På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

11 februari 2021 – C FMLOG har ordet

emmajansforsjihammar

Kamrater!

Januari och vi är redan inne i februari med vinter i landet. Jag hoppas att så många som möjligt har tagit fram skidor, skridskor och annat som gör att vi kan njuta även av denna tid på året. Vad är finare än en solig februaridag med mycket snö och frisk luft. Dessutom, förutsatt att avstånd hålls anses ju en vistelse utomhus vara rätt säker ur ett smittspridningsperspektiv. Vi är fortsatt förskonade från större smittspridning på våra arbetsplatser vilket visar att ni alla tar situationen på största allvar. Fortsätt med det, bra jobbat.

Efter en relativt lugn start på året får jag nu en bild av att behovet av stöd med försörjning och transporter ökar. En osäkerhet för de som ska titta ett par månader framåt är även hur Försvarsmakten kommer att hantera övningarna som planeras under våren. Vi får avvakta försvarsgrenarnas och stridskrafternas planering och flexibelt göra det bästa av de ingångsvärden vi får.

Inom Försvarsmakten pågår nu planering och beredning för att ta fram planen för att omsätta försvarsbeslutet till Försvarsmaktens planering. Ett omfattande arbete som avslutas i den här fasen genom att ÖB lämnar Försvarsmaktens förslag till plan till Regeringen i slutet på denna månad. I den planen ska vi bl.a. kunna ta del av i vilken takt som logistikkonceptet kommer att kunna implementeras. Något som naturligtvis kommer att påverka hur FMLOG kan tillväxa och bli bättre på att fullfölja vårt uppdrag i takt med att Försvarsmakten förändras. Jag får återkomma i början av mars med en sammanfattning kring det.

Jag har i veckan informerat berörda i Stockholm om att vi kommer att kallas till ett möte för att börja titta på FMLOG stabs gruppering efter 2023. Det är i det sammanhanget bra att påminna om vart vi är i utvecklingen och vår gemensamma förändringsresa. Ledningen av Försvarsmakten har under många år utgått från en fredsrationell effektivisering. En effektivisering som ledde till både en centraliserad styrning och en koncentrering av Försvarsmaktens ledningskapacitet till Stockholms innerstad. Utredningen ”Ledning för ett starkare försvar” visade att det innebar sårbarheter med hänsyn till det rådande omvärldsläget. För att Försvarsmakten ska kunna möta dagens och framtidens utmaningar och hot flyttades därför marinstaben, arméstaben och flygstaben ut från Stockholmsområdet under 2020. Nu ska detta arbete ta nästa steg. Hur en omgruppering berör övriga delar av FMLOG som fidag inns på Ö68 är för tidigt att svara på. Jag hoppas att i slutet på mars kunna ge en bättre bild i den frågan.

Det är mycket som rör sig samtidigt nu. HKV har också pekat på att verksamhetsområde service ska överföras till FMLOG från FM HRC. I stort innebär detta att det som utgjorde S:et i FSV nu ska ingå i FMLOG från kommande årsskifte. Det är bra, dels utgår ledningen för både förråd, service och markverkstäder från Logistikchefen viket skapar en bättre ordning än vi har idag. Dels stärker det FMLOG som leverantör av förnödenheter och tjänster inom ramen för försörjning och transporter. Vi får med denna organisatoriska förändring ett tydligare ansvar. Så det blir på många sätt ett spännande år som kommer att lägga grunden för flera år framåt.

Det görs idag många bra saker inom FMLOG. Några som efter förra chefen har ordet har visat stor professionalism och stort ansvar är våra ekonomer på våra enheter. När vi nu summerat året 2020 kan jag konstatera att ett mycket bra prognosarbete har genomförts. Jag och vår ekonomichef vill framföra ett riktigt stort tack för bra jobb. Några som också är värda särskild uppmärksamhet är alla ni som åker på systemstöd och som nu måste passera igenom karantäntid både här hemma och på plats i insatsområdet. Ni visar upp en lojalitet som jag har den största respekten för och jag vet att ni gör det för att ni vet, att utan systemstödet äventyras Försvarsmaktens möjlighet att lösa uppdraget långt hemifrån. Tack för er insats!

Till oss alla – fortsätt vara försiktiga, håll avstånd och håll ut.

Be Careful Out There 
Olof Granander

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Ett forum för oss som är intresserade av logistik i Försvarsmakten. Det här är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *