Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Systemstödsresor är idag är något helt annat

emmajansforsjihammar

Innan pandemin bröt ut kunde man räkna med att tidsåtgången för en systemstödsresa för grundtillsyn skulle ta en till två veckor. Nu måste mer än dubbelt så lång tid avsättas. Med anledning av rådande världsläge måste vår personal sitta i karantän i två veckor hemma i Sverige innan avfärd till insatsområdet för att få friskintyg. Utöver karantän måste även tre negativa covidtest tas under karantänperioden.

Det är bland annat på Amfibieregementet som Försvarsmaktens personal som ska resa på systemstöd sitter i karantän. Ingen fysisk kontakt med omvärlden eller med annan personal är tillåtet. De enda personer man är på pratavstånd med är de andra som ska med på samma resa ner till insatsområdet. Förutom att förhålla sig till alla regler och restriktioner handlar tiden i karantän om att förbereda sig för uppdragen och inte minst om att hålla sig frisk.

Joint Service Support, JSS, vid Försvarsmaktens logistik har i uppdrag att planera och leda systemstödsresor till de insatsområden som Försvarsmakten har uppdrag i, inom ramen för förnödenhetsförsörjning, teknisk tjänst och transporttjänst. Den här gången är det Linus från JSS tur att sitta i karantän för att åka på systemstödsresa. Linus började på FMLOG i augusti förra året och det är första gången som han åker på en systemstödsresa. Linus är främst med för att lära sig av sina kollegor så att han själv ska kunna planera och leda systemstödsresor framöver men har även en besiktningsuppgift som elsäkerhetskontrollant. Utöver personal ur JSS finns också olika tekniker med sina respektive spetskompetenser från olika delar av landet och Försvarsmaktens förband med på resan.

 Linus från Joint Service Support, JSS

Dagarna i karantän är nästintill identiska med varandra. Linus har passat på att studera in sig på olika tekniska skrivelser, så som tekniska ordrar, instruktionsböcker och grundtillsynsscheman. Det för att vara så förberedd inför uppgiften som möjligt, men han har även tränat och då kunnat åka längdskidor. Till en början fick han och några andra karantänsmedlemmar spåra upp egna spår men några dagar in i karantänen så fann personalen en gammal spårsläde som de kopplade på bakom en bandvagn. En bana på 2,4 kilometer spårades snabbt upp, vilket har gjort de annars identiska dagarna lite mindre långsamma.

På det här systemstödet, där just den här resan är den första i en serie av fyra, ska grundtillsyn genomföras. Det är en grundligare och mer omfattande besiktning, i det här fallet är det grundtillsyn av fordon, sambandsinstallationer, vapen och optisk materiel. Fordonen kontrolleras på ungefär samma sätt som en vanlig bilbesiktning i Sverige men med det skarpa kravet att det ska klara av konfliktens påfrestningar.

Men i fordonet finns även sambandsutrustning, gruppens vapen, tillhörande optik, luftkonditionering och elsystem. Även det kontrolleras noggrant.

Något positivt som karantänstiden fört med sig är att den tillfälligt sammansatta arbetsgruppen hunnit förbereda sig tillsammans i lugn och ro innan avfärd samt att de också haft möjlighet att lära känna varandra. Normalt vid en systemsstödsresa möter man sina kollegor första gången på flygplatsen och mycket tid på plats går åt att stämma av hur arbetet ska genomföras. På det här sättet blir tiden på plats mer effektiv och smidig, något som  Linus tar med sig för framtida utvecklingsarbete av systemstödsresorna till insatsområdena.

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Ett forum för oss som är intresserade av logistik i Försvarsmakten. Det här är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *