Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information
Du är här:

myndigheten

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Oavsett vad du vill göra i Försvarsmakten börjar din resa med en grundutbildning.

till jobb & karrär

bloggportalen

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Manuskripten i Timbuktu

Malistyrkan

En förmiddag i augusti blev jag, som representant för svenska förbandet i Timbuktu, inbjuden att vara med när EUTM visade upp sin utbildning av Malinesiska armén på plats vid flygplatsen i Timbuktu. Det var i sig en intressant uppvisning av utbildning och det var imponerande att se soldaterna ur det malinesiska förbandet. De deltog verkligen med inlevelse trots ”enkla” utbildningshjälpmedel.

Vid uppvisningen deltog ledningen av EUTM i Mali, Mission Commander, med flera, från högkvarteret i Bamako. Jag och en kollega följde sedan med in på den franska campen för ytterligare uppvisning, förfriskning mm. Temperaturen låg runt 45 grader så det var mer än varmt och behagligt. När vi trodde att uppvisningarna var slut dök en lång elegant klädd afrikan upp med en gammaldags ”skollärarportfölj” i handen. Det visade sig att den italienske chefen för EUTM på plats i Timbuktu lyckats få till en visning för sina gäster av Timbuktumanuskripten.

Manuskripten skrevs på arabiska och de lokala afrikanska språken songhai och tamasheq. De är daterade mellan sent 1200-tal och tidigt 1900-tal. Manuskripten behandlar olika nordafrikanska händelser från islamiseringen av det Maliska imperiet till undergången av traditionell undervisning i dåvarande Franska Sudan. Manuskriptens form är alltifrån skolarbeten från Timbuktus universitet till korta brev. Manuskripten har bevarats genom arv inom familjer bosatta i Timbuktu. Många av manuskripten är idag okatalogiserade och ej genomgångna av forskare. Antalet manuskript är okänt beroende på den metod som använts för att bevara dessa för eftervärlden. Under den franska kolonisationen av Nordafrika avklingade intresset för manuskriptens historiska värde.  Idag är delar av manuskripten i dåligt skick och det pågår sporadiska projekt att digitalisera dessa och rädda dessa för eftervärlden. Under upproret 2013 rapporterades det att manuskripten blev uppbrända av upprorsmännen. Tack var den utspridda förvaringen av manuskripten var huvuddelen av dessa oskadda och genom olika initiativ förda i säkerhet till södra Mali.

Hela den här historien dukades upp inuti ett luftkonditionerat franskt stabstält, inrett med klaffbord och klaffstolar. Det var inte utan att man kände sig ganska ödmjuk inför de gulnade, handskriva manuskripten vilka hamnade på bordet.  Samtliga av oss som vistades i tältet blev milt sagt berörda av de gamla gulnade manuskripten med sina sirliga texter. Som europé är det ibland nyttigt att få sig till livs att det nog inte är vi som via kolonialisering, vår industrialisering, vetenskap mm. skapat civilisation i tredje världen. Den fanns där före oss!

/Mårten Öyen, stabschef

Officiell blogg

Det svenska FN-bidraget i Mali består av två kontingenter. Den ena består av ett underrättelseförband samt officerare som tjänstgör i olika staber. Det andra är ett transportflygförband som stöder FN med flygtransporter. Som stöd till dessa finns en nationell stödenhet för logistik (NSE). Den svenska personalen är förlagd i huvudstaden Bamako samt i Timbuktu.

1 kommentar

  • Pastor Lisa 2 oktober 2017 11:24

    Jag rekommenderar boken ”Badass librarians of Timbuctu”, som berättar historien om hur dessa dokument räddades. Jag skänkte min kopia till förbandsbiblioteket, hoppas den finns kvar.

    Jag blir rörd och glad och en smula avundsjuk. Det här är vad vi kämpar för; Malis folk och stolta historia.

    /Pastor05

delta i diskussionen ↓

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *