Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information
Du är här:

myndigheten

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Oavsett vad du vill göra i Försvarsmakten börjar din resa med en grundutbildning.

till jobb & karrär

bloggportalen

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Maskintroppen

MALI 00

 

maskin 1Varje dag är sig olik för maskintroppen, hit intills har både maskiner och personal gått på fullt varv.

Just idag onsdagen 14/1 stod följande på schemat:

Dagens förberedelser börjar redan kvällen innan vid 19.00 då personalen samlas för att gå igenom morgondagens uppgifter och fördela vem som kör vilket fordon.

Följande skall göras under morgondagen:

Krossverket skall köras från 06.30 till 20.30, just nu så krossas” 8-16” och ”0-8” (storleken på stenen i mm som vi får ut) dessa massor är viktiga att för att de används till betongverket för att blanda betongen som i sin tur används under nästan alla konstruktioner vi bygger. För att detta skall fungera så behövs två man, en som kör grävmaskin och en som kör hjullastare deras uppgift är också att se till att krossveket  fungerar bra.

maskin 2

En annan uppgift som skall lösas under dagen  är markarbeten för verkstadshallen som skall byggas, detta innebär att vi skalar bort sanden där hallen ska stå och bygger upp med grus för att skapa bärighet i marken. Stor vikt läggs också i att få marken så jämn som möjligt. 1cm skillnad är kravet, till sin hjälp använder soldateran både GPS och laser. Denna uppgiften får en grävmaskin, en hjullastare och en dumper lösa.

maskin 3

På en tredje tät jobbar 2 soldater med att gräva kabeldike och med att en av våra grävmaskiner är sönder så får vår gamla traktorgrävare (Volvo EL 70) lösa denna uppgift vilket den gör med högsta betyg.

När kvällen är kommen kan vi konstatera att vi lyckades lösa de uppgifter som vi hade under dagen men, som vanligt så kom det också många nya jobb som vi fick ta tag i under dagen. Så som att lyfta fram containrar, pallar och grus m.m. till övriga byggstyrkan.

För tillfällen så har vi fyra st  från maskintroppen som är hemma i sverige på ledighet och för att få ut full effekt av maskineran så har vi lånat in personal från grannkompaniet EOD som hjälpt oss med 2 maskinister, detta är vi oerhört tacksamma för.

Till sist så vill alla från maskintroppen sända en hälsning till sina anhöriga hemma.

MVH Maskin

Officiell blogg

Det svenska FN-bidraget i Mali har under flera år utgjorts av ett underrättelseförband med huvudsaklig placering i Timbuktu. Nu förbereder sig den svenska styrkan för att lösa andra uppgifter i Gao, landets östra delar. Därmed pågår en omstrukturering av Camp Nobel i Timbuktu. Sedan tidigare finns och kommer även fortsättningsvis att finnas en nationell stödenhet för logistik (NSE) med placering i Bamako.

9 kommentarer

 • Veronica 17 januari 2015 16:37

  MEN så kul att få se dig Peter :) Nu blev jag glad!!! Och så ni jobbar o står i. Ni är så duktiga och jag är så stolt över er.
  KRAM// mor

 • Sofie Svärd 17 januari 2015 16:41

  Äntligen ser jag leendet som jag saknar i min vardag. :D

  Massor av kärlek till min Peter <3

 • Lotta Wendel 17 januari 2015 17:51

  Vad roligt att få se er i närbild.Det är bra ni jobbar på så att ni kommer hem snart.Fantastiskt duktiga tycker jag att ni är.Kram på er, speciellt till Håkan så klart.
  Lotta

 • Ann-Katrin Berneling 17 januari 2015 18:30

  Vad roligt att se dig i närbild Magnus B, du ser ut att må bra. Ditt mörka fina hår är på väg att växa ut. Bra tycker jag!! Vi var på bra info i Skövde, fick se massor av bilder ifrån ert liv därnere i Mali......Här I Värmland har inte vintern varit så hård emot oss ännu, hoppas så förblir...just nu plusgrader...Allt är bra med oss//saknar dig//var rädd om dig// många kramar mor o far

 • Lena o Fredric 17 januari 2015 19:30

  Va roligt att se bilder på er utan att behöva gissa vem som är vem.Ser att det går framåt, synd bara med grävmaskinen. Förstår på er chef att ni är väldigt duktiga o påhittiga.Kramar till Alexander (skägget är ok, men du behöver klippa dej). Alla hälsar

 • Lisa Schill 19 januari 2015 08:10

  hej Peter, jättebra kort på er och du ser ut att må gott, jobbar bra gör ni oxå, kram kram mormor, Roffe oxå

 • kardanielsson 19 januari 2015 10:18

  Bra jobbat grabbar! Grymt att få se mer från er!
  Det är djävulskt tomt på området utan er. Här ingen amning när ni kommer hem men hoppas det är snart, ha det nimt mogen!

 • Malin Åkerblom Wase 24 januari 2015 18:22

  Alca-hej! Vad fint ni gör!
  Jag lovade att skriva nåt som tack för bilden till Sofie... Själv fick jag ingen... Tack för det. Men å andra sidan var Peter omritad till dumbledore så jag är nöjd ändå! <3
  Jag ska åka skidor imorgon. Så mycket snö finns det här. Ha ha ni har ingen snö alls!
  Fast vi saknar faktiskt värmen. Och er.
  Jag har snart lärt mig att stå på händer och vi har gjort ett nytt sovrum i stugan. Det får ni bo i allihopa när ni kommer hem.
  Enhörningen mår bra. Jag har döpt den till Alcazar. Men han börjar bli lite stor för lägenheten så vi tänker nog bygga ut.
  Nu ska jag äta middag. Riktig mat. Inte frystorkad.
  I sommar kan vi grilla. Fast Alcazar äter inte kött.
  Kom hem nu.

  Puss och kram!

  /M.

 • Göran molander 26 januari 2015 12:42

  Hejsan grabbar,vad kul att se lite maskinfolk.jag har varit själv på 5 nissioner varav 4 på maskinpluton i Libanon,blir lite avis när jag ser er.ha de gott och "take care "

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *