På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

8 mars 2021 – C FMLOG har ordet

emmajansforsjihammar

Kamrater!

Vi är redan inne i mars. För mig och staben har arbetet med att följa upp och styra verksamheten tagit fart. Vi har framgångsrikt gjort insatser för att förbereda oss för att kunna knyta till oss ett antal reservofficerare som kommer att behövas i vår krigsorganisation. Vi har också haft ett bra möte med FMLOG ledningsgrupp som inleddes med att Logistikchefen Brigadgeneral Michael Nilsson hade en välkommen och uppskattad genomgång för att ge oss hans syn på hur vi ska tänka framåt. Vi diskuterade också igenom hur vi ska jobba med förbandets framtid. Stabens flytt, hur påverkar den att delar av verksamhetsområde Service kommer över från HRC. Hur påverkar försvarsplaneringen vad gäller behov av lager och förnödenheter oss både vad gäller transporter, flöden och förråd. Vi har kort sagt börjat med ett arbete som syftar till att klargöra var vi i framtiden i en tillväxt försvarsmakt behöver olika kompetenser och i vilka volymer. Arbetet är uppstartat och jag hoppas att vi under våren kan träffas så jag kan beskriva detta för er chefer på alla nivåer ute i organisationen. Vi konstaterade som avslutning på ledningsgruppens möte att vi har stimulerande och spännande utmaningar att hantera inom vårt ansvar med att bygga en starkare Försvarsmakt.

Internationella kvinnodagen
Idag är det internationella kvinnodagen, en dag som lämpar sig för reflektion över hur långt vi har kommit i byggandet av en jämställd organisation. Försvarsmakten arbetar målmedvetet med jämställdhet och för att öka andelen kvinnor på alla nivåer i vår organisation. Genom att vara en jämställd och attraktiv arbetsgivare med bra värdegrund och arbetsmiljö lockas både killar och tjejer att söka sig till Försvarsmakten. På så sätt får vi de mest lämpade ur hela befolkningen att söka sig till oss, inte bara halva – vilket hjälper oss att bygga och fylla våra krigsförband tillsammans med de mest lämpade medarbetarna. Vårt jämställdhetsarbete är också en förutsättning för att behålla våra medarbetare. För mig är detta arbete en självklar del av vår kulturella utveckling av FMLOGs olika arbetslag varhelst i organisationen dom verkar.

Jämställd materiel
Materiellt driver Försvarsmakten kontinuerligt arbetet så att vår utrusning också ska passa våra kvinnliga anställda och soldater bättre. Det arbetet har nu senast exempelvis resulterat i att Försvarsmakten lämnat i uppdrag till FMV att ta fram en uniform för våra gravida soldater. FMLOG ska vara lyhörda för att när vi efterhand får leverans av utrustning bör vi prioritera beställningar av efterfrågad utrustning för kvinnor. Ett exempel på hur vi bidrar till att alla kan göra sitt jobb oavsett om man är man eller kvinna.

Utbildning för chefer och medarbetare
När det kommer till vår kultur utbildas FMLOG chefer löpande i jämställdhet och likabehandling. Inom FMLOG har chefer från alla enheter gått utbildningarna och minst alla avdelningschefer ska succesivt gå dessa. Det är också viktigt att vi efterhand bereder möjlighet så att medarbetare från alla arbetslag medges gå utbildning i likabehandling. Utbildningarna är både uppskattade och bra. Jämställdhet är ju en självklar och tydligt prioriterad del för oss att jobba med inom ramen för FM AGERA – Arbetet med att nå våra förändringsmål inom Försvarsmakten. FMLOG ligger bra till i det arbetet kan vi konstatera, samtidigt som vi måste fortsätta med att undanröja eller korrigera verksamhet som inte är i linje med eller stödjer de övergripande förändringsmålen för Försvarsmakten. Att jobba för och främja jämställdhet är ett medel för att fortsätta i rätt riktning. Alla, ska vilja vara med i laget. Och alla behövs i ett starkt försvar.

Typiskt tjejer. Typiskt killar. Ett engagemang på FMLOG passar lika bra oavsett kön. Läs mer om hur Försvarsmakten aktivt jobbar för att fler ska vilja söka sig till oss.

Be Careful Out There

Olof Granander

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Ett forum för oss som är intresserade av logistik i Försvarsmakten. Det här är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *