På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

De tunga grabbarna

MALI 00

Klockan är 05.30 och soldaterna på Maskinpluton vaknar för ytterligare en arbetsdag i Mali.

Klockan är 05.30 och soldaterna på Maskinpluton vaknar för ytterligare en arbetsdag i Mali.

Alla har sina morgonrutiner, men de flesta äter sin frystorkade frukostpåse som de har ätit till frukost i cirka 40dagar nu. Solen går upp runt 6tiden och soldaterna ser över sina fordon och samtalar med de som går av nattskiftet.

Då det likt Sverige är vinter här nere går soldaterna med tjocka jackor och mössa de första timmarna på dagen för att innan lunch byta till kortbyxor och T-shirt.

Maskinpluton har haft högsta växeln i bygget några veckor nu, det är många elkablar, dragrör och avlopp som har grävts ned i marken och ytor har fixats till så ingenjörpluton kan gjuta betongplattor för att därefter bygga tält eller hall.

I skrivande stund har cirka 70% av all el och dragrör lagts, 90% av vatten och avlopp, och 50% av ytorna är planerade.

Bild 2

Då maskiner går sönder, byggmaterial inte levereras enligt plan och ritningar förändras är det en utmaning att vara en effektiv byggstyrka. Men med arbetsvilliga och problemlösande soldater som kan anpassa sig till de mest märkliga situationer plus våra mekaniker som likt Mc Gyver lagar våra fordon i brist på reservdelar har vi inte behövt slå av på takten än och planerar inte att göra det heller.

bild 3

Klockan är 17.00 och soldaterna börjar runda av dagens arbetspass. De har jobbat 11timmar i sträck med enbart kortare uppehåll för lunch och nattgänget kommer ut för att påbörja sitt arbetspass. Nu följer middag som består av mjukkonserver, dusch och lite umgänge innan soldaterna går och lägger sig för att vara redo för en ny arbetsdag i Afrika.

//Maskinpluton Mali00

 

 

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Det svenska FN-bidraget i Mali har under flera år utgjorts av ett underrättelseförband med huvudsaklig placering i Timbuktu. Nu har den svenska styrkan etablerat sig i staden Gao i landets östra delar, för att lösa andra uppgifter. Sedan tidigare finns och kommer även fortsättningsvis att finnas en nationell stödenhet för logistik (NSE) med placering i Bamako.

11 kommentarer

 • sofie svärd 2 januari 2015 23:04

  Nästa gång bör ni ta en bild på närmare håll. Det är frustrerande att behöva gissa vem som är vem. förutom Martin med skägget.

  Puss!

 • Veronica 3 januari 2015 06:28

  Jätte kul och stort tack för kort på maskinkillarna. Vilket gäng ni är. O min fina grabb är med bland er. Det gör mig så stolt!!
  Kramar från en stormigt Borensberg <3

 • Maria Gustafsson 3 januari 2015 08:46

  Jäte kul med bilder roligt att det fungerar för er kämpa på ni är bara bäst mamma kram till er all. Maria

 • Lotta Wendel 3 januari 2015 10:31

  Roligt med bilder på er och på vad ni gör.Kram på dig Håkan!!(vid skopan?)
  Hälsningar mamma Lotta

 • Elin 3 januari 2015 12:22

  Kära ingenjörer, jobba på fortare så ni kan komma hem! Joakim ?

 • Ann-Katrin Berneling 3 januari 2015 13:15

  Oh härliga bilder ifrån maskin, är det du längst fram till vänster Magnus B ?? Ser ut som ni är härligt bruna hela högen.... Här I Sverige är vi blek ansikten allihop....men vi går emot ljusare tider även här!! Snön borta idag sol o 1 gr varmt....Allt är bra med tjocka släkten här hemma!, var rädd om dig Magnus/ många kramar mor&far Daniel, Therese

 • christina 3 januari 2015 14:51

  Härligt att få se bilder på att bygget går framåt ni är verkligen duktiga och gör en jätteinsats. Tankarna är hos er allihopa varje dag men framförallt hos Henrik Knutsson, hälsa till honom.

 • Annette Ekholst 3 januari 2015 15:28

  Jag undrar precis som fler med mig, är det du Georg, näst längst till höger? Jag tror det. Roligt att få se bilder på er och veta att arbetet går framåt med raska steg. Ni är verkligen jätteduktiga!!!
  Mina tankar går ständigt till er och speciellt till dig Georg! Kämpa på, snart är du hemma en runda!
  Älskar dig, kram Mor

 • Malin Ullerstam 3 januari 2015 16:02

  Det ser sandigt, torrt och öde ut. Roligt att få se bilder över framstegen. Här hemma är det blött och småkyligt ute vilket gör att många håller sig inomhus förutom familjen Svanberg Ullerstam. Sverige slog Finland i hockey igår kväll så nu vet pappa vad han ska göra framöver.
  Kramar till Joakim Svanberg från oss här hemma och glada svansviftningar från Wilda och Lina.

 • Lisa Schill 4 januari 2015 17:36

  oj, här har det hänt grejer, bra jobbat, så kul att kunna följa ert arbete här på bloggen, hälsa Wase,
  kram på dej

 • Lena o Fredric 6 januari 2015 00:17

  Kul o se bilder på er. Det går verkligen framåt med byggandet. Är det du längst fram vid högra grävmaskinen Alex? Du måste raka/klippa dej!! Kram,alla hälsar!

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *