Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information
Du är här:

myndigheten

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Oavsett vad du vill göra i Försvarsmakten börjar din resa med en grundutbildning.

till jobb & karrär

bloggportalen

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Spänt läge i Timbuktu

Malistyrkan

Under de senaste dagarna har väpnade grupper mobiliserat utanför Timbuktu. Situationen har varit spänd då hot om att gå in i staden och ta över viktiga installationer har uttalats.

Syftet med gruppernas styrketillväxt startade som en protest mot interimsmyndigheterna, som den Maliska staten planerar att införa i regionen. Interimsmyndigheterna är tänkta att fungera som tillfälliga ledningar för regionerna i sektorn, vilket är ett resultat av att höstens regionval inte kunde genomföras fullt ut. Planen är att interimstyret ska vara tillfälligt, och bara finnas under en kortare period fram till dess att val kan hållas och en demokratisk ledning kan tillsättas.

Malistyrkan fick tidigt indikationer på att de väpnade grupperna, däribland MAA (Azawads arabiska rörelse) som har undertecknat fredsavtalet, inte var nöjda med beslutet som fattades av regeringen. Två väpnade grupper tog därefter över tre vägspärrar i utkanten av staden från den maliska armén samtidigt som fler av deras anhängare samlades. Den svenska kontingenten vidtog nödvändiga åtgärder och ökade patrulleringen i staden för att kunna skydda civilbefolkningen.

– Situationen i Mali är komplex. Det finns väpnade grupper som har skrivit på fredsavtalet, samtidigt som det finns flera undergrupperingar som inte är med i avtalet. Dessa grupper kan antingen vara nystartade eller ha brutit sig ut ur andra grupperingar. Missnöjet mot staten visas med aktioner. Den svenska kontingenten värnar om fredprocessen, samtidigt som vi försöker skapa en så trygg miljö för civilbefolkningen som möjligt, säger den svenska kontingentschefen Per Nilsson.

MINUSMAs sektor väst har fått ett styrketillskott i form av nederländska trupper som tidigare var stationerade i Gao, som huserar inne på den svenska campen, Camp Nobel.
– Vi är tacksamma att få bo hos den svenska styrkan och fått ett jättebra bemötande. Vi har redan nu, efter bara någon dag, påbörjat gemensamma patruller med svenska styrkan och har ett mycket gott samarbete. Precis som liknande situationer i Gao är kommunikation nyckeln till att lyckas, säger den nederländska kompanichefen Major Martijn.

Ett nederländskt fordon som framrycker i Timbuktu. Foto: Juul Platenburg

Efter samverkan med samtliga parter nåddes en överenskommelse om att de väpnade grupperna skulle återlämna de tre vägspärrarna till den maliska armén. Denna överlämning genomfördes på fredagsmorgonen till den svenska styrkan som i sin tur lämnade över dem till den maliska armén, allt för att undvika öppen konflikt.
– De svenska soldaterna och officerarna respekteras i regionen tack vare deras hårda arbete och goda anda. Jag känner fullt förtroende för mina kollegor och det känns tryggt att uppgiften löstes på ett så säkert och professionellt sätt, vilket möjliggjordes av den gedigna träning förbandet fick hemma i Sverige, säger Per.

/Michael, PIO

Gemensamma patrulleringar har påbörjats. På bilden ser man hur våra kollegors fordon lastas ut ur ett flygplan.

Officiell blogg

Det svenska FN-bidraget i Mali består av två kontingenter. Den ena består av ett underrättelseförband samt officerare som tjänstgör i olika staber. Det andra är ett transportflygförband som stöder FN med flygtransporter. Som stöd till dessa finns en nationell stödenhet för logistik (NSE). Den svenska personalen är förlagd i huvudstaden Bamako samt i Timbuktu.

20 kommentarer

 • Karin Johnsson 14 mars 2017 19:13

  Var rädda om varandra och stolt över era insattser ❤

 • Jenny 13 mars 2017 21:24

  Tack för informationen. Man blir lite svett o orolig på samma gång.
  Va på er vakt o var rädda om varandra. ♥
  Längtar tills nästa vecka då min man kommer hem ♥

 • Mamma Susanne 13 mars 2017 20:57

  Tack för informationen och för att ni lyckades lösa det utan ngn större konflikt Stor eloge till er! varma tankar från
  Mamma Susanne

 • Pap 13 mars 2017 20:19

  Tack för informationen direkt ur hästens mun, även om det känns lite otäckt.
  Ta hand om er och var på er vakt.
  Längtar.
  Pap

 • Chunky d.ä. 13 mars 2017 14:27

  Tack för informationen, intressant att höra hur ni löser den här sortens situationer.

  Gott jobb Chunky!

 • Dockan25 13 mars 2017 00:13

  Tack för information. Kan inte förneka att känslan av oro smyger på när man läser om detta men vi får luta oss mot att våra soldater är väl tränade inför olika situationer.
  Ta väl hand om er och varandra!

 • MammaMu 12 mars 2017 23:25

  Var alltid på er vakt och rädda om er.Inte en ledig stund utan tankarna är hos er .

 • Jahan 12 mars 2017 21:49

  Tack för att ni informerar oss , även det känns orolig ta hand om varandra , vi här hemma tänker på er väldigt mycket och önskar er lycka till vi är stolta över er , älskar er ses vi snart .

  Pappa Jahan

 • MoP 12 mars 2017 21:04

  NU menar vi VERKLIGEN;
  /Take care/!!!

 • Ems 12 mars 2017 20:36

  Stort tack för informationen !

 • Sax 12 mars 2017 19:59

  Tack för att ni informerar oss. Tänker på er varje ledig stund. Var försiktiga!

 • Camilla Stenberg 12 mars 2017 19:03

  Tänker sååå på er !!!
  Var rädda om er !!!
  Ses snart Tim !!

 • Lotta 12 mars 2017 18:13

  Tänker på er alla och är glad över att ni rapporterar vad som händer. Naturligtvis är vi oroliga hör hemma men vi litar på er och att ni kan hantera situationerna som inträffar. Vi är stolta över er.
  Sköt om er !

 • Phu Quoc mam 12 mars 2017 15:14

  Vi tänker på er så mycket. Var rädda om varandra. Hjärtat slår ett extra slag när vi läser vad som händer.
  Är oerhört tacksam för all information.

 • Britt-Marie Nilsson 12 mars 2017 14:59

  Tack för att ni informerar om ert arbete även om det ger skräckupplevelse!
  Ta väl hand om er och var försiktiga! Ses snart! Kram mor o far.

 • Mona W Lindberg 12 mars 2017 14:19

  Följer er med intresse och många varma tankar. Gott att ni fått förstärkning från Nederländerna!
  Mona - pastor Mali04

 • Mamma Marianne 12 mars 2017 11:16

  Stolt och orolig på samma gång. Grattis på födelsedagen Joel :-D
  Sköt om dig/er

 • Mamma21 12 mars 2017 06:08

  Tänker på er och era anhöriga. Ta väl hand om er. Vi är stolta över era insatser.

 • Qwist 12 mars 2017 01:39

  Tack för ett jättebra inlägg! Otäckt att höra, önskar er all lycka! Ta väl hand om er/varandra.. Vi här hemma önskar oss fler bilder på våra hjältar både utanför och på campen. Kan nästan lova att alla här hemma hoppas på en bild på sin anhöriga här på bloggen :D

 • Qwist 11 mars 2017 23:56

  Tack för ett jätte bra inlägg!! Vi önskar mycket fler bilder på våra anhöriga i deras exemplariska arbete. Både utanför och inne på campen, alla bilder betyder mycket här hemma. Sköt om er!!

delta i diskussionen ↓

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *