Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

12 maj 2020 – C FMLOG har ordet

emmajansforsjihammar

Kamrater!

Denna vecka skulle Försvarsmaktsövning Aurora 20 startat. Det känns lite konstigt att den flyttats fram på obestämd tid, men samtidigt visar det på det allvar som rådande läge i både Sverige och omvärlden leder till. Otaliga är de förberedelser som nu lagts åt sidan. Och stor kraft har ägnats runt om i Försvarsmakten för att ställa om och ge både rekryter och officerare möjlighet att ändå fullfölja uppdraget – att kunna vara beredda om det värsta, ett väpnat angrepp på vårt land, skulle bli aktuellt.

Några kanske frågar sig varför vi övar när vi borde göra allt för att stödja samhället. Borde inte Försvarsmakten också bidra till att minska smittspridningen? Med anledning av den rådande situationen i världen och vad som sker i spåren av pandemin är sannolikt omvärldsläget nu mer oförutsägbart än tidigare. Ett skäl till att öva är att kunna upprätthålla vår beredskap. Det som inte är övat och förberett kommer heller inte att fungera när krisen slår till. Det är därför viktigt att vi upprätthåller vår beredskap för att snabbt kunna agera, om något oförutsägbart händer i vårt närområde. De övningar som nu genomförs är för att pröva att värnpliktiga och anställd personal kan tjänstgöra tillsammans i våra krigsförband och därmed bidra till försvaret av Sverige.  Övningarnas genomförande är anpassade för att inte bidra till ökad smittspridning.

En utmanande sommar och höst
Fortsatt finns det många utmaningar som kvarstår innan denna Corona-kris är över. För några av oss har Covid-19 kommit närmare inpå livet än för andra. Idag mötte jag en medarbetare som tillbringat nio dygn i respirator. Trött och med minnen från andra kriser i olika världsdelar konstaterade han att detta var det värsta han varit med om. Nu väntar en lång rehab innan han är åter fullt ut. För andra innebär våren sannolikt omplanering av semestrar, osäkerheter kring när vi kan hälsa på nära och kära råder. Det är helt klart att Covid-19 har påverkat oss alla.

Uppdraget fortsätter
För FMLOG så fortsätter vårt skarpa uppdrag. Att planera, förrådshålla, leverera och samordna behovet av förnödenheter och transporter. Vi är nu inne i en period där ryckigheten har ersatts med ett lugnare tempo. Förhoppningsvis kan vi hinna jobba ikapp lite med de delar som blev eftersatta när Corona-krisen ställde krav på omprioriteringar. Så här med ett liten glimt i backspegeln kan jag konstatera att FMLOG har löst de uppgifter som under de senaste månaderna lagts på förbandet mycket proffesionellt.  Jag tycker att vi kan känna oss nöjda och många är de enskilda initiativ som bidragit till att helheten blivit bra.

Internationellt brottas JSS, Transportkontoret och Arméstaben med de friktioner som uppstår för FM att fullfölja våra internationella åtagande. Alltifrån stöd till insatser i olika delar av världen till stöd till våra exportåtaganden. I dagsläget måste personal som färdas till Mali t.ex. befinna sig i karantän i 14 dagar innan transport och 14 dagar när man anlänt landet. I och för sig kan denna tid nyttjas för viss övning och arbete men det blir ändock mycket tid som måste planeras och avdelas vilket försvårar planering av t.ex. systemstöd m.m.  Men som sagt uppdraget fortsätter.

Framtiden för Försvarsmakten
I veckan skrivs det mycket om att en uppgörelse mellan partierna om försvaret är nära. Uppgörelsen handlar om den kommande inriktningsproposition för Försvarets utformning den närmaste 5 åren men också inriktningen för den närmaste 10 åren. I slutet på veckan är tanken att uppgörelsen ska presenteras. Ett resultat av förhandlingar som pågått hela våren. Utgångspunkten är Försvarsberedningens arbete som slutredovisades förra sommaren.  En hel del har hänt sedan dess. Bl.a. har Försvarsmakten lämnat flera underlag till regeringen och sen har vi den nyväckta frågan om Sveriges beredskap och skydd för befolkningen. Hur mycket skall vi ha i beredskapslager och vad ska vi ha, det är ju frågor som tydligt kommit upp på agendan som en följd av Corona-pandemin. Vi får se om tidsplanen håller och vad det kommer att innebära för oss som jobbar med logistik. Att vi behövs verkar vara alldeles uppenbart och vi och våra förnödenheter, transportresurser och vår kompetens är efterfrågade.

Be Careful Out There

Olof Granander

Personlig blogg

Ett forum för oss som är intresserade av logistik i Försvarsmakten. Det här är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *