På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

27 maj 2020 – C FMLOG har ordet

emmajansforsjihammar

Kamrater!

FMLOG fortsätter att leverera. De senaste veckorna har våra enheter arbetat för fullt med att stödja de lokala övningar som genomförs som slutövningar för de värnpliktiga som rycker ut nu under maj-juni. Att det blev lokala övningar istället för slutövning Aurora har ju inneburit en hel del omplanering av både leveranser och av transporter. Staben har samtidigt arbetat med att titta framåt. Bl.a. vad det innebär för FMLOG när materiel som vi lämnat ut under Corona krisen som stöd till samhället sen ska tillbaka. Här finns fortfarande en del frågetecken att reda ut tillsammans med Högkvarteret.

Inom enheten för försörjning har vi förberett och nu också påbörjat sanering av skyddsmasker. Detta som ett led att vara förberedda på att omhänderta det kommande behov av sanering som bedöms bli större än normalt. Likväl är det stora mängder av materiel som kommer att behöva transporteras tillbaka från olika LogE runt om i Sverige.

I förra veckan samlade jag min ledningsgrupp för att göra en avstämning. Jag konstaterade att vi har god kontroll på både verksamhet och på vår ekonomi. Ni gör alla ett bra jobb trots att vi ser att vi måste ta lite annorlunda grepp med hänsyn till de restriktioner som nu råder och allas vår gemensamma strävan med att minska spridning av Corona. Så här långt har vi lyckat bra. Min uppmaning till er alla är att inte börja slappna av. För det är just pga. av de åtgärder vi vidtagit som en del av samhällets gemensamma uppoffringar som vi efterhand ser positiva signaler. Men krisen är inte över – vi måste fortsätta jobba med begränsad rörelsefrihet och att hålla avstånd.

Som jag meddelat tidigare har chefen Enheten för försörjning Martin Johansson nu klivit på som min ställföreträdande chef.  Jag ser därmed att FMLOG ledning stärks och en välbehövlig kompetens från försörjningssidan nu tillförs ledningen. Samtidigt tillför vi en civil chef till ledningen vilket varit min önskan ända sedan jag tillträdde vid FMLOG. Martin kommer att få ansvar för bl.a. att utveckla vår planering för förrådshållning av E-förnödenheter. Avgörande för att bidra till Försvarsmaktens uthållighet.

I förra veckan blev det också klart att Försvarsmakten kommer att anställa chefen för FMCL, Ritma Klucis som ny chef vid Enheten för försörjning. Jag har uppskattat de diskussioner som jag och Ritma har haft under det senaste året och Ritma har imponerat på mig. Hennes kompetens och sätt att hantera en stor och komplex verksamhet känner jag kommer vara en stor tillgång för uppdraget med att vidareutveckla Enheten för försörjning mot de krav som idag och imorgon ställs på FMLOG förmåga vad avser förnödenhetsförsörjning. Varmt välkommen som enhetschef vid FMLOG, Ritma.

På fredag flaggar Sverige för våra veteraner. ÖB gav förra veckan ut en dagorder om hur Försvarsmakten hanterar veterandagen.  Bl.a. kommer den årliga ceremonin vid Gärdet inte att genomföras. Istället kommer en film att läggas upp på Youtube kl. 14.30. En film vars innehåll syftar till att uppmärksamma och tacka alla de som gjort en insats. Vid FMLOG uppmärksammar vi veterandagen på respektive arbetsplats genom att med några enkla ord hedra de som gjort en insats för freden och alla som idag kämpar för att bidra till fred och säkerhet i världen. Vi kommer även att hålla en tyst minut för att hedra de veteraner som avlidit i tjänsten.

På fredag lämnar en av våra stöttepelare oss, Lotta. Lotta har fullgjort en lång och välrenommerad tjänstgöring. Hon har jobbat under fyra chefer för FMLOG och upplevt alla de förändringar som FMLOG varit med om sedan staben flyttade från Karlstad till Stockholm. Det kommer vara svårt att ersätta den gedigna kompetens och kunskap som hon besitter. Jag önskar Lotta all lycka när hon nu lämnar och går i pension.

Be Careful Out There

Olof Granander

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Ett forum för oss som är intresserade av logistik i Försvarsmakten. Det här är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *