Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information
Du är här:

myndigheten

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Oavsett vad du vill göra i Försvarsmakten börjar din resa med en grundutbildning.

till jobb & karrär

bloggportalen

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Slitna kroppar blir som nya

Malistyrkan

Foto: Pelle Vamstad

Hej!

Jag heter Tommy och är sjukgymnast i Försvarsmakten och nu sjukgymnast nere i Mali under två veckor.

Jag tänkte skriva ner mina intryck från min första vecka i Mali.
Resan startade måndag den 26/6 kl. 12.00 med att en taxi kom och hämtade mig hemma i Boden. Därefter flyg till Arlanda och buss till Västerås. Från Västerås flög vi till Bamako med en mellanlandning i Spanien. Väl i Bamako var det dags efter några timmars väntan att flyga vidare till slutdestinationen Timbuktu.
Efter 28 timmars resande steg vi ur planet. Hettan som slog emot mig då jag steg ur planet har jag tidigare aldrig upplevt!

Snabb transport till campen. Rundvandring. Hälsa på en massa nya och även en del kända ansikten. Hämta ut sängkläder, installera sig. Middag och sen ner i sängen. Svalt och skönt i puppan. Sov som en stock!

Nu när jag varit här en vecka har jag hittat mina rutiner.  Springer varannan morgon.  Duschar 20 sekunder 2 ggr/dag. På kvällarna blir det en god bok och sen somnar jag tidigt.

Hur är då mitt arbete här nere i Mali?
Jag trivs bra med mina arbetskamrater. Jag har mitt kontor där sjukvården är belagd.
Det är en brokig skara av militärer och civilister.
Idag hade jag en lång pratstund med vår sjuksköterska från Italien. Här finns även personal från Tyskland, Frankrike och Sydafrika.
Jag upplever att det är en avspänd och trevlig stämning på kontingenten.
I min roll som sjukgymnast träffar jag 6-7 personer varje dag. Inga allvarliga skador, utan mera besvär orsakade av hög arbetsbelastning. Många har spänningsrelaterade besvär i axlar och nacke orsakade av långa arbetsdagar och inte alltid så bra ergonomiskt utformade arbetsplatser. Det gäller såväl kontorspersonal som soldater som sitter länge i olika fordon. Jag hoppas och tror att jag kan ge dem lite hjälp under min vistelse här!
Nu tänkte jag avrunda mina tankar kring min första vecka i Mali. Klockan är 19.00. Dags för 20 sekunder dusch. Läsa min bok och sen upp 05.30 för en löprunda med psykologen Fred.

Tommy Sundberg

Sjukgymnast

Officiell blogg

Det svenska FN-bidraget i Mali består av två kontingenter. Den ena består av ett underrättelseförband samt officerare som tjänstgör i olika staber. Det andra är ett transportflygförband som stöder FN med flygtransporter. Som stöd till dessa finns en nationell stödenhet för logistik (NSE). Den svenska personalen är förlagd i huvudstaden Bamako samt i Timbuktu.

2 kommentarer

  • Mamma Ingela 10 juli 2017 09:07

    Antar att du är väldigt välkommen och välbehövd där nere.

  • Bergskedjan 5 juli 2017 22:13

    Hej! Kan tänka mig du gör nytta! Tack för din input! Man blir medveten om vilka olika insatser som görs, på olika sätt men så viktiga!
    Det tackar bergs mor för!

delta i diskussionen ↓

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *