Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information
Du är här:

myndigheten

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Oavsett vad du vill göra i Försvarsmakten börjar din resa med en grundutbildning.

till jobb & karrär

bloggportalen

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Campbyggarna från Småland.

MALI 00

214 ingenjörkompaniet har nu varit på plats i Timbuktu, Mali en månad. Kompaniet skall här nere etablera en svensk camp för den styrka som skall börja verka i Mali, under första kvartalet 2015. Den första veckan ägnades åt att komma på plats och acklimatisera sig till den värme som råder här nere, 35-40 grader i skuggan dagligen. Efterhand som tiden har gått har vi tagit emot mer och mer av den materiel som varit på en lång och antagligen inte helt strapatsfri resa från Sverige ner till slutdestination Timbuktu. Strapatserna märks om inte annat genom att mycket av utrustningen och fordonen är skadade och behöver tas om hand av mekanikerna och hittills har de bemästra de allra flesta fel och skador. Det är inte sällan utrycket ”this is Africa” används när materielen kommer fram och man valt att binda fast ett fordon med rep för att säkra lasten.

This is africa

Kompaniet är nu i full gång med byggnationen och så sent som igår kom den sista materielen fram till oss och det var en av de viktigare och mer efterlängtade maskinen, nämligen betongverket. Det skulle bli jobbigt att blanda ca 1000 kubikmeter betong för hand.

Maskinsoldat under konstruktion av uppställningsplats för generatorer.

För tillfället är det arbetet under jord som är det som fyller våra dagar. Härvid grävs det kabeldiken som sedan fylls med diverse rör och kablar. Det kan nämnas att det skall ner ca 15 km kablar och rör i marken så det är ett grannlaga arbete som utförs av de duktiga maskin- och ingenjörsoldaterna.

Många rör och kablar blir det!

Vi kommer inom kort att påbörja jobben ovan jord. Arbete skiftar då skepnad och kommer bestå i att gjuta betongplattor, bygga tält och hallar samt att bygga vägar och skyddsmurar.

Överblick av arbetet med campbyggnation.

Jag som kompanichef arbetar mycket med att mäta och sätta ut var vi ska arbeta. Till min hjälp har jag en totalstation som är en handdator med GPS-anslutning som med hela campritningen inlagd kan markera ut varje detalj i havet av sand. Detta gör att jag påminner om Gandalf i Sagan om ringen när jag skrider fram i sanden med min stav (totalstationen) och markera likt magi vart vi skall gräva eller bygga. Något som underlättar arbetet oerhört.

Jag med min stav likt Gandalf i Sagan om ringen.

Kompaniet löser en stor och viktig uppgift långt ifrån nära och kära på hemmaplan. Något som alla soldater vid kompaniet löser med ett leende, god kamratskap, professionalism och med många tankar till de som lämnats ensamma hemma i det kalla vintermörkret. Alla soldater vid kompaniet jobbar efter mottot ”Quam difficile esse potest!” vilket betyder hur svårt kan det vara. Det är med glädje och stolthet man leder kompaniet och dess arbete med campetablering. Vetskapen om att någon annan (den svenska Malistyrkan) kommer få nytta av arbetet vi utför gör att varje dag känns meningsfull.

Jag och major Skyttebol, byggnationsledningen av den svenska campen, Camp Nobel.

Vi på 214 ingenjörkompaniet önskar alla en riktigt god jul och ett gott nytt år!

Major Mattias Johnsson

C 214 ingenjörkompaniet

 

 

Officiell blogg

Det svenska FN-bidraget i Mali har under flera år utgjorts av ett underrättelseförband med huvudsaklig placering i Timbuktu. Nu förbereder sig den svenska styrkan för att lösa andra uppgifter i Gao, landets östra delar. Därmed pågår en omstrukturering av Camp Nobel i Timbuktu. Sedan tidigare finns och kommer även fortsättningsvis att finnas en nationell stödenhet för logistik (NSE) med placering i Bamako.

23 kommentarer

 • Sundberg Tjf C stabsgrp 22 december 2014 03:20

  En synnerligen God jul till er alla!

 • saeunn 21 december 2014 21:11

  God jul till er alla.Önskar att ni har det gott inför julen.
  Kram från oss i Norrköping.

 • Maria 21 december 2014 09:10

  Hej på er!

  Som anhörig till kommande officer som ska rotera ner så är det fantastiskt att se hur det ser ut på Camp Nobel.

  All heder åt er som tar så mkt bilder och framförallt uppdaterar Malibloggen så ofta. Det betyder oerhört mycket för oss som är kvar hemma.

  Stort tack!

 • Monica 20 december 2014 11:02

  Så spännande att få se hur ni har det där nere, vilket fantastiskt jobb ni gör. Stor kram till Andreas. Idag ska vi åka till Sigtuna för att äta julbord med farmor och faster Solveig. De hälsar så gott!

 • Gunilla & Bosse 19 december 2014 21:26

  Tack för alla bilder och till den inblick det ger oss här hemma som med spänning följer denna blogg. Fantastisk prestation Ni gör. Hoppas att alla paket kommer fram och att det som ligger i dessa paket kommer till glädje. Många hälsningar från oss alla och kompisar till Daniel Johansson. Mamma, pappa och brorsan Tobias

 • Ann-Katrin Berneling 19 december 2014 21:12

  Härliga bilder, ni gör ett jättebra jobb. Njut av solen och all D vitamin ni får. Här i Värmland fortfarande gröna gräsmattor, milt, regn ibland,grått.
  Magnus B du får ha en bra 4 e advent o God Jul!!
  Hoppas paketen anländer snart!
  längtar efter dig/mor&far

 • Annette Ekholst 19 december 2014 20:38

  Vilket arbete ni utför i den värmen och under de extrema förhållanden, fantastiskt. Jag beundrar er! Hoppas arbetet flyter bättre nu när alla maskiner kommit ner, så ni inte behöver stanna där så länge till.
  Kram till er alla, men extrakram till Georg!

 • Lotta Wendel 19 december 2014 18:59

  Skönt att ert material och maskiner kommit fram.Vad jag förstår har ni fått riktigt fart på byggandet nu.God Jul på er allihop.Jag hoppas julklapparna kommer fram i tid tid.Särskild julhälsning till dig Håkan och att paketen är till nytta(och nöje) Kram Lotta

 • Sofia Nilsson 19 december 2014 12:32

  Så härligt att se så många bilder samtidigt så att vi här hemma kan få en mer sammansatt bild över hur det ser ut för er på plats i den stora sandlådan. Det bästa av allt i detta reportage är att jag äntligen får se min fina major i helkroppsbild så att jag kan se att han fortfarande håller ihop. Jag önskar dig Mattias och alla dina duktiga kollegor en varm och God Jul samt ett Gott Nytt År! Ps. hälsa din "sandlåde-sambo" att du bara är hans sambo på kortlån för sen blir du min igen på långlån! Puss och kram från din stolta majorska!

 • Ingela 19 december 2014 09:56

  Toppen att få se så mycket bilder, det är inte lite sand ni har att jobba i..... Här hemma i Stockhom kom det lite snö i onsdags och det låg så fint på träden, men tyvärr varade det inte så länge, har redan försvunnit.
  Hoppas tomten kommit till er med alla paket!
  GOD JUL ALLA och ha dä bra och "Lasse" en stor JULKRAM från mam och lillasyster.

 • Veronica 19 december 2014 07:09

  Gött att allt äntligen kommit fram och kul med massa kort :) Så himla bra att bloggen finns så man kan följa er i arbetet.
  Inte många dagar kvar till jul och vi har regn o 7+ här hemma..... Lite svårt med julstämningen.
  Kram kram till Bästa sonen Peter

 • Christina 18 december 2014 23:44

  Härligt för er att allt material äntligen har kommit fram till er. Hoppas att ert arbete flyter på bra nu så att vi får hem våra nära och kära som beräknat. Det känns verkligen som att man kommer de våra närmare när man kan följa er på bloggen. Önskar er alla en riktigt GOD JUL och ett GOTT NYTT ÅR men speciellt till H. Knutsson från mamma, pappa och Elinor

 • Gino Svensson 18 december 2014 23:11

  Gott att se att saker och ting flyter på bättre och bättre. Vill passa på att önska min bror Gimmy Svensson god jul och gott nytt år. Är väldigt stolt över dig. Du och alla dina kamrater där nere gör ett mycket bra jobb.

  Kämpa på så ses vi om några månader!

 • Suss Mannernäs 18 december 2014 22:44

  ”Quam difficile esse potest" ...härligt att ni har den inställningen :-) Ni är jätteduktiga som orkar jobba i värmen och dammet :-)
  Önskar er alla en God Jul.
  ...och en extra god-jul-kram till sonen och dom 3 tomtenissarna jag har äran att känna :-)

 • Ewa kvarnström 18 december 2014 22:30

  Hej Fredrik.K och Mali00
  Vad skönt att allt materiel har kommit fram om ej i bästa skick. Spännande att följa ditt/ert arbete med campen. Kom Tomten idag med paket? :)
  Många kramar Mamma

 • Björg o Janne Olsson 18 december 2014 21:40

  Hej alla tappra soldater. Det ser ut som ni trots det dåliga skicket på maskiner o utrustning ändå lyckats rätt bra! En speciell hälsning till Fredrik Olsson 214, hoppas allt är bra, och att du får en riktigt fin jul
  . Paket är väg. Kram

 • Ann-Kristin Mossberg 18 december 2014 19:48

  Hej! Vad roligt att se lite bilder och läsa om ert arbete. Jag hoppas att du fick dina paket med gotter i, Daniel och att de föll dig i smaken. Här hemma spås snö till helgen och det vore ju roligt så här dan före dan före... God Jul till dig och dina kamrater och många kramar från alla oss här hemma!

 • Sandra Sandberg 18 december 2014 19:06

  Bra jobbat! Känns kul att kunna följa erat arbete på bloggen. Här hemma lyser snön med sin frånvaro. Liten glimt av snön fick vi se i eksjö i helgen ✌. Även en sightsing till tippen

 • Sandra Sandberg 18 december 2014 19:04

  Bra jobbat! Känns kul att kunna följa erat arbete på bloggen. Här hemma lyser snön med sin frånvaro. Liten glimt av snön fick vi se i eksjö i helgen ✌. Även en sightsing till tippen

 • Sandra Sandberg 18 december 2014 19:03

  Bra jobbat! Känns kul att kunna följa erat arbete på bloggen. Här hemma lyser snön med sin frånvaro. Liten glimt av snön fick vi se i eksjö i helgen ✌. Även en sightsing till tippen

 • Malin Åkerblom Wase 18 december 2014 18:19

  Vad duktiga ni är grabbar (speciellt Peter <3) ! Men vi saknar dig här hemma, Sofie bara jobbar och jag bara städar och stökar ner och städar igen.. Katterna har klöst sönder din soffa och vi sover ibland alla fyra på din sida av sängen... Men mest för att det är så blött på golvet... (det var ölen, inte jag).
  Anyway, julkalendern är jättespännande i år men vi har ingen julgran :(
  Jag har inte skickat ner någon julklapp för jag visste inte vad du önskade dig, jag önskar mig en enhörning. I år igen.
  Vi ses snart! använd solskydd, du vet hur du blir annars. Larvig och ser dubbelt..
  GOD JUL PÅ ER!
  LOVE YOU ALL!
  /Malin.

 • Elin 18 december 2014 17:32

  Skönt att se att ni äntligen har kommit igång på redigt! Jobba på nu för helvete så Joakim
  (Nisse) kan komma hem till mig. Har en julklapp som väntar på dig ;)
  Ta hand om er!

 • Lisa Schill 18 december 2014 17:08

  man blir ju så imponerad av arbetet ni gör, och att vi får följa det här på bloggen, det underlättar här hemma, att man få vara delaktig i det ni gör, gräv ordentligt nu Wase och mormor önskar dej en riktig God Jul.kram på dej, Roffe hälsar oxå

delta i diskussionen ↓

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *