Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information
Du är här:

myndigheten

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Oavsett vad du vill göra i Försvarsmakten börjar din resa med en grundutbildning.

till jobb & karrär

bloggportalen

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Vakande öga i skyn

Malistyrkan

 

Örnen startar.

TUAV, eller Tactical Unmanned Aerial Vehicle, är Malistyrkans större UAV. Ett mindre fjärrstyrt flygplan med kamera som kan spana från ovan. En förmåga som skapar trygghet åt hela förbandet.

Det igenkännande och skarpa ljudet från TUAV:ens motorer är vanligt att höra på Camp Nobel. En kort stund därpå kan man se hur flygfarkosten stiger mot himmelen för ett nytt uppdrag.

Månen lyser i bakgrunden den tidiga morgonen.

Den svenska militära beteckningen på systemet är ”Örnen” men internationellt kallas den för Shadow 200. Örnen skickar bilder till oss på Camp Nobel och gör det lättare för oss att få en bild av hur det ser ut på en plats som vi är intresserade av. Det kan handla om inhämtning av underrättelse eller ett vakande öga som talar om vad som händer runt omkring oss. Malistyrkan har även ett mindre system kallat för SUAV, Small Unmanned Aerial Vehicle, som väger ungefär fem kilo.

Solen går upp i väntan på start.

Som hjälp upp i luften skjuts Örnen iväg på en ramp. Den fungerar ungefär som en katapult som skickar TUAV:en snabbt upp i luften där den fortsätter på egen motorkraft.

/Michael, PIO

Örnen på väg ner under landning.

Officiell blogg

Det svenska FN-bidraget i Mali består av två kontingenter. Den ena består av ett underrättelseförband samt officerare som tjänstgör i olika staber. Det andra är ett transportflygförband som stöder FN med flygtransporter. Som stöd till dessa finns en nationell stödenhet för logistik (NSE). Den svenska personalen är förlagd i huvudstaden Bamako samt i Timbuktu.

3 kommentarer

 • Anitha Carlson 16 april 2017 22:59

  Mitt barn-barn är nog den duktiga fotografen! Hoppas helgen varit lugn!

 • Ems 16 april 2017 15:46

  Bra fotograf och inlägg!

  Vi tänker på er här hemma !

 • Leon 15 april 2017 21:57

  En riktigt Glad Påsk önskar vi er alla på Campen.
  Tack för att ni står upp freden och för de som behöver hjälp och stöd.
  Vi är enormt tacksam för er insats och mycket stolta.

delta i diskussionen ↓

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *