På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Vad händer på sjukvård?

MALI 00

Nu har andra traumagruppen varit här i snart 4 veckor, så halva tiden för dem har redan gått. Tiden går fort trots att det inte händer så mycket i sjukstugan.

Alla är väldigt duktiga på att ta hand om sig själva vilket gör att det inte blir mycket för oss att göra på sjukan. Det mesta som kommit till oss är problem som skräp/irritation i ögonen, skoskav, stickor i finger/fötter samt lite förkylningar.

Pia har även fått använda sig röntgenapparat för att bekräfta olika skador, det är ändå lite häftigt att sådant fungerar här ute i öknen.

Vi har haft ett par sjukvårdsövningar med Bravo och deras stridssjukvårdare som har varit både givande och kul. Bra för oss att öva ihop oss lite på plats.

 När vi inte haft något att göra i sjukstugan har vi hjälpt Bosse (EHO) med lite smått och gott. Varje morgon utom på söndagar på åker vi med och hämtar nybakade baguetter hos Bukina Faso gänget. Vi har hjälpt till att bygga lite fler toaletter Vi har även byggt om och byggt ut matplatsen. Här är vi i arbetstagen med att bygga ut inför den första styrkan Mali 01 som skall komma ner samt inför Nyårsfirandet.

bild1

 Några andra händelser som bryter av de vardagliga rutinerna är att vi vid ett par tillfällen varit med in till Timbuktu för att besöka ett lokalt sjukhus/barnhem. Sjukhuset stöttar och hjälper föräldralösa barn samt änkor. Dit kan de komma för att få mat, kläder och sjukvård. När vi kom hade de förberett för vårt besök med lite sång och musik.

 

bild2

En del av oss har även varit hos nigerianerna på deras körövning, vilket var en annorlunda och trevlig begivenhet med mycket sång och musik. De uppskattade att få besök från oss och de sjöng många traditionella sånger. Vi var inte så förberedda men gjorde vårt bästa och sjöng ett par svenska sånger för dem. Vår förhoppning är att vi kommer tillbaka igen, eftersom vi nu fått en stående inbjudan till dem.

bild3

Hälsningar Traumagruppen

 

 

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Det svenska FN-bidraget i Mali har under flera år utgjorts av ett underrättelseförband med huvudsaklig placering i Timbuktu. Nu har den svenska styrkan etablerat sig i staden Gao i landets östra delar, för att lösa andra uppgifter. Sedan tidigare finns och kommer även fortsättningsvis att finnas en nationell stödenhet för logistik (NSE) med placering i Bamako.

5 kommentarer

 • Ulrika 10 januari 2015 23:08

  Vad skönt att höra att allt verkar flyta på. Ni gör ett fantastiskt jobb - alla ni som är därnere. Var rädda om varandra??. Annika - hoppas skumtomtarna var goda

 • Malin Ullerstam 11 januari 2015 11:04

  Roligt att se Joakim in action. :-) Stormen Egon gjorde sitt igår med högvatten, stormvarningar, strömavbrott och rotvältor men Göteborg klarade sig hyfsat och nu är det lugnt igen.
  Skönt att höra att beredskapen är god och att skadorna är få. Stor kram till Joakim S. från oss här hemma.

 • Per Svanberg 11 januari 2015 18:06

  Hej Joakim
  Tror att det är du på översta bilden. Du se ut att ha bygg talang.
  Hälsningar Pappa till Joakim Svanberg

 • Maria Lundström 12 januari 2015 12:24

  Känns väldigt bra att veta att det finns ett duktigt gäng som tar hand om eventuella skador. Däremot hoppas vi att traumagruppen fortsätter att fixa annat, dvs inga skador att tala om framöver heller, Fortsatt framgång med byggandet önskar vi i snöiga Eksjö!
  Vi längtar efter vår Tommy! Varm kram från mamma,fästmö och son!

 • Charlotte 22 januari 2015 12:16

  Vad häftigt att kunna få sjunga med nigerianerna. :)
  Här är lite tips på svenska folkvisor som ni kan kontra med som något traditionellt svenskt. :)

  http://sv.wikisource.org/wiki/Kategori:Folkvisor

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *