På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

NOAK

MALI 00

NOAK

NOAK (Nätverk för Officers Anställd Kvinna) startades av Mali 00 i Timbuktu, under första veckan i december. Vi har hunnit med två träffar, där vi haft ett lunchmöte samt två lunchpromenader.

Onsdagen den 10/12 hade vi vår första internationella sammankomst. Dagen till ära var den kallaste dagen hittills här nere, bara 14 grader på morgonen! Man kunde aldrig tro att man skulle få användning av sin värmejacka vid dessa breddgrader! Under dagen kom det dock upp till hela 34 grader! Till vår första sammankomst hade vi bjudit in de nigerianska sjuksköterskorna. Det var friska vindar under hela dagen och de fina sandkornen yrde runt medan vi visade runt dem på campen.

De nigerianska kvinnorna är alla anställda inom det nigerianska försvaret och arbetar på det nigerianska fältsjukhuset som är här nere. Många av dem har varit nere i snart 6 månader och hade lika många månader kvar på sin mission. De blev guidade runt vår temporära camp, där vi berättade om våra olika professioner. För tillfället har vi på den svenska campen sjuksköterskor, ingenjörer både svenska och norska samt logistiker.

 Efter rundturen hade vi tid för en pratstund med en fika. När vi skildes fick vi också en inbjudan att komma på besök till deras fältsjukhus.

 

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Det svenska FN-bidraget i Mali har under flera år utgjorts av ett underrättelseförband med huvudsaklig placering i Timbuktu. Nu har den svenska styrkan etablerat sig i staden Gao i landets östra delar, för att lösa andra uppgifter. Sedan tidigare finns och kommer även fortsättningsvis att finnas en nationell stödenhet för logistik (NSE) med placering i Bamako.

5 kommentarer

 • Christina Hamren 11 december 2014 16:51

  Härligt att se ett tjejgäng.

 • Monica C 12 december 2014 00:51

  Girlpower!!!

 • Maria H 12 december 2014 18:42

  Vilka kvinnor!!

 • Anna 12 december 2014 18:59

  Härligt tjejer!!
  Ta vara på tiden den går så fort när man är iväg.
  Skickar en extra kram till Emelie

 • Sanna 12 januari 2015 20:17

  Stolt över min mamma!

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *