På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Maskin på G

MALI 00

DSCN0178

Idag är det söndag, vilket innebär återhämtningsdag här i Mali. Ni som har varit i kontakt med militär verksamhet tidigare vet att materiell går före individen, så också när det gäller återhämtning. Därför är återhämtningsdag på Maskinpluton lika med vårddag. Dagen börjar med en sovmorgon och uppställning kl 08.00 för att därefter städa ur sovtältet.

Då vi bor i en öken blir all vår utrustning täckt av ett fint lager sand, så varje vecka tar vi ut all vår utrustning och packning ur tältet och sopar/borstar det grundligt innan vi lyfter in allt igen. Denna gång var vi lite extra noggranna eftersom vi i veckan upptäckte att vi hade fått en extra sovkamrat i form av en scorpion in i tältet. Kamraten blev vänligen men bestämt utkastad ur gemenskapen.

DSCN0070

När tältet är rengjort är det stridsutrustningsningen och vapnens tur. Magasin och vapen plockas isär och blåses rent från sand med tryckluft för att minska risken att det skall kärva.

Sen är det fordonens tur. På Maskinplutons 13 soldater har vi 22st fordon till vårt förfogande och samtliga behöver regelbundet en grundlig översyn så vi är beroende av att de fungerar felfritt för att kunna bygga campen.

Än så länge har inte alla containrar och fordon kommit fram, så med jämna mellanrum måste soldaterna lämna sina sysslor för att lyfta containrar med mobilkranen eller lossa fordon och redskap från trailrar.

Varannan Söndag sitter vi också vi också vakt, så vaktpluton får en ledig dag.

När soldaterna är klara med sina sysslor brukar de fördriva tiden med träning, läsning, titta på film, spela spel eller bygga och ordna saker för att få en drägligare vardag.

Imorgon är det arbetsdag igen och väckarklockan (Stf plutonchef som vaknar först) får upp oss vid 05.30 så arbetet kan starta i soluppgång för att ta tillvara på dygnets alla ljusa tiden.

Just nu ligger fokus på det som ska ner under jord (sanden). Det är rör, elkablar, vattenledningar, pumpar, fettavskiljare och oljeavskiljare. När en yta är klar med det som ska ned planeras den med en väghyvel, körs över med en vält så ytan blir slät och fin. Efter det kan vi bygga Hesco och ingenjörpluton kan förbereda formar för gjutning.

DSCN0115

Soldaterna jobbar tills solen går ner och ibland längre med hjälp av arbetsbelysning för att nå dagens mål.

Arbetet löper relativt friktionsfritt med undantag för de arbeten som vi inte kan genomföra då vi saknar specifik utrustning.

En stor frustration som har följt oss fram till nu är att ritningarna inte är klara, vilket har resulterat i att vi varit tvungna att gräva upp färdigställda arbeten. Dock har det inte påverkat oss något, då allas inställning är att en maskinsoldats främsta uppgift är att lösa problem och leverera resultat.

//Maskinpluton Mali00

 

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Det svenska FN-bidraget i Mali har under flera år utgjorts av ett underrättelseförband med huvudsaklig placering i Timbuktu. Nu har den svenska styrkan etablerat sig i staden Gao i landets östra delar, för att lösa andra uppgifter. Sedan tidigare finns och kommer även fortsättningsvis att finnas en nationell stödenhet för logistik (NSE) med placering i Bamako.

21 kommentarer

 • Ann-Katrin Berneling 8 december 2014 16:21

  Hej så roligt att höra ifrån er på maskin pluton, ni verkar ha fullt upp. Och så många bilder, nu får man lite inblick för hur ni har det. Här i Värmland gröna gräsmattor 2 grader varmt.
  Många kramar till dig Magnus.B/ mor och far

 • Maria gustafsson 8 december 2014 17:17

  Stolt är man kul att följa er här,Blogg+samtal=lycka

 • Elisabet Arvidsson 8 december 2014 18:01

  Hoppas ni alla snart får era önskade paket & 2. På höglandet har det varit 5cm snö som nu smält bort. Katten Torza har skrivit ett eget brev till sin husse, Jonatan. Många kramar från mor & far

 • Annette Ekholst 8 december 2014 20:33

  Roligt att få se så många bilder. Ni jobbar på bra, bra gjort i det klimatet, men synd att ni måste gräva upp färdiga arbeten, det sinkar ju. Jag längtar till den dagen du kommer hem Georg. Saknar dig!
  Kramar Mor!

 • Camilla 8 december 2014 21:57

  Ni gör ett grymt arbete! Hoppas på att de ni saknar kommer snart så att ni inte behöver gå runt och vänta på att få vissa uppgifter gjorda.

 • Christina 8 december 2014 22:27

  Vilket arbete ni gör. Roligt att se bilder från bygget. Var rädda om varandra.

 • Veronica 9 december 2014 06:23

  Härligt att få se och höra från maskin :) Så skönt att läsa att allt går bra, trots lite strul ibland. Duktiga är ni allihop. Man blir så stolt!!
  Många kramar Peter och Tack samtalet. Värmer gott i vinterrusket!!

 • Lina Ekholst 9 december 2014 11:20

  Vad kul att få ser bilder från Maskin!!! Blir så oerhört stolt över min lilla lillebror som tydligen har blivit stor :)

  Igår körde vi Lucia här hemma med två små tärnor som ofta frågar efter sin morbror och undrar om det är varmt där du är och mycket sand i öknen...jag svara ja på det och kan ju nu visa dem dessa bilder.

  Tusen kramar till dig Georg!!

 • Maria Lundström 9 december 2014 12:03

  Fantastiskt att vi här hemma kan följa ert arbete trots det enorma avståndet. Att sanden ställer till det har vi inte tänkt så mycket på, men det klarar ni galant, även om det i sig blir mycket extra arbete!
  Kramar till alla som kämpar i Mali, en extra varm till Tommy från mamma,Natalie och sonen Alfred

 • Karl Danielsson 9 december 2014 12:56

  Kul och se att ni levererar grabbar! Ser att sandåkra kommer kännas obetydlig i framtiden. På onsdag (imörra) har hobbit premiär så sleva på så ni får ta del av detta mäster verk snart!

  Mvh kardanielsson

 • Gunilla & Bosse 9 december 2014 13:12

  Ni är helt enkelt fantastiska. Tack för denna blogg och alla de bilder vi har förmånen att få ta del av här hemme I Sverige. Många tankar och funderingar finns och här får man ta del av livet I Mali när denna camp ska byggas. Längtar till nästa samtal och nästa bild.
  Hälsningar till Er alla.

 • Joanna Ekholst 9 december 2014 14:11

  Hej Brorsan,

  Så kul att se dig då och då.
  Verkar som om det går bra, lite sandigt bara.
  Jag vill bara säga Hej Georg!
  Ta hand om dig!

  Kram Joanna

 • solfrid dypedal 9 december 2014 21:36

  Jättekul att se vad ni gör :) Julklapp är skickad till dej Tobias.Hoppas ni alla mår bra.Her är det snöblask/regn, annars alt bra hemma.Kram till dej Tobias :)

 • Jessica 9 december 2014 22:10

  Åh lillebror på bild! Tycker det är lite sandlådenivå på att alla inte får vara med i gemenskapen, men med tanke på att ni är i en enda stor sandlåda så är det inte så konstigt! Ta hand om er alla och ge Wase en stor kram från storasyster!

 • Maria Dahlqvist 10 december 2014 18:29

  Går in på bloggen varje dag, det känns som man kommer lite närmare då.
  Är glad att bloggen finns :-)
  Saknar dig Kristofer <3
  Vi är stolta över dig.
  Kram Mammi
  Maggi Whiii Whiii hälsar

 • Hans Carlssson 11 december 2014 10:48

  Tack för fina bilder o texter från ert uppdrag.
  Spännande att kunna följa ert arbete.
  3 gr.varmt i Flen och lite blå himmel.
  Vill sända en namnsdagshälsning till Daniel J. från Hasse o Mormor. Sköt om er allihopa.
  Hälsningar Hasse

 • Lotta Wendel 11 december 2014 21:26

  Jättekul att höra ifrån er och höra hur ni har det,här väntar vi på första höststormen "Alexander" 2-3 plusgrader och regn.Lotta Wendel

 • Elin 12 december 2014 10:59

  Hej du bittra soldat!
  Kul att få se bevis på att du faktiskt är där nere i värmen och har det gött!
  Njut medans du kan herr Andersson! ;)
  Ha det bra och hälsa alla pojkarna!
  / Elin A.

 • Emma Andersson 12 december 2014 20:00

  Kul att läsa och se vad ni gör! Har bilden på er som bakgrundsbild här på datorn. Saknar dig jättemycket Magnus, kom gärna hem snart, fast helst igår, jag och katterna väntar (mest jag). Puss och kram!

 • Lena o Fredric 12 december 2014 22:11

  Kul o se bilder på er.Hoppas allt går bra och att ni mår bra, trots sanden o värmen.Kramar till Alexander.D o grattis på namnsdagen/Lena, Fredric, Linda, Tobbe o Charlie

 • Jan Andersson 18 december 2014 09:18

  Vi önskar Peter Wase en god jul och ett gott nytt år.
  Hälsningar från Jan & Birgitta
  (gamlamorbror & gamlamoster)

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *