På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

31 mars 2021 – C FMLOG har ordet

emmajansforsjihammar

Kamrater!

Idag har jag tagit emot rapporter från respektive enhet om hur verksamheten inom FMLOG går och hur vi levererar mot respektive uppdrag. Jag blir imponerad av det vi åstadkommer med tanke på att vi samtidigt måste ta största möjliga hänsyn till pandemiläget. Vi är nog många som just nu tänker – må det snart ta slut. Vi vet samtidigt att vi måste fortsätta och hålla ut ett tag till. Minst fram till och med sommaren måste vi räkna med att det är ett läge som kräver extra försiktighet och anpassning.

Vad säger då månadsrapporterna. Sammanfattningsvis har vi förmåga att lösa våra uppgifter på ett bra sätt. Vi klarar våra leveranskrav, vi återfyller våra lager efter hand och vi stödjer de olika försvarsgrenarna med bl.a. förberedelser för övningar som kommer längre fram i vår. Vi tar oss också an utmaningen med att jobba med det stora uppdämda behovet av stöd till insatserna utomlands som är en följd av ett år med corona. Vad som är extra roligt är att ta del av de alternativa metoder som använts för att lyckas lösa olika uppdrag. Nyttjande av digitala lösningar har hos oss som i övriga samhället fått ett genombrott. Jag ser framför mig att vi nu inom många områden kan ändra våra rutiner och metoder. Frigöra tid, minska konferensutnyttjande etc.

Rapporterna visar också vilka fantastiska insatser som görs i rådande situation och som visar vilka lojala och pliktmedvetna medarbetare vi har inom FMLOG. T.ex. när vi ska hjälpa kollegor som är insatta utomlands att komma hem på en välförtjänt ledighet. FMLOG avdelar då en avlösare som vi skickar ner till insatsområdet. För att klara karantänkrav m.m. åtgår sex till åtta veckor då avlösaren är på annan plats än på sin ordinarie. Detta innebär samtidigt att någon annan måste jobba mer eller att vissa arbetsuppgifter måste prioriteras bort. Detta hanterar vår reseavdelning vid Transportkontoret på ett fantastiskt sätt. Motsvarande innebär det för de som ska ner i missionsområdet för att utföra stöd på plats. JSS och många andra stödjande får avdela personal på motsvarande sätt. Det blir slitigt för både den enskilde som åker, socialt för medarbetaren och tungt för kvarvarande personal. Heder och tack till er alla och till era nära och kära som stödjer oss i vårt uppdrag.

Frustrerande är det också att följa utvecklingen internationellt när det gäller pandemin och olika länders restriktioner. Snabba kast och omplaneringar blir ofta följden. Både Specialtransporter och Flygcellen vid Transportkontoret får jobba hårt för att följa utvecklingen och parera förändringar i karantänsbestämmelser och alla reserestriktioner som nu finns. Uppdragen måste lösas. Ni gör ett kanonjobb.

Något som inte återfinns i rapporterna är att vi genomför kompletterande utbildning för att förbereda förbandet och medarbetarna för kriget. Det vill säga bygga robusthet. Just nu finns vår utvecklingsplan, som är 12-åring ute på remiss. Med den som grund ska successivt bygga FMLOG för att möta framtidens krav. Jag och cheferna inom FMLOG kommer under våren att prata om och beskriva vad vi ska åstadkomma. Vi planerar för att göra det i olika forum. Detta var något jag planerat att vi skulle göra på den förbandssamling som jag ville ha nu före påsk. Av förklarliga skäl har vi skjutit den på framtiden. Nu tar vi fram en alternativ dialogform istället. Alltså inte ställa in, utan göra på annat sätt.

FMLOG går nu också i väntans tider. Två beslut påverkar framtiden för oss som förband. Det ena är att C PROD skall besluta slutligt om vilka delar som från HRC ska gå över till FMLOG. Den frågan håller på att slutberedas och jag hoppas att ett beslut kommer i slutet på april. Både jag och C HRC har startat upp en projektgrupp som ska förbereda och koordinera övergången som ju planeras till nästa årsskifte. Det andra beslutet är var FMLOG stab ska grupperas från 2023 och framåt. Även det beslutet väntas under kommande månad. Just nu överväger jag att förbereda en genomgripande organisationsförändring förutsatt att HKV beslut medger detta. Jag tror att vi genom att nu ta chansen kan skapa något riktigt bra.

Med dessa korta rader vill jag framföra ett tack för mycket gott jobb under det första kvartalet 2021. Jag hoppas fortfarande att vi snart ska kunna träffas och kanske till och med ta varandra i hand igen innan året är slut. Jag vill också önska er en Glad Påsk med några dagars extra ledighet.

Be Careful Out There

Olof Granander

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Ett forum för oss som är intresserade av logistik i Försvarsmakten. Det här är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten.

1 kommentar

  • Ben 31 mars 2021 21:24

    schwer zu lesen

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *