Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information
Du är här:

myndigheten

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Oavsett vad du vill göra i Försvarsmakten börjar din resa med en grundutbildning.

till jobb & karrär

bloggportalen

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Med skydd från ovan

Mali 03

Helikopter7

Ett av de senaste länderna att ansluta till Mali och MINUSMA är El Salvador. Som hittills enda latinamerikanska land i MINUSMA, har de skickat ett förband med lätta attackhelikoptrar. Ett mycket välkommet tillskott då helikopterresurserna i och runt Timbuktu tidigare varit ganska begränsade.

En central del i alla fredsbevarande operationer är samarbetet mellan olika länder, så även här i Mali. Det som skiljer insatsen i Mali från tidigare insatser, i exempelvis Afghanistan och Kosovo, är vilken typ av länder vi arbetar tillsammans med. En insats under FN-flagg tenderar att samla en mer varierande typ av länder än exempelvis en Natoinsats. Här nere heter våra samarbetsländer inte Finland, Tyskland eller USA, utan har istället namn som Bangladesh, Burkina Faso och Liberia. Bakgrund, erfarenhet och utbildningsnivå bland de länder som ingår i MINSUMA skiljer sig ofta mycket, men professionaliteten och viljan att göra Mali till bättre land är gemensamt för alla – oavsett nationalitetsbeteckning på uniformen.

El Salvador är den minsta staten i Centralamerika och till ytan lika stort som Uppland och Sörmland tillsammans. Drygt 6 miljoner människor bor i landet. Efter inbördeskriget som tog slut i början på 90-talet har landet återhämtat sig snabbt och är idag ett relativt välmående land och ett populärt turistmål. Mellan år 2003 och 2009 bidrog El Salvador med militära förband i Irak, vilket gjorde landet till ett av dem som hade sin trupp längst tid i Irak.

El Salvadors helikoptrar är av typen MD500, en mindre amerikansk helikopter som utrustats med beväpning i form av en kulspruta och en raketramp. Den har även möjlighet att transportera skadade i en bår som fästs på utsidan. För vår del kommer helikoptrarna väl till användning vid rekognosering från luften av exempelvis vägar och byar, men även som understöd när vi rullar ute i terrängen. El Salvadoranerna har visat ett mycket stort intresse för att samarbeta med det svenska förbandet, vilket vi är mycket tacksamma för. Våra möjligheter att göra ett bra jobb på marken ökar markant med El Salvadors helikoptrar som stöd i luften.

För en tid sedan var en av fjärrspaningspatrullerna, tillsammans med övriga delar ur förbandet, på uppdrag i den västra delen av Sektor Väst. Uppdraget genomfördes i nära samarbeta med El Salvador som från luften eskorterade och rekognoserade terrängen för den svenska patrullen.

Samarbetet med El Salvador har initialt varit mycket lyckat för båda parter och förhoppningsvis blir det små attackhelikoptrarna ett vanligt inslag i luften ovanför svenska patruller.

Nedan följer bilder från operationen och förberedelserna inför den.

//Karlflo, soldat 5. fjärrspaningspatrull

Helikoptrarna, av typ MD500, i El Salvadors hangar på Timbuktu flygplats

Svensk jägarsoldat instruerar en av El Salvadors signalister

Helikopter3

Helikopter5

Under operationen övades en mängd olika moment, däribland procedurerna för helikopterlandning

Helikopter7

Framryckning på väg – under ett vakande öga i skyn

Officiell blogg

Det svenska FN-bidraget i Mali har under flera år utgjorts av ett underrättelseförband med huvudsaklig placering i Timbuktu. Nu förbereder sig den svenska styrkan för att lösa andra uppgifter i Gao, landets östra delar. Därmed pågår en omstrukturering av Camp Nobel i Timbuktu. Sedan tidigare finns och kommer även fortsättningsvis att finnas en nationell stödenhet för logistik (NSE) med placering i Bamako.

5 kommentarer

 • Pappa Mitch 1 augusti 2015 15:29

  Otroligt spännande och intressanta inlägg ni har på bloggen. Känns bra att läsa dessa, hoppas ni fortsätter med detta. Vi är många här hemma som är stolta över eran insatts i Mali! X-tra kram till Lill Mitch!

 • Mamma H 1 augusti 2015 18:01

  Tack för ett intressant inlägg med mycket bilder, alltid kul att se hur ni har det i er vardag. Allt arbete för fred och en fredligare värld är viktigt. Ni är viktiga och vi är stolta över er alla som arbetar fredsbevarande. Hjälp varandra över nationsgränser och stå enade mot våldet. Var fortsatt försiktiga och var rädda om varandra. / H

 • mammaKalle t P 1 augusti 2015 23:35

  Får många hälsningar till dig min älskade son o till er alla som gör denna insats, för att stödja fred o frihet, o samtidigt tar stora risker. Ansvar o mod, outhärdlig värme, ja jag är stolt över dig o dina vänner/kollegor för det arbete ni gör. Men oro o tankar finns, men att läsa om helikopterstöd känns ändå positivt. Ta väl vara på er.

 • Mali 02 2 augusti 2015 18:21

  Synnerligen bra jobbat Karlflo!

 • Mats Karlflo 4 augusti 2015 20:13

  Ett sånt fantastiskt intressant och bra reportage!
  Det här tillskottet blir ett bra komplement till de andra ögonen!
  Vi tänker på er ofta och mycket!
  Hoppas ni snart får lite mer svalka!

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *