Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information
Du är här:

myndigheten

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Oavsett vad du vill göra i Försvarsmakten börjar din resa med en grundutbildning.

till jobb & karrär

bloggportalen

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Rapport från stab och understöd

Malistyrkan

Foto: Pelle Vamstad

Den svenska kontingentens uppgift i Mali är underrättelse, övervakning och spaning. Den uppgiften löses till största del av spaningsskvadronen som i dagsläget är bemannat av jägarsoldater från Arméns Jägarbataljon i Arvidsjaur. Men bakom den svenska styrkans verkansdelar finns det många män och kvinnor som jobbar dag och natt för att kontingenten ska lösa sin uppgift.

Stab- och understödsskvadronen består av ca 100st män och kvinnor som besitter kompetenser som är så pass varierande att det nästan kan jämföras med ett litet samhälle. Här kan man hitta allt från kirurger till mekaniker.

För att upprätthålla lag och ordning har vi militärpoliser. De genomför utredningar och stödjer kontingenten i juridiska frågor.

För att vi ska kunna använda våra fordon och tekniska system, som slits mycket hårt i sanden och värmen, har vi mekaniker. De jobbar ibland dygnet runt för att laga allt ifrån lastbilar till 6-hjulingar.

För att vi ska kunna ringa hem till er anhöriga, skriva här på bloggen och säkerställa kontakt mellan våra enheter ute i öknen, har vi cis-soldater (radio-/signalsoldater). Dessa har en diger utbildning och kan oftast själva lösa alla problem som uppstår rörande samband.

När olyckan är framme har vi en sjukvårdspluton som har förmåga att genomföra allt ifrån omläggning av skavsår till livräddande kirurgi. Dessa har redan räddat livet på utländska kollegor.

För att hantera den enorma mängden utrustning som vi har på campen har vi packsoldater som bemannar förrådet. Dessa förser oss alla med utrustning som kommer ner till Mali men även det som redan finns i insatsområdet. Utan dessa hade vi levt i ett fullständigt kaos.

För att genomföra transporter av tung utrustning, bogsering m.m. har vi transportsoldater som är specialiserade på olika fordonstyper som gemene man inte behärskar. Utan dessa hade vi inte lyckats transportera varken personal eller materiel i den omfattningen vi är i behov av.

Då språket ofta är en begränsning i länder långt ifrån Sverige har vi militära tolkar som översätter det vi säger och vise versa. Dessa är språkgenier som lär sig främmande språk flytande på under 30 veckor.

Utöver ovan nämnda kompetenser har vi även minröjare, drönarpiloter, bildtolkar och mycket annat.

Man kan därför säga att vår skvadron är en spegel av det svenska samhället. Där olika människor med olika kompetenser sammarbetar, under både framgångar och motgångar, för att tillsammans besegra alla de utmaningar vi ställs inför.

/Kapten Lindholm

Ställföreträdande skvadronchef, Stab-och understödsskvadronen

Officiell blogg

Det svenska FN-bidraget i Mali består av två kontingenter. Den ena består av ett underrättelseförband samt officerare som tjänstgör i olika staber. Det andra är ett transportflygförband som stöder FN med flygtransporter. Som stöd till dessa finns en nationell stödenhet för logistik (NSE). Den svenska personalen är förlagd i huvudstaden Bamako samt i Timbuktu.

4 kommentarer

 • Mamma Ingela 10 juli 2017 08:59

  Roliga att få höra om de många olika uppdragen som finns. Var rädda om er.

  Kramar

 • Stefan 7 juli 2017 19:27

  Härligt med en mycket bra blogginlägg, naturligtvis från stab och uh . Vi är med er.
  Den frivillige

 • Jahan 7 juli 2017 14:43

  finna bilder , vi tänker på er , ta hand om varandra .

 • Bergskedjan 6 juli 2017 22:09

  Hallå där i Mali!
  Tack för texten om allas olika uppdrag! Ni alla gör en stor insats med stora risker som insats. Tror alla vi 'hemma' är på spänn hela tiden men också väldigt stolta och imponerade över er alla!
  Ser framemot permis när den kommer // be safe och ta hand om er
  Bergsmor

delta i diskussionen ↓

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *