydd och bevakning, logistik, ledning och teknisk tjänst är uppgifter som ingen ser men som alla förväntar sig ska fungera. Här har plutonens soldater och officerare gjort ett fantastiskt jobb och har anledning att känna sig stolta.

Avslutningsvis vill jag även uttrycka min tacksamhet mot min ställföreträdare Johan. Förbannat bra jobbat!

Mikael Båverud

Chef Stab- och tross

Officiell blogg

Det svenska FN-bidraget i Mali består av två kontingenter. Den ena består av ett underrättelseförband samt officerare som tjänstgör i olika staber. Det andra är ett transportflygförband som stöder FN med flygtransporter. Som stöd till dessa finns en nationell stödenhet för logistik (NSE). Den svenska personalen är förlagd i huvudstaden Bamako samt i Timbuktu.

8 kommentarer

 • Bergskedjan 26 november 2017 15:56

  Hej Mali!
  Väldigt fina ord, det tackar vi för! Vilken fin insats ni alla gjort! Vill önska er alla varmt välkomna hem igen och samtidigt önska Mali 07 all lycka till. Be safe, ni alla!
  Ska bli underbart få krama sonen igen snart och få hänga lite i Arvidsjaur i samband med ceremonin. Ska ärligt bli skönt få ner axlarna lite också, en viss anspänning finns där. Vill också passa på tacka för bloggen, den har betytt mycket för oss här hemma, mer än jag trodde faktiskt.
  Åter igen: tack för ert jobb, vilket gäng ni är! Välkomna hem!!!!
  Be safe hela vägen nu // Bergsmor

 • Birgitta 23 november 2017 09:46

  Är också ny följare av Malibloggen.
  Mali07 Vad kommer det att innebära för min son och oss anhöriga som är kvar här hemma?
  Genom att följa bloggen och Malipodden känner jag som mamma att jag får ta del av vardagen och vilket uppdrag Mali07 har.
  Den ovissheten som man lever i här hemma, blir inte så stor , utan gör att man känner sig något lugnare. Vill tacka för väldigt bra information och önska alla lycka till med uppdraget Mali07
  Birgitta.

 • Nina 21 november 2017 23:23

  Är en ny följare av Malibloggen, som har en liten "klump i magen" känsla, eftersom jag precis har sänt iväg min son till Mali07 i måndags. Jag kommer att följa bloggen och uppskattar verkligen att man får en liten inblick av hur ni har det i Mali. Vill önska alla i Mali07 lycka till med ert kommmande uppdrag de närmsta månaderna.

 • Karlssons klister 21 november 2017 07:08

  Tack för det inlägget som gör att man på djupet förstår vilken enorm satsning som var och en av er har gjort. Vi anhöriga har följt er på håll hela tiden, långt borta geografiskt, men nära i våra hjärtan. Snart är ni hemma hos oss igen och vi gläder oss enormt åt att ta emot er i Arvidsjaur. Men er tighta grupp ska skingras så ni kommer att samtidigt som ni återförenas med oss känna saknad över den grupp som upplöses.
  Ni har gjort ett fantastiskt fint jobb tillsammans i Mali och snart börjar en ny tid i era liv.
  Tack och välkomna hem!

 • Invictus 20 november 2017 20:37

  Ni alla gör ett enastående jobb så långt hemifrån. Jag är imponerad och följer fortfarande bloggen sedan grabben var där med Mali 03. Kör hårt, peace

 • Christian 20 november 2017 19:36

  Välkomna hem och bra jobbat. Hälsningar Ma05

 • Räven 20 november 2017 17:41

  Så fantastiskt stolt som anhörig att få höra dessa ord och tack för att vi får hem våra modiga snart. Vi har alla här hemma tänkt på er varje dag och snart får vi krama om er igen. Känns nästan ofattbart. <3

 • Jenny 20 november 2017 12:20

  Tack för er insats!
  Varma hälsningar från Bamako! /PIO FM 02

delta i diskussionen ↓

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *