Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information
Du är här:

myndigheten

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Oavsett vad du vill göra i Försvarsmakten börjar din resa med en grundutbildning.

till jobb & karrär

bloggportalen

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

På skjutbanan i Bamako

Malistyrkan

Här om dagen hade Mali NSE med tillhörande vaktstyrka förmånen att få öva sina färdigheter både som enskild soldat och som grupp.

FN-personal disponerar en skjutbana som lånas från maliska polisen i Bamako. Skjutbanan i sig är med maliska mått välbyggd och är placerad mot ett berg som uppfång för eventuella förlöpta kulor, med hänsyn till att ordinarie nyttjare av banan inte alltid tillämpar svensk SäkR så är det tryggt. Banan bereder möjlighet att skjuta upp till hundra meter och är även utrustad med en skyttepaviljong.

Maliska polisen nyttjar banan för alla sina finkalibriga system upp till 14,5mm kulspruta, som då skjuts rakt mot uppfånget snarare än att skjuta sönder skjutvallen.

Då banan ligger ganska centralt så är det vanligt att det samlas en skock med åskådare av det yngre slaget som med jämna mellanrum, vänligt men bestämt, måste uppmanas gå någon annanstans. En och annan åsna förvirrar sig då och då in bakom skjutvallen, men då vaktstyrkans ordinarie arbetsplats är på Norrbottens regemente där ren i skjutområdet tillhör normalbilden, är sådana friktioner lätt att överkomma.

Dagen startade med genomgång före övning. Därefter följde en kontrollskjutning av AK5 där de tre färskaste medlemmarna av NSE fick funktionskontrollera att vapen och riktmedel överlevt resan till Mali. En duvning i pistolskytte följde därefter.

Pistol är ett vapensystem som varken NSEs personal eller pansarskyttesoldater bär till vardags i Sverige. I insatsområdet är det dock det vapensystem som över tiden finns i bältet eller på låret, så det är av högsta vikt att personalen är trygg och träffsäker med sin pistol, om något oförutsett skulle hända.

Dagen fortgick med pjäsdrill med de understödsvapen som NSE vaktstyrka disponerar. Även de som inte har ordinarie befattning som kulspruteskyttar fick fräscha upp sina färdigheter.

Slutligen genomfördes en enklare stridsövning. Scenariot var att en fordonskolon, bestående av två fordon, hamnar i sammanstöt, första fordonet blir utslaget och får en skadad. Fordon två backar snabbt ur ”killzone” och grupperar ut ett understöd för att personalen i fordon ett, som i detta läge är kraftigt nedhållna av motståndaren, skall kunna ta sig i skydd och påbörja omhändertagande.

Respektive moment förövas torrt för att förvissa sig om att personalen på ett säkert sätt kan genomföra övningen. De moment som ingick var bland annat: strid från lätta fordon, förbiskjutning, omhändertagande av skadad, samt samordning av eld och rörelse mellan omgångarna.

Sammantaget en dag med fint väder, bra övning och krutlukt.

/VC Bamako

Officiell blogg

Det svenska FN-bidraget i Mali består av två kontingenter. Den ena består av ett underrättelseförband samt officerare som tjänstgör i olika staber. Det andra är ett transportflygförband som stöder FN med flygtransporter. Som stöd till dessa finns en nationell stödenhet för logistik (NSE). Den svenska personalen är förlagd i huvudstaden Bamako samt i Timbuktu.

1 kommentar

  • MS 18 juli 2017 13:07

    Kul att få NSE !

    Tack för en intressant och läsvärd blogg.

delta i diskussionen ↓

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *