Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information
Du är här:

myndigheten

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Oavsett vad du vill göra i Försvarsmakten börjar din resa med en grundutbildning.

till jobb & karrär

bloggportalen

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

De första tre månaderna är till ända

Malistyrkan

Patrull med spaningsplutonen i Timbuktu, med syfte att visa närvaro i mindre besökta områden och genomföra stickprovssök på fordon.Det har i dagarna förflutit tre månader sedan Mali 05 övertog ansvaret för insatsen i Mali.

Otaliga patruller har genomförts i Timbuktu och dess omgivning för att skydda civilbefolkningen och inhämta underrättelser. Den allmänna känslan är att civilbefolkningen känner sig tryggare då vi frekvent patrullerar i staden. Det visar sig inte minst genom glada människor som kommer fram till patrullerna och visar sin uppskattning över det arbete som vi gör. Detta känns verkligen bra!

Vi har genomfört ett antal operationer med särskilda områden i fokus, områden som normalt inte besöks av FN eller de maliska myndigheterna. Med vår professionella personal och utrustning lyckas vi ta oss till de platserna och inhämta underrättelser. Våra tekniska sensorer har bidragit till att förbandet har en god uppfattning om säkerhetsläget i de områden vi verkar i. Förbandet har genomfört samverkansmöten med såväl andra FN-förband som olika civila hjälporganisationer för att försöka få en så effektiv hjälp till civilbefolkningen som möjligt. De svenska stabsofficerarna i de olika FN-staberna bidrar genom att, på ett bra sätt omhänderta de rapporter som skrivs i FN-systemet. Det nationella stödelementet i Bamako ser till att våra resor till och från Sverige fungerar, samt att alla saker som skickas till oss kommer fram i rätt tid.

Foto: Joel Thungren

Förbandet uppfattas som mycket dugligt och professionellt, det vet vi genom feedback från besökare som stöttar oss genom kontroller och systemstöd. Många av oss har varit på den första av två ledigheter och det är en mycket trevlig känsla att komma hem. Inte för att vi har det dåligt i Mali utan för att vi får möjligheten att träffa sina anhöriga, och få vila upp sig i en miljö som är helt annorlunda än den vi lever i här i Mali.

Fortfarande har vi mycket arbete framför oss innan vi står på ”hemlandets strand” efter genomförd insats. Klimatet här har förändrats en del på senaste tiden, temperaturen stiger ständigt och i skrivande stund är det 39 grader i skuggan. Vi bedömer att temperaturen ska upp ytterligare 10-15 grader innan vi roterar hem. Detta är givetvis en faktor som påverkar oss i allt vi gör. Då är det viktigt att omhänderta sitt eget stridsvärde och ständigt tillse att kamraterna runt omkring mår bra.

Förbandet har skrivit ett antal rapporter som har sänts vidare till våra chefer i FN-systemet. Jag uppfattar att de rapporter som förbandet lämnar ifrån sig håller mycket hög klass och att chefer på olika nivåer i MINUSMA-insatsen har nytta av det vi rapporterar. Med de rapporterna kan högre chef fatta bättre beslut och därigenom bidrar vi till att FN-förband kan agera på ett säkrare sätt när de genomför sin verksamhet i olika delar av Mali.

Ni som har anhöriga som jobbar på förbandet kan vara mycket stolta över era soldater som gör ett fantastiskt jobb på plats i Mali.

Med vänliga hälsningar

Per Nilsson
Kontingentschef

Officiell blogg

Det svenska FN-bidraget i Mali består av två kontingenter. Den ena består av ett underrättelseförband samt officerare som tjänstgör i olika staber. Det andra är ett transportflygförband som stöder FN med flygtransporter. Som stöd till dessa finns en nationell stödenhet för logistik (NSE). Den svenska personalen är förlagd i huvudstaden Bamako samt i Timbuktu.

14 kommentarer

 • Lotta 8 mars 2017 16:29

  Stolta över Er med ert fantastiska jobb. Härligt att få träffa Martin som är hemma en sväng. Var rädda om er! Njut av er ledighet!

 • MammaMu 7 mars 2017 10:05

  Enormt stolta och längtar efter att ni ska komma hem.Dessa inlägg och rapporter är värdefulla för oss här hemma att läsa.

 • Britt-Marie Nilsson 7 mars 2017 09:44

  Vi är stolta över era insatser men längtar tills du Per kommer hem på leave! Var rädda om er ! Ses snart! Mor o far.

 • Eva 6 mars 2017 17:35

  Vi är stolta över er här hemma

 • Dockan25 6 mars 2017 15:24

  Tack för inlägget med dess innehåll och bilder. Känner stor respekt, stolthet och är full av beundran hur mycket som ska hanteras och fungera! Ni gör alla skillnad!
  Ta väl hand om er och varandra❤️!!

 • Phu Quoc mam 6 mars 2017 13:51

  Det värmer i hjärtat att läsa dessa fina ord. Tack för fin information och bilder.
  Massor av kramar.

 • MoP 6 mars 2017 12:10

  Vad är det man brukar säga; --sådan chef/sådan personal--!
  /Take Care/

 • Charlotte 6 mars 2017 08:01

  Vi är stolta! ni gör ett jättebra jobb!

 • Ems 6 mars 2017 02:39

  Stoltaoch tänker på er!

 • Jenny 6 mars 2017 00:38

  Fortsätt kämpa, ni gör ett så sjukt bra arbete!
  Stolt är bara förnamnet!
  Ta hand om er alla! ♥

 • Lillis 5 mars 2017 22:32

  Ni gör ett fantastiskt jobb, så stolta över er alla! Var rädda om er!

 • Gunilla 5 mars 2017 20:52

  Mycket mycket stolt över er alla. Ta hand om er extra nu framöver då värmen blir tuffare och hoppas att ni alla haft fina välförtjänta ledigheter

 • Melanie 5 mars 2017 19:40

  Stolta är vi, över er alla! Men nu ska det bli underbart att få hem min man den kommande veckan

 • Soldat ur MA04 5 mars 2017 19:31

  Saknar det. Vill tillbaka!!! Stay frosty MA05!

delta i diskussionen ↓

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *