Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information
Du är här:

myndigheten

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Oavsett vad du vill göra i Försvarsmakten börjar din resa med en grundutbildning.

till jobb & karrär

bloggportalen

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

En välbehövd ledighet med nära och kära

Malistyrkan

Som många av er där hemma säkert vet har personal ur Malistyrkan påbörjat sin andra ledighetsperiod, s.k. leave. Leaven är ett uppskattat avbrott från tjänsten då vi får resa hem till nära och kära och ladda batterierna under nästan två veckor. Men hur ser egentligen hem- och utresorna ut?

Två dagar innan vi äntligen ska påbörja resan norrut, samlas vi i ett av brief-tälten för en resegenomgång med vår Travelansvarige, Peder. Under genomgången ges vi ingångsvärden i form av hålltider inför, under och efter leaven. De som inte redan börjat förbereda sig för att lämna Camp Nobel gör troligtvis det nu, åtminstone mentalt. Det ska fixas och donas med både den personliga utrustningen men även gruppmaterielen. De som har leaveavlösare (läs: vikarie) förbereder kanske en liten överlämning av vad man har gjort, och vad som behöver göras under de kommande två veckorna. Förberedelserna fortgår och för vissa börjar säkert resfebern att krypa sig på, kanske även ni där hemma har börjat längta efter era hemvändare?

Mule, ett transportmedel av många på Camp Nobel.

Dag 1 på resdagens morgon. Tidig frukost och de sista förberedelserna med utrustningen innan, under uppsluppen stämning, kramar om sina kamrater som ska stanna kvar i Mali och lastar karavanen av mular (läs: golfbil) som rullar mot flygplatsen. Från Timbuktu åker vi med ett flygplan med jetmotorer, så resan tar bara runt en timme. Väl i Bamako ansluter vi till den svenska campen Camp Midgård.

På Camp Midgård tillbringar långsamma timmar innan vi åter kan fortsätta resan hemåt med flyg från den Maliska huvudstaden. Med oss från Bamako har vi även resenärer som varit på Camp Midgård. Från Bamako flyger vi till Malaga, där vi tankar om planet innan vi genomför den näst sista etappen som står mellan oss och er där hemma – nämligen flygresan till Arlanda.

Dag 2, cirka klockan 5 på morgonen svensk tid. Touch down, Arlanda. Här sprids vi vind för våg – i väntan på inrikesflyget som generellt lyfter runt klockan 08 går vissa till Radisson och äter hotellfrukost, medan andra går och lägger sig på en bänk eller på golvet och vilar. Eftersom förbandet inte bara består av killar och tjejer bosatta på de skånska slätterna, finns det andra som fortsätter sin resa med tåg norrut, eller mot Stockholm och från Arlanda, en onsdagsmorgon som denna, finns det solbrända svenska fredsbevarare på flygplan mot flera destinationer runt om i landet.

Resvägen för leaveresenärerna.

Nämligen nu, lite mindre än två veckor senare, återsamlas leaveresenärer efter en välförtjänt ledighet. Nu ska vi göra samma resa som innan fast omvänt.

Nästa gång vi ses är på medaljceremonin i Skåne!

Väl mött!

/Raphael, militärtolk  

Bild på Malaga från luften.

Officiell blogg

Det svenska FN-bidraget i Mali består av två kontingenter. Den ena består av ett underrättelseförband samt officerare som tjänstgör i olika staber. Det andra är ett transportflygförband som stöder FN med flygtransporter. Som stöd till dessa finns en nationell stödenhet för logistik (NSE). Den svenska personalen är förlagd i huvudstaden Bamako samt i Timbuktu.

6 kommentarer

 • Dockan25 18 april 2017 15:35

  Mycket välförtjänta och mycket välbehövliga ledigheter!
  Det har var gång varit härligt att få rå om och finnas där
  innan det bär iväg ner igen för vår soldat!
  Tack intressant och bra information.

 • Mannen på Revet 16 april 2017 09:04

  Välkomna hem. Ni kommer hem till ett vackert Sverige,, om än lite kyligt.
  Men det är bara skönt, då blir våren längre.
  Tack för fin och bra information.
  Kram.

 • Gunilla 13 april 2017 22:52

  Ni är alla väl förtjänta en ledighet och bara få rå om er själva. Önskar er alla en glad påsk var än ni firar den. Ser fram emot när vår soldat landar för ledighet inom kort.

 • Mamma Susanne 13 april 2017 15:29

  Vi önskar alla, både de som firar hemma och de av er som är kvar i Mali, en Glad Påsk!
  Vi tänker på er och skickar lite regn och kyla från Sverige så kan ni skicka hit lite värme
  Var rädda om er!

  Mamma Susanne

 • Andersson 12 april 2017 17:12

  Och Medaljcermoni längtar vi till!
  Ta hand om varandra dessa veckor!

 • Annica Brosäter 12 april 2017 14:57

  Tack för bra information, kul att få veta lite mer om hur allt organiseras. Vi ser fram emot att få rå om vår fredsbevarare ett tag.

  Ses snart

  Mamma och pappa långt upp i norr.

delta i diskussionen ↓

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *