Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information
Du är här:

myndigheten

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Oavsett vad du vill göra i Försvarsmakten börjar din resa med en grundutbildning.

till jobb & karrär

bloggportalen

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Konsten att rädda en ko

Malistyrkan

Foto: Christoffer TUAV

En dag som vilken annan dag som helst på Camp Nobel, solen brände ordentligt och de sista pölarna från gårdagens regnoväder hade precis torkat bort.

Verksamheten på Örnens landningsbana fortskred i vanlig ordning men den ovanligt närgångna boskapsflocken drog snabbt till sig uppmärksamheten. Det pratas mycket om normalbilder här nere i insatsområdet, och just idag avvek vår normalbild från hur det brukar vara.

Kanske var det nyfikenheten som lockade oss upp på hescomuren, kanske rentav en förhoppning om en schysst närbild med något av de betande djuren.

Det vi fick var så mycket mer än så.

Långt ned i ett av hörnen stack det till extra mycket i ögonvrån, vad som först var en till synes helt livlös jordhög blev snabbt en något mer allvarlig situation när vi insåg vad vi tittade på.

En liten mager ko, bara meter från muren, hade fastnat i ett ras direkt utanför landningsbanan. Kon hade bindsle, och rymde troligen hemifrån under nattens oväder. Regnet hade då löst upp den redan porösa rasbranten.

Vi började direkt kyla ned det utsatta djuret med svalt vatten så gott vi kunde från vår sida stängslet. Vår EHO (Environmental Health Officer / Veterinär) Anna-Maria konsulterades och kom snabbt på plats tillsammans med en lokalanställd och en tolk, som båda arbetar hos oss på campen.

I samråd med veterinären togs beslutet att vi skulle undsätta djuret efter bästa förmåga. Under denna tid anslöt även några nyfikna herdepojkar från en närliggande by som efter förmåga stöttade oss med vår verksamhet, mycket uppskattat!

Med spade, spännband och rikligt med vatten tog vi oss över till andra sidan och började gräva fram den redan utmattade kon, som efter en arbetsinsats senare kunde ta sig lös ur hålet och sträcka på benen för första gången på länge.

Just då såg det mörkt ut, hon hade nästan gett upp helt och ville till en början varken dricka vatten eller ställa sig på benen. Minuterna gick men med lite tid och hjälp stod hon upp för egen maskin och sökte sig snart vidare till en närliggande gräsyta där hennes kalv väntade.

Sett till helheten en ganska liten händelse men ack så viktig för kossan, vårt egna samvete och vårt relation med lokalbefolkningen. Kon var mager och lite maläten, men är nu återbördad till sin flock och vi hoppas hon kan gå med dem ett tag till.

Normalbilden återställd.

/Christoffer TUAV

Fotnot: Alla i förbandet avråds starkt att söka kontakt med alla djur, eftersom det är mycket vanligt med kroniska infektioner som kan smitta även till människa.

Officiell blogg

Det svenska FN-bidraget i Mali består av två kontingenter. Den ena består av ett underrättelseförband samt officerare som tjänstgör i olika staber. Det andra är ett transportflygförband som stöder FN med flygtransporter. Som stöd till dessa finns en nationell stödenhet för logistik (NSE). Den svenska personalen är förlagd i huvudstaden Bamako samt i Timbuktu.

13 kommentarer

 • Språkpolisen 15 augusti 2017 16:20

  TUAV räddar alla!

 • Mamma Ingela 3 augusti 2017 20:01

  Så fint gjort av er

 • Mats 2 augusti 2017 18:16

  https://www.svt.se/nyheter/lokalt/smaland/ko-raddades-ur-dike-i-ankarsrum

 • Therese 2 augusti 2017 15:30

  Uppskattar er blogg enormt mycket! Roligt att läsa om allt! Tack :)
  Fin solskenshistoria med lilla kon <3

 • Örjan Esbjörnsson 1 augusti 2017 09:05

  Tack för bilderna! Bra Jobbat!

 • Örjan o Gunvor 31 juli 2017 23:19

  Bra jobbat! Tack för bilderna!

 • Carin 31 juli 2017 22:55

  Fruktansvärt mager ko :-(

 • Invictus 31 juli 2017 21:45

  Bevis på att ni gör nytta och ställer upp för alla. Härligt för kalven och kon att återförenas och ha lite koseligt. Kör hårt, peace

 • Mams 31 juli 2017 20:57

  Fint. Det är så roligt att få vara med er lite, se hur era dagar kan se ut, det är så svårt att förstå här hemma.
  Tack för er insats, var rädda om er.
  Mams

 • Alexandra 31 juli 2017 20:55

  Så fint gjort av er!

 • Alexandra 31 juli 2017 20:54

  Så fint gjort!!

 • Marie-Louise 31 juli 2017 19:44

  Bra jobbat!

 • Åsa 31 juli 2017 16:29

  Vilka hjältar ni är. På alla sätt.

delta i diskussionen ↓

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *