Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Fredsavtal undertecknat för norra Mali

Mali 03

13062015-IMG_2030
Foto: Samuel Almquist/Försvarsmakten

De rebellgrupper som tidgare gjort uppror för att skapa ett självständigt norra Mali, undertecknade ett fredsavtal i helgen med den maliska regeringen.

Rebellgrupperna har frångått sina strävanden att skapa en egen stat, kallad Azawad. Istället har man i avtalet kommit överens om att till viss mån decentralisera beslutsfattandet till regionala församlingar. Det kommer dock inte vara fråga om en federal lösning med autonoma delstater likt exempelvis Tyskland.

Avtalet ses som en milstope efter åratal av oro och etniska slitningar i Mali.

FN-missionen MINUSMA fortsätter fredsarbetet i landet.

Läs generalsekreterare Ban Ki Moons uttalande om fredsavtalet på FN:s hemsida. (engelska).

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Det svenska FN-bidraget i Mali har under flera år utgjorts av ett underrättelseförband med huvudsaklig placering i Timbuktu. Nu har den svenska styrkan etablerat sig i staden Gao i landets östra delar, för att lösa andra uppgifter. Sedan tidigare finns och kommer även fortsättningsvis att finnas en nationell stödenhet för logistik (NSE) med placering i Bamako.

3 kommentarer

 • Stefan 22 juni 2015 19:59

  Glädjande besked, motsatsen hade inte varit roligt! Jag förstår att det är mer komplicerat än så och att faran inte på något sätt upphör men det ger hopp för den Malis befolkning och minskar oron en smula här hemma! Sitter just och tittar ner på två gamla Regementen i Sollefteå i sommarnatten ljus och tänker på Er. Var försiktiga/Pappa Stefan

 • Mamma Anna 23 juni 2015 05:58

  Detta var junis bästa nyhet! Härligt att ni har funnits på plats och bidragit till att detta kunnat ske. Keep up the good work!

  Kram till er alla och en extra kram till F.

 • Harald 23 juni 2015 13:53

  Jag tycker också att detta är ett mycket glädjande besked.
  Men - kanske spelar FN-missionen framöver en ännu större roll. Övervakning kommer säkert att behövas.
  Ni har en viktig uppgift!

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *