Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information
Du är här:

myndigheten

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Oavsett vad du vill göra i Försvarsmakten börjar din resa med en grundutbildning.

till jobb & karrär

bloggportalen

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Förbandets psykolog

Malistyrkan

Jag har haft förmånen att arbeta med uppföljningen av våra hemkommande soldater sedan 2008. Fördelen med att utifrån betrakta, besöka och följa upp våra olika kontingenter är att man får en bra förståelse för hur olika våra verksamheter är. Förbandskulturer, uppgifter, säkerhetslägen, med mera, skiljer sig ofta markant mellan våra insatser och självklart är personalen en av de delar som varierar mest. För den som är intresserad av militär historia finns flera framstående strateger och taktiker som har gemensamt förstått vikten av att ha soldater som trivs och mår bra. Precis här som hemma så påverkas vi inte bara av vår fysiska miljö utan även av våra kamrater och den ”anda” som kännetecknar vår verksamhet.

Här nere i Mali har vi en mycket god anda och en av mina huvuduppgifter som psykolog på Mali 05 är att följa just ”andan” eller som vi benämner det – psykisktstridsvärde. Vi befinner oss i en verksamhet som innebär nya belastningar som vi inte är vana vid hemma.  Men även om vi ställs inför nya påfrestningar så ”försvinner” andra krav som vi kanske ställs inför när vi är hemma. Dessutom får vi tillgång till nya ”resurser” i form av en organisation som tillhandahåller det mesta av det vi behöver i vår tjänst. Men skapar även förutsättningar för en aktiv och stimulerande fritid, kamratskap mm. Det viktiga är att hålla balansen mellan påfrestningar och resurser så det inte tippar över åt fel håll.

Varje vecka samlar jag in information från samtliga grupper som jag sammanställer och rapporterar till kontingentschefen. Det blir även ett ”historiskt dokument” som gör att jag kan följa utvecklingen på förbandet och om jag ser att någon enhet går tungt och har svårt att vända den trenden så kan jag bidra med viss stöttning och problemlösning (sådant som vi psykologer är ganska bra på).

Självklart finns jag även tillgänglig som psykolog om man vill prata om vad som helst, stort som smått, men om sanningen ska fram så är personalen så resursstark och andan så god att jag inte behövts i det avseendet (något som jag hoppas fortsätter). Även om vi befinner oss långt bort från nära och kära så har vi bra fungerade grupper där man har sina kamrater här nere som blir en utvidgad liten familj.

Man brukar dela in insatserna i tre huvudsakliga delar, en etableringsdel, en mellanperiod när vi fungerar som bäst och en avslutningsfas när vi börjar tänka på att lämna över till nästa gäng. Alla faser har sina plus och minus, saker som vi inledningsvis uppskattade kan mot slutet vara sådant vi ser fram emot att slippa men också omvänt. Det vi har lärt oss att uppskatta kan vi sakna när vi kommer hem. Nu är vi till stor del halvvägs så det är et tag kvar tills vi är där (på väg hem).

De flesta av oss har ytterligare en leave att se fram emot. Att se fram emot leaven är en av de saker som jag ser har mest påverkan på motivation och välmående. Även om trivseln som jag nämnde är hög, så är det skönt att få komma hem till nära och kära mellan varven. Man har ju även möjligheten att fylla på med ”väsentligheter” som lite godis, ett nytt tv-spel, uppdatera spotify eller kanske ta med någon krydda (kanel till gröten är en vanlig vardagslyx). Små saker som hemma saknar större betydelse blir här exklusiva inslag som ger en liten guldkant på tillvaron.

Vi jobbar på här nere i sanden och hoppas att ni där hemma har det bra. För det är ju faktiskt därför vi är här – genom att försöka göra världen lite bättre för någon annan så blir det ju också lite bättre för oss där hemma.

Hälsningar

Niclas, förbandets psykolog

Officiell blogg

Det svenska FN-bidraget i Mali består av två kontingenter. Den ena består av ett underrättelseförband samt officerare som tjänstgör i olika staber. Det andra är ett transportflygförband som stöder FN med flygtransporter. Som stöd till dessa finns en nationell stödenhet för logistik (NSE). Den svenska personalen är förlagd i huvudstaden Bamako samt i Timbuktu.

13 kommentarer

 • bacongirl 17 mars 2017 00:38

  Keep the god work up!

 • Mamma Monica. 12 mars 2017 19:48

  Ååå, vilken bra rapportering! Känns tryggt att du som psykolog finns på plats.

 • Kerstin 7 mars 2017 09:10

  Underbar läsning. Lugnar en stolt mamma

 • Dockan25 6 mars 2017 15:39

  Kunskap som tillför insikt och omtanke om våra nära och kära som är på plats.
  Det känns bra, mycket bra! Tack!!

 • Mamma A.B 5 mars 2017 10:49

  Tack! Läsning som lugnar, känns bra.

 • Chester 4 mars 2017 21:23
 • Lotta 4 mars 2017 19:17

  Bra information. Skönt att du finns.

 • Lotta 4 mars 2017 19:11

  Bra läsning , bra att du finns.

 • Sax 3 mars 2017 19:53

  Känns tryggt att ni finns! Kämpa på!

 • MammaMu 3 mars 2017 17:03

  Trevligt inslag Alla är värdefulla

 • MammaMu 3 mars 2017 17:02

  Trevligt inslag

 • MoP 3 mars 2017 12:26

  Din sista mening är så sann, så sann!
  Tack till Er alla!!

 • Eva 3 mars 2017 12:06

  Go läsning! Känns gott att du finns, som anhörig här hemma.

delta i diskussionen ↓

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *