Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information
Du är här:

myndigheten

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Oavsett vad du vill göra i Försvarsmakten börjar din resa med en grundutbildning.

till jobb & karrär

bloggportalen

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Logistiksektionen vid Malistyrkan

Malistyrkan

Hur försörjer man ett militärt förband i mitten av Västafrika?

Svaren finns för det mesta hos Malistyrkans logistiksektion, sektion 4, eller helt enkelt S4 som vi säger i dagligt tal.

Arbetet vid sektionen består till stor del av planering och funktionsstyrning av logistiken vid Malistyrkan. Förbandets stab- och understödsskvadron ansvarar för det handgripliga arbetet med logistiken, såsom transporter, hantering av gods, sjukvårdsmottagning, reparationer mm.

Sektionen består av specialister inom logistik, såsom logistikofficerare, stabsläkare, teknisk chef, transportledare, fortifikationsofficer, campkommendant, hälsoskyddsofficer/veterinär, logistikassistent samt vaktchef.

Logistikofficerarna tillser bland annat att förbandets olika delar erhåller förnödenheter under insatsen. Allt från ammunition till shorts och sandaler.

Stabsläkaren svarar för att förbandets sjukvård fungerar och att sjukvårdsplutonens resurser är så goda som möjligt.

Den tekniska chefen svarar för förbandets underhåll och att all materiel är funktionsduglig och säker för brukaren. T ex att service och tillsyn sker på regelbunden basis.

Transportledaren planerar och pusslar med alla olika transporter till och från förbandet. I vissa fall utgår flyg direkt från Sverige till Timbuktu men ibland åker utrustningen lastbil från Sverige, via olika länder i Europa, med fartyg till västafrikanska kusten och därefter vidare med lastbil längs sandvägar till Timbuktu. Ofta blir det stor succé när posten från anhöriga anländer med olika flyg.

Fortifikationsofficeren ansvarar för all infrastruktur och skydd på campen. Det är ofta en stor utmaning att bygga något som är hållbart och moståndskraftigt mot sandstormar och tunga regn, men också för att förbandet skall känna trygghet om det värsta skulle hända.

Campkommendanten arbetar med att hålla ordning och reda och att brandskydd och säkerhet upprätthålls inom campen. Campkommendanten hanterar även alla besök och boenden vid campen. Har man tur erhåller man ett fint tält med utsikt över förbandets pool.

Hälsoskyddsofficeren/veterinären ansvarar för att den preventiva medicinen upprätthålls, såsom daglig hygien, kontroll av vattenkvalité och att inga skadedjur finns på campen. Många av förbandets medlemmar gillar träning och att nyttja någon form av kosttillskott, även godis. Även djuren runt campen uppskattar dessa inslag varvid Hälsoskyddsofficeren/veterinären ofta får mycket att göra.

Logistikassistenten stödjer samtliga specialister med arbete i förbandets olika stödsystem samt uppföljning på gällande ärenden.

Vaktchefen ansvarar för att bevakning av campen fungerar och planeras så att förbandet kan lösa sina underättelseuppgifter med spaning och inhämtning.

Utöver ovanstående uppgifter får sektionen ofta stödja med andra uppgifter inom förbandet.

Sektionen har ett tätt samarbete med FN och alla andra länder på supercampen i Timbuktu. FN skall ansvara för att alla länder försörjs med förnödenheter såsom vatten, mat och drivmedel. Den svenska Malistyrkan får ofta stötta FN, och andra länder, i detta arbete. Logistiksektionen samordnar detta arbete mellan stab- understödsskvadronen och FN.

Den svenska Mali-styrkan försörjs tillstor del via det svenska NSE:et (National support element) i Bamako och logistiksektionen har tät kontakt med NSE:et i syfte att planera och pussla med t ex tranporter och prioriteringar av gods.

Vid den svenska campen i Timbuktu hanteras del av logistiken och driften av personal från Försvarets Materialverk, FMV och Försvarsmaktens telekommunikations- och informationssystemförband, FMTIS. FMV fungerar som hyresvärd för det svenska förbandet och kontaktytan för det dagliga arbetet är ofta genom logistiksektionen. FMTIS ansvarar bland annat för eldriften av campen. Dessa två enheter levererar ett stort stöd till förbandet, vilket gör att förbandet i stort kan fokusera på sin huvuduppgift – underrättelser.

/Chefen S4

Officiell blogg

Det svenska FN-bidraget i Mali består av två kontingenter. Den ena består av ett underrättelseförband samt officerare som tjänstgör i olika staber. Det andra är ett transportflygförband som stöder FN med flygtransporter. Som stöd till dessa finns en nationell stödenhet för logistik (NSE). Den svenska personalen är förlagd i huvudstaden Bamako samt i Timbuktu.

2 kommentarer

 • JanPas 29 juli 2017 20:40

  Tack för att ni skriver om de olika funktionerna. Det är väldigt intressant att läsa.
  Jag följer bloggen dagligen och väntar ivrigt på nästa inlägg:)
  Ta hand om er!

 • MoP 27 juli 2017 20:48

  Hej alla. Följer bloggen varje dag. Hoppas alla Ni som har anhöriga i Mali och ni övriga som är intresserade också gör det....
  Mali 05 är hemma sedan några veckor och har hunnit komma tillbaka i "vardagslivet".
  Som föräldrar till en av dessa " hjältar" från 05 känner vi en STOR stolthet. Hoppas Ni alla i Mali 06 får en rotation som inte ---störs--- för mycket av oroliga och oförutsedda incidenter!
  Vet också att kommentarer på denna blogg uppskattas mycket av våra "pågar o töser" i fjärran land.
  //Take Care//

delta i diskussionen ↓

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *