Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information
Du är här:

myndigheten

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Oavsett vad du vill göra i Försvarsmakten börjar din resa med en grundutbildning.

till jobb & karrär

bloggportalen

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Campbyggarna från Småland

MALI 00

De starka ingenjörsoldaterna vid 214 ingenjörkompaniet kämpar dygnet runt med skapandet av Camp Nobel. Något som de gör med ett leende på läpparna trots den mängd av friktioner som uppstår i samband med denna byggnation.

1

Nattlig hallbyggnation

Idagsläget är nästan allt arbete under markytan avklarat, alla bostadstält upprättad, förrådshall och träningshall byggda, köket installerat, alla hygienbaracker installerade, tvätteri upprättat, huvuddelen av vägnätet finns samt det yttre staket står på plats runt campen.

2

Gandalfstaven utlånad till C Maskinpluton

Vid dags datum jobbar kompaniet på ett flertal täter. Härvid gjuts det betongplattor dygnet runt, hallar till vattenrening och verkstad byggs, matsal och sjukstuga får epoxybeläggning på golvet. Parallellt med detta skapas det vägar och andra uppställningsytor för fordon och containrar. Idag har vi tagit emot lite extra byggmateriel. Det dök upp 14km armeringsjärn och 100 ton cement. Problemet med cementen var att den var förpackad i säckar om 50 kg och på afrikanskt vis så står inget på pall utan måste handlastas. I övermorgon förväntas det dyka upp ca 8000m rör.

3

Gjutning sker företrädesvis på dygnets mörka timmar

Alla vid kompaniet kämpar för att kunna slutföra byggnationen vid angivet datum så att hemrotation till nära och kära kan ske enligt planerat schema och även om ingen direkt erkänner det så finns det nog ett stort mått av hemlängtan hos alla. Något som hanteras med gott kamratskap och mängder med arbete.

4

Jag och major Österlund ute på arbetsplatsen

C 214 ingenjörkompaniet

Major Johnsson

Officiell blogg

Det svenska FN-bidraget i Mali har under flera år utgjorts av ett underrättelseförband med huvudsaklig placering i Timbuktu. Nu förbereder sig den svenska styrkan för att lösa andra uppgifter i Gao, landets östra delar. Därmed pågår en omstrukturering av Camp Nobel i Timbuktu. Sedan tidigare finns och kommer även fortsättningsvis att finnas en nationell stödenhet för logistik (NSE) med placering i Bamako.

19 kommentarer

 • Hans Carlsson 26 januari 2015 17:24

  Mycket intressant att följa ert fantastiska arbete med campen. Ni är otroliga som klarar allt. En hälsning till Daniel J. från Flen sänder mormor och Hasse ifrån ett snöigt Flen.

 • Madeleine 25 januari 2015 18:45

  Kul att läsa hur långt ni kommit och att ni förhoppningsvis kommer hem enligt plan. Många som längtar efter er.Trevligt att även er armetaktiska chef följer bloggen och ert arbete!

 • Sofia Nilsson 24 januari 2015 21:56

  Fantastisk att se vilket jobb ni har presterat under så kort tid dessutom under svåra förhållande. Det är oerhört imponerande! Stor eloge till er, men speciellt till min fantastiske man som jag älskar mest av allt. Jag längtar efter dig Mattias ❤️/ Din stolta majorska.

 • Suss Mannernäs 23 januari 2015 22:28

  Herregud vilket sanslöst högt tempo ni verkar hålla - oerhört imponeradande - hoppas ni inser hur duktiga ni är - alla där på campen :-)
  Jag är stolt att min son är där!
  - kraaam till dej Adam :-)

 • Annelie & jocke 23 januari 2015 19:04

  Hej yxor! Vi ser att ni jobbar på bra och att campen växer fram. Men;

  Hemåt det bär för varje minut träldomens tid snart är förbi
  Och djävligt härjad jag står på hemlandets kust
  Åh vad jag längtar hem

  Åh ljuva nord
  Där jag vill bo
  Uti ett land
  Med yxfri strand
  Å när jag dör
  Jag redan hör
  Hur de nya går framför
  Och sjunger;

  Hemåt det bär för varje minut träldomens tid snart är förbi
  Och djävligt härjad jag står på hemlandets kust
  Åh vad jag längtar hem
  Åh vad jag längtar HEM HEM HEM

 • Klas Karlsson 23 januari 2015 16:43

  Mattias! Ta hem Gandalfstaven til mig!

 • Ulf G 23 januari 2015 15:30

  Vilket otroligt arbete ni utför.
  Hälsningar från en stolt pappa till Simon G

 • Lena Österlund 23 januari 2015 13:22

  Vad bra ni gör det! Vi längtar här hemma tills du kommer hem Lasse. Ikväll blir det din spellista igen och fredagsmys. Hoppas ni får en skön helg! Kram Lena

 • Catherine Holmqvist 23 januari 2015 13:15

  Tummen upp till er alla för ert otroliga arbete ni gör:)

 • Camilla 23 januari 2015 11:01

  Häftigt det är att se hur allt växer fram allt eftersom och vilket hästjobb ni alla gör. Hoppas att alla kroppar håller för det tunga arbetet som ni gör och att allt blir klart i tid så ni inte behöver vänta ännu längre på att få krama om nära och kära. För att inte tala om att äta pizza och mammas mat.

 • Monica C 23 januari 2015 00:05

  Vad vet ni om strider och protester mellan FN och
  rebeller i Mali,var en av utrikesnyheterna idag på SVT. Inte utan att en känner sig orolig här hemma.
  Varma hälsningar till er alla och alldeles speciellt till Mattias Karlsson Förrådsgruppen.
  Kram mamma:-)

 • Armétaktisk chef 22 januari 2015 23:36

  Jag blir lika imponerad varje gång över att ni under synnerligen primitiva förhållanden började med "en tom grusplan" och nu växer Camp Nobel för varje dag. Jag fick en positiv och lugnande rapport i onsdags att "planen håller". Det är jag tacksam för, även ASIFU/MINUSMA, men kanske framför allt våra kolleger i MA 01 och deras anhöriga har en tidsplan att "förhålla sig till" i stället för ständig osäkerhet och ständiga förändringar.

  Ni gör ett fantastiskt jobb!!!!

  Kämpa på!!

  Stefan Andersson
  Brigadgeneral
  Armétaktisk chef

 • Pierre Soulard 22 januari 2015 21:11

  Hej på er, här några bilder fr frontlinjen, dvs Tessalit och Goa... Fråga tolken för översättn... http://youtu.be/K7MgEptv0Kc

 • Gunilla & Bosse 22 januari 2015 08:56

  Hoppas verkligen att Ni snart kan få riktigt lagad mat som variation till Er tidigare kost. Ni gör ett fantastiskt arbete med ordningställande av campen. Många hälsningar till Er alla och manga kramar till sonen Daniel Johansson från oss alla som är kvar hemma I Sverige.
  Bosse, Gilla och Tobias.

 • Veronica 22 januari 2015 08:09

  Man kan inte annat än att bli så stolt över er. Som ni jobbar. Har ju hänt hur mycket som helst. Vilket gäng ni är <3
  Ha det gott och va rädda om er.
  Kram till Peter <3

 • Ingela 21 januari 2015 23:17

  Snyggt jobbat alla, ni gör en fantastisk insats. Nu börjar vi räkna ner här hemma (kanske ni oxå gör). Kul att se dig sonen i den vita dräkten! Kram mam

 • Annette Ekholst 21 januari 2015 22:16

  Mycket som har hänt under den här "korta" tiden, ni jobbar otroligt hårt. Hoppas ni får någon vila också! Nu när köket är installerat kan ni väl laga lite "riktig" mat!
  Det är så skönt att du kommer hem en runda nästa vecka, Georg, så du får vila lite och äta gott! Älskar dig! Jättekram från Mor!

 • Christina 21 januari 2015 20:12

  Vad mycket det har hänt på campen. Vilket jätte jobb ni gör allihopa det är inte utan att man blir jätte stolt över er. Hoppas verkligen att ni får åka hem snart. Ha det bra allihopa och ta hand om varandra. Speciella kramar till Henrik Knutsson.

 • Elin 21 januari 2015 19:14

  Jätte bra jobbat! Men jobba på fortare tack så ni inte är en sekund sena hem!/ mvh flickvän som börjar tröttna på ätandet av nutella pga saknaden av Joakim

delta i diskussionen ↓

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *