Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information
Du är här:

myndigheten

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Oavsett vad du vill göra i Försvarsmakten börjar din resa med en grundutbildning.

till jobb & karrär

bloggportalen

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Chefernas omfallsplan

Malistyrkan

Foto: Pelle Vamstad

Solen värmer oförlåtande samtidigt som den svenska spaningsenheten förbereder sig för inhämtning. Tätt inpå dem finns ett FRT(Forward Resucitation Team) bestående av fyra individer, varav en läkare och en sjuksköterska.
De tillhör den tillfälligt sammansatta medicinska enheten (MED TF) vid MALI06 och deras uppgift är att vara jägarchefens omfallsplan i händelse av skadeutfall.

För att hålla samma höga tempo som spaningsgrupperna och samtidigt endast lämna ett litet fotspår i verksamheten, utgörs personalen huvudsakligen av anställda vid Arméns Jägarbataljon och liknande förbandstyper.
Mångfalden är fortfarande stor varför kompetenserna hela tiden sprids genom utbildning och samövning.

Läkaren, som är grundutbildad vid Jägarbataljonen, får ”tummen upp” från spaningsgruppens jägarsjukvårdare. Denne har i sin tur genomgått en omfattande utbildning och kan utföra ett kvalificerat initialt omhändertagande, innan den legitimerade medicinska personalen tar över.

Alla är prövade i sina befattningar och redo ifall dagens uppgift inte går som planerat.
Metodiskt och vant rör sig spaningsgruppen mot inhämtningsplatsen, samtidigt som sjukvårdspersonalen lugnt följer deras rörelser – förberedda på chefens omfall.

/ August, Plutonchef

Officiell blogg

Det svenska FN-bidraget i Mali består av två kontingenter. Den ena består av ett underrättelseförband samt officerare som tjänstgör i olika staber. Det andra är ett transportflygförband som stöder FN med flygtransporter. Som stöd till dessa finns en nationell stödenhet för logistik (NSE). Den svenska personalen är förlagd i huvudstaden Bamako samt i Timbuktu.

4 kommentarer

 • MaPaassila 12 juli 2017 11:12

  Skönt att veta att ni finns om - utifall - att. Var rädda om er!

 • CL 12 juli 2017 04:02

  Ett grymt bra FRT!

 • Bergskedjan 11 juli 2017 18:14

  Bra att få läsa om hur väl ni tar hand om varandra. Vet att ni har den bästa utrustningen, utbildningen och viljan, jätte kul att få se lite bilder på det oxå. Vet att ni inte tar något för givet utan alltid är beredd på det värsta. Ni gör en fantastisk insats. Var rädd om varandra.
  // stolt Bergsfar

 • Jimmy 11 juli 2017 17:48

  Kul att se MEDTF, ni är grymma!

delta i diskussionen ↓

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *