Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information
Du är här:

myndigheten

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Oavsett vad du vill göra i Försvarsmakten börjar din resa med en grundutbildning.

till jobb & karrär

bloggportalen

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Dokumenterad punktering i skogen

Malistyrkan

Foto: Pelle Vamstad

Som förare till CO åker man inte ut varje dag, så när man för en gång skull får följa med en spaningsgrupp ut på uppdrag gäller det att hålla tungan rätt i munnen. Man vill för allt i världen inte sinka gruppen genom att fordonet  går sönder eller genom en punktering.

Den här dagen hann vi inte köra mer några få kilometer innan vi kör in i en skog med smala träd och täta buskar.  Jag hinner precis tänka klart tanken ”ingen punktering nu” innan ett av framdäcken smäller och punkteringen är ett faktum.

Jag frambringar några väl valda svordomar och tänker att jag nu har förstört den här dagen för spaningsgruppen. Men sedan är det slut på min självömkan och jag bestämmer mig för att göra ett så snabbt däckbyte det bara är möjligt i den här terrängen, nu står min yrkeshedern som förare på spel. När nu har rullat vidare en bit i skogen för att hitta en lämplig plats för bytet stannar vi och jag hoppar ut ur Galten samtidigt som mina kamrater säkrar området där vi har stannat. Två andra förare börjar processen med att få ner reservdäcket från bakdörren på min Galt samtidigt som jag greppar en domkraft, ålar in under fordonet och börjar hissa upp bilen. Och tro mig, att i 45 graders värme ligga under en Galt iklädd fullstridsutrustning och för hand hissa upp fordonen med hjälp av en domkraft är varken en behaglig eller enkel uppgift.

När arbetet med domkraften är klart lossar jag på de sex hjulbultarna och sedan lyfter vi med gemensamma krafter av det trasiga däcket, och lyfter sedan med samma gemensamma krafter på reservdäcket. Här är just gemensamma krafter ett måste eftersom ett Galt-däck väger sina duktiga 175 kilo. Jag fäster åter bultarna samtidigt som mina kamrater monterar det trasiga däcket på baklucka med hjälp av däcksvinschen som sitter på sidan av Galten.

Strax därefter kan vi fortsätta på vårt uppdrag ner mot Niger-floden och jag får besked om jag hela däcksbytet gick på under 20 minuter. Med hjälp av mina kamrater satte jag därmed ett nytt personligt rekord i värmen, och för väl var väl det med tanke på att TV4 filmade hela förloppet.

/Vidin, CO driver

Officiell blogg

Det svenska FN-bidraget i Mali består av två kontingenter. Den ena består av ett underrättelseförband samt officerare som tjänstgör i olika staber. Det andra är ett transportflygförband som stöder FN med flygtransporter. Som stöd till dessa finns en nationell stödenhet för logistik (NSE). Den svenska personalen är förlagd i huvudstaden Bamako samt i Timbuktu.

2 kommentarer

  • Karlssons klister 12 oktober 2017 07:44

    Bra gjort i värmen. Får vi alltse se detta på TV4 play? Skönt att det lyckades utan andra incidenter.

  • Bergskedjan 11 oktober 2017 19:54

    Hej där i Mali!
    Vilken utmaning med punkan! Skönt allt gick vägen och jag kan knappt föreställa göra nåt sånt i hettan...
    Be safe alla // Bergsmor

delta i diskussionen ↓

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *