På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Två månader i Timbuktu

MALI 00

Två månader i Timbuktu

Det har nu gått två månader sedan jag tillsammans med ett 20-tal medarbetere landade in på ”Timbuktu International”. Mycket har under den tid som förflutit förändrats på den markyta som kallas super campen. Det kan sägas gälla både campen och dess invånare.

Efter 60 dagar på rations, sju menyer som varvas, känns det som att du blir vad du äter. Jag tror att alla har tröttnat lite smått på mat som innehåller tomatsås och längtar efter något med lite mer tuggmotstånd. Fast å andra sidan har den medförda kosten bidragit till att vi har hållit oss så friska som vi gjort och kanske minskat lite i vikt också.

Under de sista veckorna har den Afrikanska vintern slagit till i Timbuktu. Det innebär att nattemperaturen sjunker till runt fem grader och dagstemperaturen stoppar på straxt under trettio. Lägg därtill en vind innehållande sand som kryper in överallt, så förstår man att livet inte bara leker på den här kontinenten heller.

Vi har nu även påbörjat den leaveperiod som blev resultatet av en lite längre insats än vad vi inledningsvis såg framför oss. Vilket bl.a. inneburit att några fått fira julen på hemmaplan.

Man kan nu skönja den blivande svenska campen, då ingenjörkompaniet gjort ett enastående arbete med nedgrävning av kablar och rör. Mycket betong har också blandats och plattor gjutits, så att vi nu kan skåda ca 18 av de 30-talet bostadstält som skall resas. Nu under kvällen har jag bevittnat när första duken med hjälp av mobilkran har kommit på plats på den första av fyra stora hallar.

Det som står närmast på är förberedelser för rotation av vår vaktstyrka i slutet på månaden. Detta kommer att påverka oss allihopa när invånarantalet under några veckor kommer att öka avsevärt i vår lilla koloni.

Ni som följer oss kan vara förvissade om att all personal i förbandet gör allt för att bidra till lösandet av vår uppgift. Jag kan bara säga att det är en förmån att få leda så här duktiga medarbetare.

Lev väl och var rädda om er där hemma också.

Carl-Axel Blomdahl

CO

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Det svenska FN-bidraget i Mali har under flera år utgjorts av ett underrättelseförband med huvudsaklig placering i Timbuktu. Nu har den svenska styrkan etablerat sig i staden Gao i landets östra delar, för att lösa andra uppgifter. Sedan tidigare finns och kommer även fortsättningsvis att finnas en nationell stödenhet för logistik (NSE) med placering i Bamako.

12 kommentarer

 • Elin 4 januari 2015 10:54

  Bra jobbat grabbar! Se till att få allt gjort på kort tid och med hög säkerhet tack! / orolig flickvän som tröst äter ett kg nutella i veckan för saknade av Joakim ?

 • Gunilla & Bosse 4 januari 2015 15:50

  Hej på Er alla. Det händer verkligen något varje dag med camp byggandet. Ni är verkligen fantatiska . Vilka erfafenheter Ni kommer att ha med Er efter denna mission.Många hälsningar till sonen Daniel Johansson från alla här hemma.Hälsningar frånpappa, mamma och Tobias.

 • Stefan FömedC 4 januari 2015 17:31

  Spännande att följa campens utveckling.
  Onekligen har mycket hänt sedan erat första spadtag.
  Bra jobbat !
  God fortsättning på 2015

 • Lisa Schill 4 januari 2015 17:34

  full av beundran, vilket bra arbete ni gör med tanke på både väder vind och maten, bra jobbat Wase, kram från mormor

 • Suss Mannernäs 4 januari 2015 17:40

  Hej alla på Campen! Förstår att det är slitsamt för er men det är otroligt imponerande vad ni lyckats åstadkommit med redan. Fantastisk bra jobbat av er :-)
  Tack för att vi kan följa ert arbete via bloggen /Hälsn fr en stolt mamma
  (och en extra hälsn till sonen -bamsekram- :-) )

 • Malin Ullerstam 4 januari 2015 17:51

  Uppskattar verkligen den här bloggen så att vi får en liten uppfattning av hur ni har det och vad ni gör! Det är mycket tyst om vad som händer i Mali här hemma.
  Vi tänker på dig Joakim Svanberg, kramar från mamma och pappa

 • Annelie & jocke 4 januari 2015 18:47

  På lördag blir det mer info i Eksjö om ert arbete. Det ser vi fram emot. Klä på er ordentligt och håll fötterna varma, det gör vi! Kram till Fidde och alla kamrater.

 • Monica 4 januari 2015 20:10

  Ett fantastiskt jobb ni allihop har gjort, jag är full av beundran!
  Andreas, när du kommer hem finns det förhoppningsvis snart en liten valp som du kan gosa med :-)

 • christina 6 januari 2015 17:17

  Härligt att se att campen börjar ta form. Alla ni där nere gör ett enormt arbete. Det är så roligt och intressant att följa ert arbete här på bloggen. Nu kan man äntligen börja räkna ner dagarna istället för månaderna till att en del av er får komma hem, Ha det bra allihopa och fortsätt va rädda om varandra. Stor bamsekram till Henrik Knutsson.

 • Annette Ekholst 6 januari 2015 21:12

  Ett otroligt bra jobb på bara 2 månader i det klimatet och under sådana speciella förhållanden. Jag beundrar er!
  Tusen kramar till dig Georg!
  Mor

 • Albin Karlsson 7 januari 2015 19:30

  Jag skulle vilja se ett inlägg gällande de som gjuter betong och hur det hela går till.

 • Marie-Pierre Labadie 8 januari 2015 09:37

  JE SUIS CHARLIE

  La maman de Marc Forslund

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *