Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information
Du är här:

myndigheten

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Oavsett vad du vill göra i Försvarsmakten börjar din resa med en grundutbildning.

till jobb & karrär

bloggportalen

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Bilateral sjukvårdsövning i sanden

Malistyrkan

En svensk sjukvårdare hjälper sin nederländska kollega under en övning på det svenska fältsjukhuset i Timbuktu.

Att våra kollegor från Nederländerna som befinner sig på Camp Nobel är professionella råder det inget tvivel om. Inte minst när det kommer till sjukvård. Det visade man bland annat under den senaste sjukvårdsövningen som gick av stapeln i veckan.

Nästan varje vecka utbildar fältsjukhusets personal våra militära sjukvårdare och stridssjukvårdare. Det kan vara allt från teoretiska föreläsningar till mer praktiska övningar. Nyligen var det dags för just ett sådant praktiskt moment, när ”tactical field care” stod på schemat. Stridsskadade kamrater som ska omhändertas på skadeplats och sedan transporteras till sjukhuset.

Nederländska soldater tar hand om en skadad kollega under en sjukvårdsövning i Timbuktu.

När svenska och nederländska soldater är ute i fält finns det oftast stridssjukvårdare med på marken, personer som har utbildning i att med enkla medel rädda livet på skadade kamrater.
-Stridssjukvårdaren är speciellt tränad på att kunna ta hand om kamrater som skadats i strid och som kan ha råkat ut för till exempel större blödningar och andningsproblem, förklarar Alexander som är chef för det svenska fältsjukhuset i Timbuktu, Mali.

Det gäller att snabbt transportera den skadade figuranten till fältsjukhuset på Camp Nobel.

När det är flera länder som är inblandade blir övningarna lite mer komplexa. Man måste till exempel kommunicera på engelska, och beroende på var man kommer ifrån kan man ha olika metoder för initialt omhändertagande.
-Storheterna i omhändertagandet är detsamma men detaljerna kan skilja sig. Detta gör att vi lär av varandra vilket självklart är nyttigt då vi befinner oss i internationell miljö och ofta arbetar med olika länder, säger Alexander.

/Per-Ola Mjömark, tjf PIO

Officiell blogg

Det svenska FN-bidraget i Mali består av två kontingenter. Den ena består av ett underrättelseförband samt officerare som tjänstgör i olika staber. Det andra är ett transportflygförband som stöder FN med flygtransporter. Som stöd till dessa finns en nationell stödenhet för logistik (NSE). Den svenska personalen är förlagd i huvudstaden Bamako samt i Timbuktu.

3 kommentarer

 • Phu Quoc mam 1 april 2017 06:25

  Det känns så skönt, att det finns all hjälp.
  Övning ger färdighet.
  Kram till er alla.❤

 • sax 31 mars 2017 17:45

  Ni blir proffs på allt!! Ta väl hand om er!!

 • MoP 30 mars 2017 12:46

  Tryggt att läsa.
  Förhoppningsvis låter vi det stanna därvid!
  /Take Care/

delta i diskussionen ↓

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *