Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information
Du är här:

myndigheten

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Oavsett vad du vill göra i Försvarsmakten börjar din resa med en grundutbildning.

till jobb & karrär

bloggportalen

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Lednings- och understödskompaniet

Malistyrkan

Lednings- och understödskompani har i huvuduppgift att understödja samtliga ingående enheter vid den svenska kontingenten. Kompaniet består av fem olika enheter som kortfattat kan presenteras enligt följande:

 • Enheten för ammunitionsröjning huvudsakliga arbetsuppgifter är att röja o exploderad ammunition och vägbomber men även genomföra utbildning på förbandet.
 • Logistikpluton med en mängd olika förmågor, som upprätthållande av samband, reparationer av materiel och fordon, förrådstjänst, utförande av fortifikatoriska arbeten samt vakt- och eskorttjänst.
 • Sjukvårdspluton har i uppgift att främst upprätthålla beredskap för att omhänderta skadade. Funktionen fungerar även som en vårdcentral för vår personal. Där diverse skador och sjukdomar dagligen omhändertas. Utöver den vanliga rutintjänsten sker även ständigt utbildning internt inom plutonen men även kompentenshöjande utbildning inom förbandet.
 • Militärpolisen är vår minsta enhet med två personer. Deras uppgift är framförallt utrednings- och säkerhetstjänst men även upprätthålla lag och ordning.
 • Militärtolkarna är givetvis en av våra viktigaste instrument då de dagligdags används för att möjliggöra samverkan med lokalbefolkningen. De pratar i huvudsak på franska och arabiska.

Då kompaniet har en stor bredd på förmågor så arbetar vi och stödjer i alla riktningar. Där mycket av det dagliga arbetet handlar om att upprätthålla funktioner på den svenska campen. Utöver de ordinarie rutinuppgifter stödjer vi även förbandet under de dagliga patruller som genomförs för att samverka med lokalbefolkningen och olika FN-specifika organ. Förutom alla dessa åtaganden stödjer vi även spaningskompaniet med olika förmågor vid både kortare och längre operationer.

Operationer i fält är särskilt krävande då naturen ofta sätter gränserna på vad vi kan klara av. Det torra och sandiga ökenklimatet blandat med värmen ställer stora krav på materiel, fordon men även soldaten. Kompaniets uppgift i fält är att kunna stödja med reparationer av fordon, materiel, medföra underhåll i form av drivmedel, mat och vatten. Samt leverera en adekvat sjukvårdförmåga som kan hantera allt från sårskador, vätskebrist till livshotande skador.

Kompaniet har i skrivande stund genomfört halva insatstiden och trots påfrestande perioder är det en väldigt god och öppen stämning, både inom kompaniet och kontingenten. Dock väntar nya utmaningar då vädret börjar bli betydligt varmare. Jag är oerhört stolt över det professionella och gedigna arbete som våra tjejer och killar utför i Mali. Det är för mig en ynnest att få leda ett kompani som utgörs av så många drivande och ansvarstagande medarbetare där målet för oss alla är att skapa ett bättre och säkrare Mali för lokalbefolkningen.

/Ola, chef lednings- och understödskompaniet

Officiell blogg

Det svenska FN-bidraget i Mali består av två kontingenter. Den ena består av ett underrättelseförband samt officerare som tjänstgör i olika staber. Det andra är ett transportflygförband som stöder FN med flygtransporter. Som stöd till dessa finns en nationell stödenhet för logistik (NSE). Den svenska personalen är förlagd i huvudstaden Bamako samt i Timbuktu.

5 kommentarer

 • Birgitta Fahlström 20 mars 2017 22:44

  Heder åt Er, och vilket arbete ni utför för världen.Stolt svärmor!

 • Dr. Håkan Thulin 16 mars 2017 03:32

  Hej, sitter i Buenos Aires o följer er blogg. Gammal FN Yxa. Be sjv bef skriva om sjv som bedrivs.
  Keep up the good work!

 • Kerstin 11 mars 2017 22:26

  Mycket stolt mamma

 • Marlena 10 mars 2017 21:18

  Fina bilder,
  Ha det bra i öknen, bra jobbat
  Saknar

 • Sax 8 mars 2017 18:16

  Ni är superduktiga! Vilken organisation! Stoltheten växer.

delta i diskussionen ↓

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *