Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information
Du är här:

myndigheten

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Oavsett vad du vill göra i Försvarsmakten börjar din resa med en grundutbildning.

till jobb & karrär

bloggportalen

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

30 gradig Julhälsning från ett sandblästrat gäng

MALI 00

Jul hälsning

Här kommer en julhälsning från förbandet som etablerar svensk förbandsnärvaro i MALI. Ytterligare några veckor av idogt arbete har lagts till ända och det är dags att ägna sig åt lite eftertanke. Mycket har hänt sedan arbetet med camp NOBEL påbörjades.

Personalen i MALI 00 är fullproppade med nya erfarenheter och har dessutom erfarit en hel del gamla sanningar. Vi konstaterar också att när det tillfälligt blir vinter, dagstemperatur på runt 25 grader, blåser det sand i luften. Vi fryser och det kryper in sand överallt.

Arbetet med Camp NOBEL börjar nu ta form och vi kan sedan någon vecka skåda de första bostadstälten. Vi har även börjat lägga igen den digra mängden schakt som finns över i stort sett hela markytan, innehållande kilometer med rör och kablar. Alla gör verkligen sitt bästa för att vårt uppdrag skall lyckas. Den iver som kan skådas även nattetid bland personalen är fantastisk att se.

Under veckan var undertecknad tillsammans med delar ur traumagruppen och MINUSMAS chef i TIMBUKTU bjudna till ett sjukhus, till vilket vi skänkt en del livsmedel. Det var en fantastisk upplevelse att delta i firandet och motta den tacksamhet som bl.a föräldralösa barn visar för det de får.

I dag firar vi julafton under de omständigheter som råder och vi gör vad vi kan för att skapa lite julstämmning, trots avsaknad av skinka och sill. Men inga anhöriga behöver vara oroliga, det blir Kalle Anka  i TIMBUKTU också. Vi vill samtidigt tacka för de paket som skickats till förbandet, vilket var mycket uppskattat då det inneburit en del munterhet för personalen.

Våra tankar går extra mycket idag till alla anhöriga. Att fira jul långt borta i främmande land behöver inte vara sämre, men inte heller bättre. Det vi kan vara säkra på är dock att det är annorlunda. Annorlunda både för oss här och för de anhöriga hemma.  På samma sätt önskar vi att ni skänker oss en tanke mellan skinkan och Kalle Anka och vem vet tomten kanske kommer även till TIMBUKTU även om det är så långt bort man kan åka.

En riktigt god jul önskar Etableringsstyrkan MALI 00 genom CO

Officiell blogg

Det svenska FN-bidraget i Mali har under flera år utgjorts av ett underrättelseförband med huvudsaklig placering i Timbuktu. Nu förbereder sig den svenska styrkan för att lösa andra uppgifter i Gao, landets östra delar. Därmed pågår en omstrukturering av Camp Nobel i Timbuktu. Sedan tidigare finns och kommer även fortsättningsvis att finnas en nationell stödenhet för logistik (NSE) med placering i Bamako.

70 kommentarer

 • Gudrun 23 december 2014 23:01

  God Jul till er alla. Särskilt till vår Simon. Kramar

 • Yngve Terning 23 december 2014 23:10

  God Jul och gott nytt år, hälsningar från Fam Terning i Linköping

 • Camilla 23 december 2014 23:27

  God jul både på er jul idag och den 24! Vi kommer tänka mycket på er alla och en var. Lovade Dennis snö, så den är på väg från norra Sverige, då han ville ha lite annat vitt att titta på. Många stora krama!

 • Christina 23 december 2014 23:31

  Vilket härligt julkort ni har lagt in på bloggen. Hoppas verkligen att ni får en bra jul fastän något annorlunda. Våra tankar är och kommer att vara hos vår son Henrik Knutsson och er alla andra nere i Mali. Hälsningar mamma och pappa.

 • Christina Terning 23 december 2014 23:39

  God jul er alla där borta, vi tänker på er

 • Anna 23 december 2014 23:42

  GOD JUL
  Precis som det skrivs så är det något särskilt och annorlunda att fira julen långt hemifrån, men många roliga och udda minnen från den jul man skapar på plats kommer ni alla att få med er , jag vet :-)
  En extra God Jul kram skickar jag och kidsen till våran Michael. Vi gläds och är stolta över dig men saknar dig särskilt mycket just nu!!
  Åker några extra varv skridskor åt dig.
  Kramar Anna

 • Louise Ljungström 24 december 2014 00:31

  Merry christmas! önskar jag från ett 10 gradigt London! Ingen skinka eller Kalle blev det för mig i år heller ,utan firas med en ätbar (Kalle)anka och lite kalkon på juldagen. Farmor och farfar hälsar också till dig Erik L och jag saknar dej!!

  You are all doing a jolly good job!

  Best wishes Louise

 • Kastlander Lars o Annica 24 december 2014 01:26

  God Jul & Gott Nytt år önskar vi er alla i Mali 00.
  Här hemma i Vada är det -10 & ingen snö.
  Ta hand om er.
  fam.Kastlander

 • Veronica 24 december 2014 06:05

  Önskar er alla en riktigt God Jul. Tänker på er massor idag och rätt mycket extra på bästa Peter. Ha nu en riktigt fin dag. Kramar

 • lisa Schill 24 december 2014 06:13

  en annorlunda julaftonsmorgon, tänker på er därborta, extra mycke på Wase,kul att ni får se Kalle Anka, God Jul, och många kramar

 • Bruce 24 december 2014 07:34

  God Jul på er svenska soldater, snart kommer kockarna ner till er i Mali. Förhoppningsvis kommer ni få betydligt bättre mat på era tallrikar då.

 • Sandra Sandberg 24 december 2014 07:38

  God jul önskar jag er alla!
  En exra julhälsning till Tobbe

 • Lotta Wendel 24 december 2014 07:55

  God Jul på er alla och särskilt Håkan.
  Lotta

 • Björg o Janne Olsson 24 december 2014 08:14

  Vi önskar alla soldater o övrig personal i camp Nobel en riktigt God Jul. Hemma i Jämtland är det mycket snö o några minusgrader. Granen är tänd o paketen inslagna. Skickar juligaste kramen till sonen Fredrik Olsson. Ser framemot när du kommer hem och berättar om dina äventyr.

 • Fam Utterborn och Liberg 24 december 2014 08:28

  God Jul önskas från djupaste Småland.
  Det blir en ovanlig jul i år för många av oss, saknaden av en älskad familjemedlem är påtaglig.

  Vi önskar er alla en God Jul

 • Ewa kvarnström 24 december 2014 08:35

  GOD JUL till er alla och speciellt till Fredrik

 • Ann-Katrin Berneling 24 december 2014 08:50

  GOD JUL!!! Till er alla!!
  Vilket bra jobb ni gör!!
  Magnus B, du får ha en bra dag, med Kalle Anka mitt ute i öknen. Vi ska tänka lite extra på dig då/mor&far

 • Charlotte 24 december 2014 08:59

  God Jul önskas alla!

  /Max familj

 • Sofie Svärd 24 december 2014 09:06

  God Jul Peter Wase ❤

 • Eva Nilsson 24 december 2014 09:07

  Godmorgon och God Jul Mattias!
  Hoppas du får en fin julafton i Afrika. Här hemma har vi en grön jul med regn i luften, det får gå det också.
  Tiden har gått väldigt fort sedan du åkte och vi hoppas tiden går ännu fortare till mars så vi kan ses igen. Vi ser fram emot allt roligt som ska hända 2015.
  Många varma julkramar från oss till dig Mattias!
  Eva och Lasse

 • Andreas Andersson 24 december 2014 09:09

  God jul från Forsheda!

 • Colin 24 december 2014 09:31

  Merry christmas allihopa.
  God jul.
  Fint uppställnings bild...
  Speciella hälsningar till Vår Jesper...
  Alla hälsa från London.. Skall tar en pint just för dig idag :-)
  Pappa

 • Johan och Julia 24 december 2014 09:35

  GOD JUL ifrån Askeryd !

 • Annika 24 december 2014 09:38

  God Jul från oss till er alla ! Merry Christmas Jeppe ! Tänker på dig ! Ha det så bra ni kan därborta ! Love u ! Mamma Pappa Lillebror

 • Magnus Linda & Eira 24 december 2014 09:46

  God jul o gott nytt år önskar familjen Hammarström/Svärd
  Njut av solen o värmen, för i Vetlanda är det en grön och regnig jul.

 • Yngve o Elisabet Arvidsson 24 december 2014 10:06

  En riktigt God Jul önskar vi dej Jonatan, vintern verkar var på gång här, åtminstone minusgrader i morgon och framåt. Barnen som sett tomten vid mjölkbordet hälsar och säger att det är julens sevärdighet. Tjocka släkten från Ingatorp hälsar men vi lyder inte Emils ord att de är tillräckligt tjocka där, för i em blir det ändå julmiddag hos Robert o Helena.
  Kramar från mamma o pappa!

 • Catarina Danielsson 24 december 2014 10:13

  Vi önskar er alla en riktigt God Jul!
  Jonas, Catarina och Markus

 • Emma Andersson 24 december 2014 10:17

  God Jul! Det kommer inte bli detsamma utan dig Magnus, men jag lovar att jag äter lite julgodis åt dig med (maten får du klara dig utan). Kan glädja dig med att katterna har rivit ned blomman du hatar, så den finns nog inte kvar när du kommer hem. Saknar dig. Puss!

 • Sussa Rosvall 24 december 2014 10:20

  God Jul Elias Engström från Mamma Pappa Tove och Elin Alla hälsar till dej!

 • Ingela 24 december 2014 10:34

  God Jul alla soldater, fin bild! En extra julhälsning till David L, hoppas Kalle Anka o hans vänner sprider lite julstämning nere i Mali

 • Hans Carlsson 24 december 2014 10:35

  God Jul önskas hela styrkan och speciellt Daniel J. från Flen önskar Mormor och Hasse.
  Vi tänker extra mycket på er idag.

 • Ulf och Karin 24 december 2014 10:46

  GodJul önskar vi till er alla i Mali 00. En extra kram till vår Simon "Miniman" G.Saknar dej.Mamma Och Pappa, Bröder med familjer.

 • Elin 24 december 2014 10:48

  God jul på er alla!
  Speciellt god jul till min älskade saknade Nisse ♡

 • Roger Berneling 24 december 2014 11:02

  Hej och God Jul till er alla. Hoppas tomten kommer till er senare idag. Jättebra jobbat! Här i södra Värmland är det litet snö och -3 grader idag. Magnus B: Om du någon gång får tillgång till internet så ska du veta att din mamma har fyllt upp ditt Skypekonto med kommentarer./Mor & Far

 • Robert 24 december 2014 11:13

  Underbart att läsa era inlägg. Ni gör säkert ett fantastiskt jobb. Önskar Er alla en fantastisk jul.

 • Urban Christina o Erik 24 december 2014 11:14

  God Jul till er alla. Tänker särskilt på vår son och bror Johan.

 • Per och Maja Svärd 24 december 2014 11:23

  God Jul!

  I Vära är det 3+ men vi väntar snö framåt kvällen.

  Tomten har lämnat ett paket under julgranen som ligger kvar till Peter kommer hem.

  Ha det så gott Per och Maja!

  Ps. Nu har traktorn 4 växlar, Så nu får du lättare att köra. Ds

 • Hans Ericsson 24 december 2014 11:23

  God Jul till er alla i Timbuktu. Extra hälsning till Georg från Pappa. Följer bloggen varje dag med stort intresse. Imponerande foto på er alla samlade på en bild. Sköt om er.

 • Johan 24 december 2014 11:29

  Jag vet att det är en speciell känsla att fira Jul från de nära och kära, vare sig insatsen genomförs i de afghanska kullarna, den maliska öknen eller som anhörig på hemmafronten (jag har prövat på alla tre). Hoppas att det blir en God Jul, fortsatt bra tid och säker hemkomst, både för soldater och anhöriga!

  Tack för er insats!
  //Lt J

 • Lena o Lennart Johnsson 24 december 2014 11:39

  God Jul Mattias och hela förbandet.Vi firar också en grön jul, fast lite kallare.Tack för alla fina bilder på bloggen, så vi kan följa arbetet med Camp Nobel. Mamma o pappa

 • Gunilla & Bosse 24 december 2014 11:45

  God Jul till Er alla.Fint att få se alla våra nära och kära uppställda. Våra tankar är hos Er. Många jul kramar till sonen Daniel Johansson från pappa, mamma och brorsan Tobias.

 • Carl-Magnus R Svensson 24 december 2014 11:54

  Mina bästa julhälsningar sänder jag till AM00 och dess CO. Tack för Ert viktiga och svåra arbete. Jag känner mig trygg i att jag vet att Ni gör Ert bästa. /God Jul önskar CO Mali 01.

 • Cecilia Silverplats 24 december 2014 12:12

  Fredrik Olsson, sonen och jag önskar dig en god jul! Vi saknar dig, och vi älskar dig

 • Madeleine 24 december 2014 12:24

  God Jul till er alla i Mali. Ger även en tanke till alla andra FN soldater som är ute på mission och får fira jul utan sina nära och kära! En speciell hälsning till David L, du är saknad (men du slipper ju hästdoften) Paketet får hon i kväll!

 • Familjen Stolsner 24 december 2014 13:01

  Vilket fint God Jul kort ni har lagt ut, det är så spännande att läsa vad ni gör! Vi önskar er alla en God Jul

 • Ann-Kristin Mossberg 24 december 2014 13:39

  God Jul och Gott Nytt År till Er Alla och särskilt till Daniel Z. Morfar hälsar också. Vi är mittemellan jullunch och julkaffe och sen blir det kalle anka :-). Kramar

 • Familjen Palm 24 december 2014 13:43

  God Jul önskar vi er alla i Mali 00. Många julkramar till dig August, önskar Mamma, Pappa, Felix, Kasper och alla andra som brukar dyka upp efter Kalle - du vet vilka.

 • SP42 24 december 2014 14:15

  God Jul till Er alla! Grymt bra jobbat och roligt att följa Ert arbete. Ni är saknade här hemma. Ta hand om Er och försök att njuta av en oförglömlig julafton. Jag delar CO:s uppfattning, kanske inte bättre, kanske inte sämre men annorlunda!

  Kn E

 • Sofia Nilsson 24 december 2014 14:20

  God Jul Mattias! Önskar dig och dina kollegor en varm och fin jul! Hemma är det grönt och plusgrader och snön lyser med sin frånvaro. Längtar efter dig och saknar din "snygg-dans" dagen till ära! Hoppas julklapparna kommet till nytta. Ha det så gott och sköt om dig! Din stolta majorska! Puss & kram! ❤️

 • Sofi & Lovisa 24 december 2014 15:00

  God jul på er och extra god jul till pappa/man Jonas, känns jättetråkigt att fira utan dig och med magsjuka istället, hade hellre haft dig som sällskap!
  Vi älskar dig och saknar dig! Puss från dina flickor ❤️

 • Thor Hafthorsson 24 december 2014 15:13

  God jul från snön på Island. Ha det bra.

  Thor.

 • Stefan FömedC 24 december 2014 15:27

  Riktigt god jul !
  Ta hand om er.
  Stefan FömedC

 • Niclas Björkdahl 24 december 2014 16:43

  God Jul och Gott Nytt År!
  till Er alla på Mali00.
  Ni gör ett otroligt bra jobb.
  Mvh
  Niclas Björkdahl med familj.

 • Peter 24 december 2014 17:11

  God jul till er alla,en extra kram till Lindström
  Peter o Lottie Borensberg

 • Lina Ekholst 24 december 2014 18:29

  God Jul min älskade lillebror!!!! Ta hand om er allihop!
  Kram kram kram

 • Rasmussen o Jalonen 24 december 2014 19:23

  God Jul till er alla. Särskilt till Robin J.
  Nu har vi tittat på Kalle o ätiti julmat (utan lingonsylt). Vi väntar på tomten, han har tyvärr åkt till Afrika.;)
  Hälsningar från stora släkten Var rädd om dig.

 • Tinna och calle 24 december 2014 19:28

  God jul Magnus önskar tinna och calle. Amma och lars-ingvar hälsar!

 • Lena o Fredric 25 december 2014 00:19

  God Jul till er alla. Särskilt Alex.d. Kramar från släkt o familj.

 • Lena o Fredric 25 december 2014 00:39

  God Jul till er alla. Särskilt Alex.d. Kramar från släkt o familj

 • Malin Johansson 25 december 2014 10:13

  GOD JUL till er alla men speciellt mycke till min underbara lillebror Sebastian Ericsson.
  Här hemma är det lite snö men ack så kallt idag -15grader .
  Hoppas allt är bra!!!! Och ni gör ett fantastiskt jobb !!!!!!
  Kram i massor❤️

 • Carola Blomdahl 25 december 2014 10:34

  Hoppas allt är bra med er alla i Mali. En särskild hälsning till CO Mali00 från släkten i Ingarp. Vi saknar dig jättemycket men vi ses ju snart. Puss och Kram

 • Annelie & jocke 25 december 2014 11:01

  Tredje gången någon i familjen firar jul i Afrika! Annorlunda är det och man glömmer det aldrig. Önskar er alla en god fortsättning och speciellt till soldat Fredrik petersson. Här hemma var det fullt Kaos med dopp, fruktsallad, Kalle, tomten och julfika på dryga 4 timmar. Snabbt marscherat i år oxå. Kram

 • Maria H 25 december 2014 11:41

  En riktigt God Jul till er alla. Det är spännande att följa ert arbete, ni gör ett fantastiskt jobb!

 • Maria Lundström 25 december 2014 13:26

  God fortsättning ni alla i sandhavet! Här i Gävle var det 17 grader kallt när vi sent vaknade. Snön vit och vacker och solen som lyser på trädtopparna. Har äntligen haft möjligheter att läsa om allt ni skriver på bloggen. Helt otroligt att kunna följa allt som händer på detta sätt! Tack så jättemycket för det! Beundransvärt allt det ni gör! Kram till vår kära Tommy! Mamma Maria, fästmö Natalie ,sonen Alfred, Lena, Sandra och Li.

 • Anna&Ola Georgsson 25 december 2014 14:28

  God fortsättning allesammans..! Roligt att paketen kom fram till er på Julafton.. Kramar i massor till våra grabbar Calle & Casper. Va roligt vi fick prata med er igår. Tråkigt ni inte var hemma, hade varit bra on ni kunde hjälpa till att äta upp all julmat;) Hälsningar från ett Idag snöigt ( helt vitt på marken) Gotland. Mamma/Pappa

 • Monica 25 december 2014 14:55

  God fortsättning till er allihop och en stor kram till Andreas! Underbart att få meddelanden och bilder över messenger, det uppskattas verkligen!

 • Familjen Stolsner 25 december 2014 17:52

  Ett stort Grattis Simon på din födelsedag, hurra, hurra, hurra, hurra! Vi önskar er alla En god fortsättning på julen.
  Tack för den fina julhälsningen i Jönköpings-Posten. Kram fam. Stolsner

 • Annette Ekholst 27 december 2014 11:27

  Tack för att du ringde på julafton Georg! Det värmde att få höra din röst och att du mår bra! Nu har det börjat snöa här hemma.
  God fortsättning till er alla!
  Älskar dig Georg! Kämpa på, snart är du hemma en runda! Kram, kram
  Mor

 • Anne Lampinen 27 december 2014 13:47

  Vill önska dig Jannick Lampinen och alla dina kamrater en god förtsättning . Kram Mamma o Pappa

 • Mikaela Mossberg 27 december 2014 21:53

  GOD JUL till er alla nere i Mali00! Och en särskilt God jul till min lillebror Daniel Z som missar sitt årliga isvaksbad i tjärnet i år *kram*

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *