På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Kryp man bör undvika…

Mali 03

DSC_01121
För ett par dagar sedan kom vår jurist Fredrik in på kontoret här i Timbuktu. Han sträckte fram en MINUSMA-pärm framför ansiktet på mig. Jag tänkte att det var choklad eller något annat han ville bjuda på – tills kroppen reagerade instinktivt negativt.

Jag insåg att det låg en skorpion på pärmen. Lever den?

Fredrik och en kumpan hade hittat det ”hiskeliga” krypet utanför vårt tält, som vi förövrigt fyndigt kallar ”Malibu”.

Skorpionarten är inte speciellt stor och bär det oroväckande namnet ”Deathstalker” på engelska. Följande står att läsa på svenska Wikipedia:

Leiurus quinquestriatus är en skorpionart med ett av de starkaste giften som kan ha dödlig utgång för människobarn. Arten kallas på svenska ibland för ”dödsskorpion”.”

Klickar man sig vidare till den engelskspråkiga Wikipedia-sidan så nämns bland annat att en frisk människa inte avlider till följd av ett bett, men att barn, gamla och sjuka kan göra det. Giftet ska dessutom göra extra ont. När jag läser det tänker jag osökt på de barn jag träffade här i grannskapet för ett tag sedan, alla sprang obekymrat runt barfota.

Det gäller att undvika att gå i flip-flopsandaler och naturligtvis inte barfota. Dock ska sägas att Försvarsmaktens Överlevnadsskola i Karlsborg utbildade Mali 02 omkring farliga djur och insekter innan vi åkte ned, så kunskaperna i ämnet är goda på truppen.

Vi bor i täta och bra förläggningar både i Timbuktu och Bamako. Men man får helt enkelt vara vaksam när man befinner sig utomhus, speciellt ute i öknen.

Richard, PIO

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Det svenska FN-bidraget i Mali har under flera år utgjorts av ett underrättelseförband med huvudsaklig placering i Timbuktu. Nu har den svenska styrkan etablerat sig i staden Gao i landets östra delar, för att lösa andra uppgifter. Sedan tidigare finns och kommer även fortsättningsvis att finnas en nationell stödenhet för logistik (NSE) med placering i Bamako.

7 kommentarer

 • rose-marie nylund 8 juli 2015 06:22

  usch vilken otäcking, behåll skorna på!
  Var rädda om er. Tack för alla bilder du lägger ut, mycket intressant att få vara lite delaktig i er vardag.

 • Ankie 8 juli 2015 13:31

  Sverige är fantastiskt som slipper dylika djur!
  Då uthärdar jag hellre spöregnet som hemsöker Mellansverige just nu! Tusen kramar till Bästa D!

 • göran andersson 8 juli 2015 15:24

  det var en snygg en , det finns ju en spindelexpert där nere nu (h) ta kontakt med honom. Annars en jätte bra blogg som jag följer varje dag .Ha det.

 • Therese 8 juli 2015 23:10

  Jag håller helt med Rosé-Marie - du gör ett bra jobb med bloggen! Det finns oftast något nytt att läsa om varje dag. Betydligt bättre än under tidigare insatser. Vilket gör att vi känner oss mer delaktiga. Gärna fler inlägg inifrån de olika camperna med text om vad som sker där inne!

 • Pappa Mitch 9 juli 2015 09:46

  Följer bloggen varje dag, hjälper mej att bemästra min oro och längtan.Hoppas att ni fortsätter med att lägga ut bilder och uppdateringar.Är otroligt stolt över "lill" Mitch och er andra som är i Mali."lill" Mitch, vi är bara en tanke ifrån varandra.Kram från big daddy o A

 • pia oxendal 11 augusti 2015 18:22

  Ser ut som farlig krabat akta Er kram mamma P.O

 • Viktoria 26 oktober 2015 21:36

  Intressant liten krabat det där. Skrev en uppsats om den i April! Skulle gärna vilja ha sett den i verkliga livet.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *