Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information
Du är här:

myndigheten

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Oavsett vad du vill göra i Försvarsmakten börjar din resa med en grundutbildning.

till jobb & karrär

bloggportalen

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

NOWODWOR 1655, ett namn som förpliktigar

Malistyrkan

I Mali har dagen ägnats åt högtidlighållandet av slaget vid NOWODWOR 1655. Dagen har bjudit på pompa och ståt med ceremoni och medaljering, men även idrottstävlan, god mat och umgänge, allt i bästa Dragonanda! Segernamnet NOWODWOR 1655 och Mali har kanske inte den självklaraste av kopplingar, men med denna artikel skall jag göra ett försök att utredda orsaken till att vi i Mali väljer att högtidlighålla detta.

Mali 06 är en blandning av många människor med olika förbandstillhörigheter. Det uppsättande förbandet, som bär huvudansvaret för Mali 06:s organisering och bemanning är Arméns jägarbataljon, en del av I19. Som uppsättande förband hör det till att medföra sina traditioner till utlandstjänstgöring.

NOWODWOR 1655 är det segernamn som Norrlands dragonregemente K4 förde i sitt dragonfana. K4 är sedan 2005 nedlagt och omorganiserades till detachement Norrlands dragoner / Arméns jägarbataljon. Även som en del av I19 fortsätter Norrlands dragoner att föra sitt dragonfana och att alltjämt vårda och hedra de traditioner som härstammar från K4.

Slaget vid NOWODWOR skedde under Karl X:s polska krig 1655-1660, den 20 september 1655. Efter erövringen av Warsawa befann sig den polske regenten på flykt, förföljd av Karl X som medfört stora delar av kavalleriet. Infanteriet, artilleriet och enstaka ryttarskvadroner hade kvarlämnats under befäl av rikstygmästaren Stenbock. Denne fick snart besked att polska trupper hade börjat samlats i Mazovien. Nu var det tid att handla.

En styrka avdelades att mötta de polska trupperna. Mötet skede vid Nowy Dwór Mazowiecki i Polen, där floden Bugs har sitt inflöde i floden Weichsel. I skydd av kanoneld anlades en bro och de svenska trupperna korsade floden. Väl på andra sidan floden utkämpades sedan ett slag, där ca 8000 svenskar drabbade samman med motsvarande antal polacker. Det svenska infanteriet, till stor del bestående av jämtlänningar, närkingar och finnar drev de polska trupperna på flykt.

Efter slaget lämnade de polska trupperna 300 döda, 7 kanoner, 2 standar och över 500 vagnar kvar på slagfältet, svenska förluster ska endast ha varit en stupad.

Vid 1888 års fankommitté beslutades att Jämtlands fältjägarregemente samt Jämtlands hästjägarkår (sedemera Norrlands dragonregemente) skulle bära segernamnet ”NOWODWOR 1655”. I sitt betänkande anges följande:

”Bland de svenska inhemska regementen, som deltogo i slaget var en
bataljon af Jemtlands fotfolk. Då detta är den enda gången som detta gamla regemente haft tillfälle att utmärka sig i någon större strid och stormningen af höjderna på andra sidan Bugfloden är ett vackert krigsminne, i anse sig kommitterade kunna underdånigst föreslå: att Jemtlands regementes arvtagare, Jemtlands fält- och hästjägarecorpser såsom tecken till samhörighet äfven äldre tider med den öfriga armén, må få rätt att upptaga namnet NOWODWOR 1655 på sin fana och sitt standar.”

Sedan 1905, varhelst där Norrlandsdragoner uppträder, i Mali, Arvidsjaur, Umeå, Drottningholm eller Frösö har Norrlands dragoner högtidlighållet årsdagen av slaget vid NOWODWOR, till åminnelse av de jämtländska förband som stred där, det landskap där förbandet har sitt ursprung.

/Mikael Båverud

Officiell blogg

Det svenska FN-bidraget i Mali består av två kontingenter. Den ena består av ett underrättelseförband samt officerare som tjänstgör i olika staber. Det andra är ett transportflygförband som stöder FN med flygtransporter. Som stöd till dessa finns en nationell stödenhet för logistik (NSE). Den svenska personalen är förlagd i huvudstaden Bamako samt i Timbuktu.

2 kommentarer

  • Jan/pappa till en soldat 4 oktober 2017 01:07

    Ni är fina förebilder. Extrakul att ni lyfter fram våra skickliga och modiga kvinnor.

  • Mamma Marianne 22 september 2017 23:26

    Idag fyller min yngste son, Daniel Norberg år, kan ni hälsa från hustrun och resten av familjen och gratulera? ❤️

delta i diskussionen ↓

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *