På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

1:a Ingenjörpluton

MALI 00

1. överst

Jag är en ingenjör

Jag gör det andra inte gör

Jag vaknar alltid mör

Jag kämpar som jag bör

Jag vet vad jag står inför

Jag sliter för bröd och smör

Du frågar mig varför

För jag är en ingenjör

Och det förblir jag tills jag dör

2 (Efter dikt)

1.a Ingenjörpluton kämpar vidare

 

Vinkelslipen tjuter lite längre bort, glöden lyser i periferin. Fokus är på armeringsjärnet som skall ner i marken. Sanden är mjuk till en början men blir snabbt hård som sten. Järnet rör sig nästan inte alls, det bildas bara ett stumt klick när släggan slår mot toppen och kraften ökas för att driva ner det. Handleden värker från igår och svetten som rinner från pannan är nu blandad med sand som vilt kastas runt i vinden. Det svider till när droppen letat sig genom ögonbrynet. Plötsligt hörs ett nytt ljud, betongbilen är redan här och den backar närmare. Betongen snurrar i trumman på lagom fart, redo att fylla formen som precis byggts. Solen försvinner i horisonten, det går fort nu. Bäst att förbereda för mörker, det blir sent i natt.

Ett stort tack riktas till Maskinpluton för ett hittills strålande samarbete och även till vaktpluton som skyddar oss dag och natt så vi med oavbrutet fokus kan bygga en camp, väldigt långt hemifrån, väldigt långt från familj och vänner.

1.a pluton hälsar hem, med gott mod och starkare än någonsin.

 

3

 

Text: Johan Hansson, C 1.a Ingenjörpluton

 

Foto: Michael Vallin, Ingenjörsoldat

 

 

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Det svenska FN-bidraget i Mali har under flera år utgjorts av ett underrättelseförband med huvudsaklig placering i Timbuktu. Nu har den svenska styrkan etablerat sig i staden Gao i landets östra delar, för att lösa andra uppgifter. Sedan tidigare finns och kommer även fortsättningsvis att finnas en nationell stödenhet för logistik (NSE) med placering i Bamako.

17 kommentarer

 • Suss Mannernäs 9 januari 2015 21:47

  Härligt med lite poesi :-) Bra skrivet.
  ....slit å släp dygnets alla timmar - ni är så förbaskat duktiga allihopa :-)
  (kraaam till sonen)

 • Annette Ekholst 9 januari 2015 22:19

  Det låter som det är väldigt slitigt men med mycket inre styrka! Ni fixar det här med bravur! Nu är det är inte långt kvar till du kommer hem för att vila en vecka Georg!
  Skickar mycket kärlek!
  Tusen kramar Georg!
  Kram Mor!

 • Björg o Jan Olsson 9 januari 2015 23:02

  Vi förstår att arbetet är krävande och förhållandena påfrestande, men det känns som om kämparglöden och lojaliteten finns där. Det gör er tappra. Nedräkningen för hemkomsten av efterlängtad familjemedlem har börjat här hemma. Ta väl hand om varandra

 • Annika 10 januari 2015 00:39

  Så ni kämpar allihopa ! Respekt ! Sköt om er ! Kramar till sonen i vaktplutonen . Miss u ! Mamma

 • Veronica 10 januari 2015 06:49

  Så fint skrivet!!! Ni är SÅ duktiga ni alla där nere. Varm kram till allihop!! En extra, givetvis, till Peter. Vi saknar dig massor. O Krya på dig <3
  // Mor

 • Ingela 10 januari 2015 09:15

  Vilken poet den där Hansson! Snyggt jobbat allihop. Ha dä..... Bamsekram till David L/Mam

 • Annelie & Jocke 10 januari 2015 10:00

  Så roligt! Lite humor mitt i allt slit! Nu är det snart nedförsbacke och vi ser fram emot våren och hemkomsten! Kram

 • Elin 10 januari 2015 10:19

  Sägs som att sluta bygga sandslott och komma hem istället? Saknar dig Joakim ?

 • Louise Ljungström 10 januari 2015 11:55

  59 dagar kvar tills jag får pussa på min man igen. Tack igen för blommorna du skickade till min födelsedag. Tänker på dig varje gång jag ser dom. ??

 • Familjen Palm 10 januari 2015 15:04

  Heja August & alla superingenjörer!
  Hälsningar från ett Stockholm i snöstorm / Familjen

 • Madeleine 10 januari 2015 17:58

  Duktiga ni är som kämpar på i värme, sand, mörker osv!!! @ David L nu trotsar vi vinden Egon och det blir det restaurang besök, sista kvällen Emelie är "hemma" ! Nästa gång är du med:)

 • Monica 10 januari 2015 18:26

  Härliga foton och kul text! Otroligt vad ni sliter och släpar under svåra förhållanden men tänk vad vältrimmade ni blir allihop. Kan tänka mig att det förlorats ett och annat kilo därnere ;-)
  Kram Andreas!

 • Malin Ullerstam 10 januari 2015 20:07

  Vi har fått en lite större inblick i hur er vardag kan se ut efter en informativ anhörigträff i Eksjö och vi inser vilka hjältar ni alla är! Vi önskar er alla allt gott på savannen och önskar er en fortsatt "lugn" vistelse. Här hemma har den nordiska vintern slagit till med storm och det snöar och regnar om vartannat. Återigen ett stort tack för er insats och en extra hälsning till vår "minsting" Joakim Svanberg med en stor kram från mamma och pappa plus glada svansviftningar från Lina och Wilda.

 • Gunilla & Bosse 11 januari 2015 07:40

  Härligt att få se och läsa bloggen. Ni är fantastiska med er kämparglöd för att få campen klar. Var på anhörigträff igår och fick se bilder och lyssna på berättelser från er vardag. Det var en mycket bra träff. Nu är vi på rätt sida året så nu närmar det sig att återigen få träffa sin anhörig så småningom i allafall. Många hälsningar till sonen Daniel Johansson samt alla Er andra hjältar i Mali. ?Hälsnigar från Gunilla, Bosse och Tobias

 • Anna&Ola Georgsson 11 januari 2015 12:17

  Hej grabbar, hur har ni det?? Jobbar och står i ser vi...!! Vi känner igen dig vår Casper längst till höger i bild:))). (mittenbilden) Hoppas ni mår bra allesammans. Ni verkar trivas med uppdraget. Många pussar& kramar till Calle o Casper - vi , släktingar och många andra saknar er här hemma. Mamma/pappa

 • Christina 11 januari 2015 22:45

  Vilken fin dikt, vekligen bra skrivet. Ni alla där nere har verkligen en enorm kämpaglöd.
  Efter att ha varit på en anhörig träff i Eksjö i går så har vi verkligen fått en större inblick i ert arbete och ert leverne man blir vekligen full av beundran och stolt över er. Fortsätt att kämpa på och va rädda om er och om varandra. Skickar en speciell hälsning till H. Knutsson.

 • Lina Ekholst 12 januari 2015 11:21

  Kämpa på allihop! Snart får ni vila lite och käka gott!!! Längtar efter att få träffa dig Georg!!

  Superduper många kramar från Storasyster!

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *