Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information
Du är här:

myndigheten

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Oavsett vad du vill göra i Försvarsmakten börjar din resa med en grundutbildning.

till jobb & karrär

bloggportalen

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Operation långt ifrån Camp Nobel

Malistyrkan

Foto: Rikard Johansson

Galtarna passerar grinden i en lång kolonn och mullrandet från motorerna ljuder över campen. Malistyrkan ger sig ut på en så kallad Long Range Recce Patrol för att inhämta underrättelser.

Styrkan rör sig västerut, långt ifrån Camp Nobel och Timbuktu, och landskapet längs framryckningsvägen varierar sällan. Sand och små buskar är det enda som syns, förutom ett och annat djur som dyker upp från ingenstans. Det är lätt att köra fast om man inte läser av terrängen noga. Den gassande solen steker och temperaturen gör sig påtaglig runt dygnets alla timmar.

Styrkan har slagit läger och under en kort tid har det hunnit bli mörkt. Det är nu, efter att ha stått post hela dagen, som Tim och hans grupp kan börja sitt arbete under nattens mörka timmar.
– Vi packar och förbereder allt som behövs under morgondagen, till exempel vatten, mat och förbrukningsmateriel. Vi har tidigare under kvällen fått listor på materiel som de andra behöver, säger Tim som arbetar på transportgruppen, en del av lednings- och understödskompaniet.

Foto: Rikard Johansson

På morgonen är utrustningen klar och spaningssoldaterna ger sig iväg för att lösa dagens uppgift. Det är spaningskompaniet som står för huvuddelen av underrättelseinhämtningen. Det sker på olika sätt, exempelvis med obemannade flygfarkoster, så kallade UAV:er, som ger en bild av vad som händer eller hur det ser ut på en särskild plats. Men det vanligaste är samtalen mellan spaningssoldaterna och invånarna. Informationen som inhämtas analyseras innan den levereras som en rapport till högre chef.

Det speciella med operationen, en Long Range Recce Patrol, är just att den är lång. Den kan sträcka sig över en vecka eller mer.
– Dagarna passerar och när vi inte arbetar så återhämtar vi. Vi sover, äter eller spelar ett frågespel som vi hade med oss. Det blir mycket gott snack och många skratt. Det behöver inte vara kärvare än vad vi gör det till, säger Tim och hans ansikte lyser upp.
Det som är specifikt för den här dagen är att styrkan ska få försörjning från luften.

Foto: Attila Rosvall

Flygplanet syns som en svart prick på himlen innan planets motorer hörs. Det flyger lågt och har sin lucka baktill öppen. Lasten fälls och flygplanet försvinner lika fort som det kom. Skärmarna är anpassade för att lasten snabbt ska falla till marken. En av lastens förpackningar går sönder när den slår i marken och vattenflaskor flyger åt alla håll. Utrustningen omhändertas och förbandet är nu utrustade för att fortsätta operationen som vanligt.

Efter många dagar ute i öknen rullar fordonen äntligen in på Camp Nobel igen.
– Man är trött och ser fram emot lagad mat. Nu påbörjas allt efterarbete och se till att allt är helt och rent inför nästa gång, säger Tim.

/Michael, PIO

Foto: Attila Rosvall

Foto: Niklas Sassersson

Officiell blogg

Det svenska FN-bidraget i Mali består av två kontingenter. Den ena består av ett underrättelseförband samt officerare som tjänstgör i olika staber. Det andra är ett transportflygförband som stöder FN med flygtransporter. Som stöd till dessa finns en nationell stödenhet för logistik (NSE). Den svenska personalen är förlagd i huvudstaden Bamako samt i Timbuktu.

8 kommentarer

 • Phu Quoc mam 19 mars 2017 11:52

  Varmt, tufft och proffsigt. Ni är så duktiga.
  Tack för fin information.
  Stora kramar till er alla.❤

 • Bergahugo 16 mars 2017 10:57

  Verkligen intressant och kul läsa detta och se de fina bilderna. Man får en liten känsla av hur det är. Verkar väldigt professionellt även om jag inte väntat mig något annat.

 • Sax 15 mars 2017 22:24

  Intressant läsning. Tacksam för alla inlägg! Stort tack. Var försiktiga!!

 • Rolf Grönwald 15 mars 2017 21:59

  Vore intressant med en Malikarta i anslutning till ett sådant reportage.

 • Ems 15 mars 2017 13:01

  :)

 • Birgitta Smedje 15 mars 2017 09:24

  Intressant läsning!
  Chester

 • Anne 14 mars 2017 22:32

  Spännande reportage med fina foton. Det är alltid lika intressant att läsa om ert arbete och det viktiga uppdraget ni har. Hoppas att ni alla mår bra och är rädda om er. Saknaden är stor här hemma❤️❤️

 • MammaMu 14 mars 2017 21:42

  Intressant läsning på alla sätt.Och att ni kan ha kul och skratta mitt i allvaret. Var rädda om varandra

delta i diskussionen ↓

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *