Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information
Du är här:

myndigheten

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Oavsett vad du vill göra i Försvarsmakten börjar din resa med en grundutbildning.

till jobb & karrär

bloggportalen

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Summering av augusti månad för Mali 06

Malistyrkan

Augusti är över och med det vill jag som chef för den svenska styrkan summera månaden, som stundtals varit orolig. Den största händelsen denna månad är attacken mot FN:s sektorhögkvarter i Timbuktu, eftersom det är en attack mot hela världssamfundet. Under denna attack fick 13 människor sätta livet till, och några sårades. Mina och förbandets tankar går givetvis till alla drabbade och deras anhöriga.

I skrivande stund har det gått några veckor och jag tycker att det finns anledning att presentera fakta om den svenska insatsen under attacken.

FN har delat upp sin insats här i Mali i olika sektorer och svensk trupp arbetar vanligtvis i sektor väst som leds från Timbuktu, staden där huvuddelen av det svenska truppbidraget är förlagt. Under eftermiddagen måndagen den 14:e augusti attackerades FN:s sektorhögkvarter, som är beläget inne i Timbuktu, av ett antal beväpnade angripare. Angriparna lyckades under eldgivning ta sig in på högkvartersområdet som består av ett flertal olika byggnader, ett hotell och ett antal containrar som fungerar som kontorsplatser för FN-anställda. På högkvarteret arbetar på daglig basis både civil och militär FN-personal.

Striden över

När den svenska FN-styrkan, som är förlagd på Camp Nobel vid Timbuktus internationella flygplats i utkanten av staden, fick information om attacken skickades en svensk styrka genast mot FN:s högkvarter för att i enighet med förbandets uppdrag bland annat skydda FN-personal och civila. När den svenska styrkan anlände till sektorhögkvarteret var situationen initialt oklar, men striden mellan FN-personal och angriparna inne på sektorhögkvarteret var över. Utanför högkvartersområdet hördes dock fortfarande skottlossning.

Första hjälpen

De svenska soldaterna säkrade, tillsammans med FN-kollegor från andra nationer, högkvarteret och vidtog samtidigt åtgärder för att försvara detsamma mot ytterligare anfall. Inne på högkvartersområdet påträffades stupade, både angripare och personer som arbetar för FN. Den svenska styrkan gav också första hjälpen åt sårade och bidrog i omhändertagandet av civil personal som fanns kvar inne på området samt evakuerade ett antal personer från detsamma.

Svensk trupp stannade på högkvarteret och löste dessa uppgifter under en stor del av dagen. På högkvarteret arbetar en handfull svenskar och två av dessa var på plats under attacken. De klarade sig oskadda. Ingen svensk soldat öppnade eld under insatsen vid högkvarteret och inga svenskar sårades heller under densamma.

Underrättelseförband

Det svenska truppbidraget till FN:s insats, ett underrättelseförband på omkring 250 personer, är en liten, men viktig, del av en internationell styrka på drygt 13.000 soldater. När enheter från andra FN-nationer hamnar i strid i vårt närområde är det självklart att vi i enighet med FN:s insatsregler i Mali och efter vår förmåga stödjer dem. Det är dessutom vår skyldighet att göra det. Och det var vad som skedde den 14:e augusti.

Förbandet som jag leder gjorde en mycket professionell och stabil insats under attacken. Och det gäller samtliga enheter och funktioner, både de som var på plats vid högkvarteret och de som samtidigt understödde insatsen från Camp Nobel.

Avslutningsvis – attacken mot FN-högkvarteret är ännu ett bevis på att svensk trupp behövs och gör skillnad i den pågående fredsprocessen och därmed också för människorna som lever och verkar i Mali.

Teddy Larsson, chef Malistyrkan

Officiell blogg

Det svenska FN-bidraget i Mali består av två kontingenter. Den ena består av ett underrättelseförband samt officerare som tjänstgör i olika staber. Det andra är ett transportflygförband som stöder FN med flygtransporter. Som stöd till dessa finns en nationell stödenhet för logistik (NSE). Den svenska personalen är förlagd i huvudstaden Bamako samt i Timbuktu.

5 kommentarer

 • Peter Bodis 6 september 2017 22:38

  En realistiskt bra och saklig summering av händelserna under augusti månad!

 • E 4 september 2017 17:20

  Tycker att information som denna är väldigt viktig att ta upp i bloggen.
  Känns som att det många gånger (läs: nästan alltid) målas upp en väldigt förskönad bild av vad insatsen egentligen innebär för soldaterna som är där och arbetar. Blir mest irriterande att som anhörig nästan bara få läsa om sport, djur och gulligull när det även finns en helt annan verklighet, en verklighet som hamnar lite i skymundan och som faktiskt är anledningen till att våra soldater är där.
  Nej, en lite mer saklig och proffsig blogg skulle önskas mellan varven.

  Vi är stolta och tacksamma för allt ni gör.
  Flickvän.

 • CS 4 september 2017 10:52

  Utmärkt inlägg som informerar om läget på plats. Skulle vilja se regelbunden rapportering likt denna. Se exempelvis hur Barkhane en eller ett par gånger i månaden skickar ut en lägesrapport till pressen. De kan dock vara för torftiga.

  Jag är medveten om att FN äger det övergripande kommunikationsansvaret men jag är övertygad om att en informativ månadsrapport från er skulle vara fullt tillåtet att ge ut. Det skulle uppskattas av många och sannolikt minska risken för att svenska soldater på plats känner sig bortglömda i svensk media.

  Keep up the work!

 • Bergskedjan 4 september 2017 09:20

  Hej!
  Vill tacka för saklig och informativ text om händelsen i augusti. Vi här hemma har saknat den typ av info på bloggen, så tack igen för det.
  Skönt uppdraget utfördes så bra även om det säkert ändå kan varit jobbigt. Att så många som 13 stycken dog har inte heller framgått i media här hemma. Usch, fruktansvärt!
  Ska bli härligt med leave snart tycker vi hör hemma! Välkommen hem snart

  Be safe alla// bergsmor

 • Armétaktisk chef 3 september 2017 15:50

  Jag besökte er i Timbuktu och Bamako för någon vecka sedan. Mina intryck är enbart positiva, stort tack för en riktigt bra vecka, ett bra exempel på "en bra vecka på jobbet".

  Jag stämmer in i det CO Mali 06 uttrycker - att den svenska truppen verkligen gör skillnad. Våra politiker har beslutat att Sverige ska ingå i FN's stabiliseringsinsats, och det har vi nu gjort med dels etableringsstyrkan som byggde Camp Nobel följt av 6 kontingenter med ett underrättelseförband. Svenska soldater och officerare har verkligen levererat såväl hög effekt, underrättelseprodukter som säkerhet - något som är högt uppskattat bland de människor som lever och bor i regionen.

  Sverige levererar det som är politiskt beslutat och efterfrågat - och ni gör det bra. Alla som tjänstgjort och nu tjänstgör inom MINUSMA samt EUTM MALI, förtjänar stor respekt. Detta kan aldrig påpekas för ofta.

  Tack för det ni gör.

  Stefan Andersson
  Brigadgeneral
  Armétaktisk chef

delta i diskussionen ↓

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *