På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Midsommar: ”Där det finns svenskar, där regnar det”

Mali 03

DSC_8968

Midsommarafton hemma sägs ha varit kall och till del regnig. Dagens firande i Timbuktu bjöd dock på en välkommen överraskning rent vädermässigt.

Det började med uppställning, resande av majstång till tonerna av svensk folkmusik samt tal av chefen Mali 02, Jonas Lotsne.

– Det här blir ett minst sagt annorlunda midsommarfirande. Det är viktigt att vi samlas och kopplar av tillsammans, det är bra för stridsvärdet. Passa på och ha kul, sa Jonas Lotsne.

Vår pastor Maria Thorsson sa också några väl valda ord till de församlade.

Efter det blev det lagtävlingar i tre grenar. Dragkamp, bänkpress och tipspromenad. Under dragkampen utmärkte sig, låt oss kalla dem, ”lag gubbarna”. Ett team bestående av något äldre distingerade herrar från staben. Dessa lyckades vinna en andraplats och klå de betydligt yngre motståndarna från underhållsskvadronen. Priserna bestod av chips och läsk. Något som några av dessa herrar lika gärna kunde varit utan.

En vit jeep körd av herrar i typiska maliska kläder äntrar efter en stund Camp Nobel. Det är den hotellägare med anhang från Timbuktu som för dagen ska stå för cateringen. Snabbt riggar de en koleldad brasa som de börjar brygga lokalt te på. Vad gäller maten så bjöds det på grillat nötkött, couscous, lokalt bakat pitabröd, äggsallad och glass.

Helt plötsligt mulnar himlen och skyarna öppnar sig försiktigt. Ned faller ett härligt svalkande duggregn till mångas stora förtjusning. Någon hördes säga:

– Helt otroligt, regn här i öknen. Där det finns svenskar, där regnar det. Men gud va skönt!

DSC_8944
Förbandet ställde upp på en mer oregelbunden formation under chefens tal, kallat 
”jägarbåge”. Ett nytt koncept. 

DSC_8962
Pastor Maria Thorsson sa några väl valda ord till församlingen. 

DSC_8986
Underbart: Det var många som tyckte regnet var helt fantastiskt. 
DSC_9027
Mali 02:s jurist, Fredrik .A Holst var för dagen smyckad i full regalia och arméns klassiska m/93-uniform. Ett trevligt initativ tyckte många.
DSC_90191
DSC_90311
Årets midsommarmat 2015: Grillat nötkött, couscous, äggsallad och inte minst lokalt välsmakande bröd.

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Det svenska FN-bidraget i Mali har under flera år utgjorts av ett underrättelseförband med huvudsaklig placering i Timbuktu. Nu har den svenska styrkan etablerat sig i staden Gao i landets östra delar, för att lösa andra uppgifter. Sedan tidigare finns och kommer även fortsättningsvis att finnas en nationell stödenhet för logistik (NSE) med placering i Bamako.

15 kommentarer

 • Ingrid 20 juni 2015 08:12

  Hej!
  Det var kul att läsa om det lite annorlund Midsommarfirandet! Jag gissar att minsärbo ingick idet näst bästa dragkampslaget (vore konstigt annars)!
  Ingrid

 • Mamma Anna 20 juni 2015 08:29

  Jätteroligt att se ert härliga firande och att ni får god mat! Tack för roligt skrivet inlägg! Kram till alla och en extra kram till F.

 • Frugan 20 juni 2015 08:48

  Glad midsommar till er allihopa. Ett extra grattis till "gubbalaget" för att ni än en gång visat att erfarenhet vinner i längden.
  Ett stort tack till Jonas L för att han låter våra kära anhöriga få ett avbrott i det vardagliga arbetet och en möjlighet att få uppleva de svenska traditionerna även när de är lång hemifrån.
  Så mycket bättre än vid den uteblivna uppmärksamheten på nationaldagen.

  Ta hand om er alla, vi är många här hemma som längtar.

 • Karin S 20 juni 2015 12:07

  Glad midsommar! Skönt att ni fick det klassiska svenska midsommar vädret. Kramar från Slätta.

 • Militarywife 20 juni 2015 12:17

  Roligt att se ert midsommarfirande! Och extra kul att jag och döttrarna lyckades hitta S på en av bilderna :)

 • Kjell Johansson 20 juni 2015 13:49

  Kul att läsa om ert midsommarfirande, påminner mig om när jag var FN-soldat i Mellersta Östern. 1974, 1975 och 1976 firade jag midsommar helt utan regn i Sinaiöknen. En härlig tid som jag ofta tänker tillbaka till. Önskar er alla en fortsatt fin tid där i öknen och snart får ni sjunga "Hemåt det bär för varje minut"!

 • Karin 20 juni 2015 17:41

  Va roligt få läsa om hur ni firar! Mycket uppskattat att få se bilder och höra hur ni har det och att det är stunder med slappna av ibland också. Så viktigt och känns tryggt veta att ni återhämtar er med energi på olika sätt. Och vad härligt med regn!

  Karin

 • Karin 20 juni 2015 18:38

  Va kul få läsa och se bilder hur ni firar. Känns tryggt och bra ni hämtar energi. O vad skönt med regn!

  Karin

 • Charlotta 20 juni 2015 19:30

  Roligt att få ta liten del av vad ni pysslar med i " sandlådan"! Här hemma har det äntligen blivit tvåsiffrigt på termometern å det är vi glada för! Behåll regnet ni, varsågod ! Var rädd om vår käraste Eva, vi längtar efter henne!!! /Charlotta, Lova och Herman

 • FiffigeFranz 20 juni 2015 22:22

  Gott att höra att ni fick ett midsommarfirande i öknen. Allt gott från oss på västkusten. Särskilda hälsningar till JNL från de på hemmaplan.

 • Martina L 21 juni 2015 14:52

  En stor kram till FMV Site Manager !

 • Milla 22 juni 2015 18:08

  Härligt Härligt :-)

 • Mamma V 22 juni 2015 19:12

  Kul att se ert midsommarfirande. Pratade med sonen som nu har anlänt till er, han nämnde värmen och jag hälsade honom att midsommar firades här hemma i 9 +grader och regn hela dagen, prata om ytterligheter.
  Såg i lördags att fredsavtalet undertecknats av ytterligare en grupp. Vad innebär det, konkret, för er del på plats?

  Lycka till med ert uppdrag och ta hand om varandra.

 • Syster 23 juni 2015 06:02

  Tack för att ni publicerar bilder ifrån ert midsommarfirande! Det glädjer mig att få se hur ni har det i öknen. Extra glad blev jag att se min bror på en utav bilderna. Sköt om er och en extra kram till min bror från en syster som bor i en annan öken :).

 • Christina kicki 24 juni 2015 22:11

  Så kul att se er på bild, ha det bra

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *