Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information
Du är här:

myndigheten

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Oavsett vad du vill göra i Försvarsmakten börjar din resa med en grundutbildning.

till jobb & karrär

bloggportalen

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

De blir fler och fler

Malistyrkan

Jag talar om våra fyrfota vänner med lång svans och brandgult huvud som springer runt på Camp Nobel. Jag kallar dem för vänner. De äter nämligen insekter och annan ohyra. De är dessutom väldigt söta och fascinerande på många sätt. Här ska förtydligas att alla inte delar min uppfattning om det sistnämnda.

Eldhuvudagamen har brett ut sig på campen. Visste du att denna ödla skiftar färg utifrån stämning eller vilken rang den har i gruppen? Hanen kan få helt brandgult huvud och kroppen kan vara stålblå eller olivgrön (jag misstänker att detta betecknar en hög officer inom ödlegraderna). Yngre individer och individer med låg rang är ofta mer brunaktiga eller gråa och honorna har en annan täckning.

När jag kom till Timbuktu och Camp Nobel 2015 såg man bara några få ödlor i veckan. Men oj vad de har förstärkt! Från pluton till bataljon. Nu ser man ödlor hela tiden. De är roliga att titta på. De gör en rörelse som liknar någon form av armhävning. Snabba är de också, och som sagt söta.

Vem vet? Nästa år kanske det finns en hel ödlebrigad på Camp Nobel…

/Maria, fältpastor

Officiell blogg

Det svenska FN-bidraget i Mali består av två kontingenter. Den ena består av ett underrättelseförband samt officerare som tjänstgör i olika staber. Det andra är ett transportflygförband som stöder FN med flygtransporter. Som stöd till dessa finns en nationell stödenhet för logistik (NSE). Den svenska personalen är förlagd i huvudstaden Bamako samt i Timbuktu.

2 kommentarer

  • Mikael 17 juli 2017 11:14

    Nä, de fanns där redan ett bra tag innan Mali00. Misstänker starkt att de soldater med jägarbakgrund som fanns i LA-insatserna började styra upp ödlornas verksamhet i Liberia och sen har det bara spridit sig till Mali under åren!

  • Olle 17 juli 2017 10:55

    Vissa av oss på Mali04 kallade dem för "Jägarödlor". Antingen så sprang de runt konstant eller så "vilade" de genom att göra armhävningar. Vi misstänkte att K3 hade hade tvångsuppfostrat dem.

delta i diskussionen ↓

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *