På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

12 januari 2021 – C FMLOG har ordet

emmajansforsjihammar

?Kamrater!
God fortsättning på det nya året. Snökaos och varningar om svårt väder, en pandemi som håller världen i ett grepp, i USA händer saker som vi inte trodde skulle hända och här hemma sitter jag med avsliten hälsena, gips och därmed begränsat stridsvärde främst vad gäller rörlighet. Trots denna start är jag hoppfull inför framtiden och det år som nu startat.

Välkomna tillbaka denna vecka för er som kunnat ta lite ledigt och laddat batterierna. För några av er välkomna tillbaka online då vi samtidigt nu gör allt vad som går för att anpassa oss till den smittrisk som råder i samhället. I förra veckan hade jag mina underställda chefer samlade för att stämma av läget och vi gick igenom vad vi kan göra för att både lösa vårt uppdrag men också att anpassa oss till gällande anvisningar och  rekommendationer. Vi diskuterade tolkning av nödvändiga uppgifter och var gränsen går för att besluta om att några uppgifter kan skjutas fram till annat tillfälle. Styrande är att våra kärnuppgifter, vidmakthålla vår beredskap och understöd av pågående insatser internationellt och nationellt måste vi lösa. Jag upplever att vi alla har en bra inställning till hur vi ska göra på respektive enhet för att lösa ut detta och enhetscheferna har tydliga och bra mandat för att fatta de beslut som behöver tas. Ingen enhet är ju som ni vet den andra lik och därför måste respektive enhet själva analysera vad som är möjligt och inte möjligt. Håll i, håll avstånd och håll ut är något vi alla behöver hjälpas åt med.

Den här veckan börjar den årliga konferensen Folk och Försvar. Den brukar samla och bjuda till debatt i frågor som rör vårt försvar och landets säkerhet. I år genomförs denna konferens helt digitalt och det finns möjlighet att följa den på nätet.  I morgon kan man  bl.a. höra vår Försvarsminister och ÖB tala. Frågor som kommer beröras bedömer jag är försvarsbeslutet, nya regementen, Nato-frågan, samarbetet med andra länder bl.a. Finland och USA. Men också hur säkerheten i samhället, polisens möjligheter m.m. kommer säkert att beröras liksom hur vi ska bygga upp landets förmåga att kunna klara olika kriser och i  värsta fall krig. En fråga som i stor utsträckning påverkar kraven på vår förmåga att förrådshålla resurser.

I samband med konferensen kommer Försvarsmakten på onsdag släppa en serie på youtube, uppdelad på fem avsnitt, som ska visa vad ett krig kan innebära för Sverige. Serien ska öka kunskapen om Försvarsmakten, verksamheten och de utmaningar som vi ska hantera i framtiden. I serien förklaras hur en konflikt skulle påverka det svenska samhället och vilka krav det ställer på Sveriges framtida militära försvar. De hot om framtidens militära försvar och det civila samhället kan behöva möta är mer komplexa och betydligt mer fragmenterade. Serien presenterar en tidsenlig bild av en modern konflikt. Jag hoppas att ni tar tillfället i akt och tar del av den även om den riktar sig till de som är utanför Försvarsmakten.

Närmast i tiden kommer jag tillsammans med ledningen och enhetscheferna att fortsätta planera detaljer för 2021 och 2022. Men också att fördjupa planen för hur FMLOG ska bidra till att Försvarsmaktens tillväxt kan genomföras. En del i detta är FMLOG:s utveckling som krigsförband mot den målbild som vi under förra året beskrivit i olika sammanhang. I HKV pågår nu arbetet med att omsätta försvarsbeslutet från politik till slutlig planering, dvs. när och hur ska utpekade mål och ambitionsökningar omhändertas. Detta blir inte en ny plan utan hur tar vi vår nuvarande plan vidare mot ett starkare försvar. Bl.a. annat kommer ju logistiken att fortsätta att utvecklas och därmed också FMLOG. Ja det var några nedslag denna dynamiska start på året. Jag hoppas som sagt att ni alla håller er friska och hittar bra sätt att lösa våra arbetsuppgifter trots att vi i mångt och mycket måste anpassa oss på olika sätt.

Be Careful Out There
Olof Granander

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Ett forum för oss som är intresserade av logistik i Försvarsmakten. Det här är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *