Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information
Du är här:

myndigheten

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Oavsett vad du vill göra i Försvarsmakten börjar din resa med en grundutbildning.

till jobb & karrär

bloggportalen

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

19 september 2019 – C FMLOG har ordet

evapiasandstedt

19 september 2019

 Kamrater!

 Att åka runt och besöka våra verksamheteter och få en aktuell bild är viktigt för nya FMLOG:s fortsätta utveckling. Det är också roligt att få möjlighet att träffa FMLOG:s medarbetare runt om i landet. I förra veckan var jag på ett bra besök vid JSS i Uppsala. Jag fick då möjligheten att gratulera JSS personal till ett bra arbete och också medaljera flera medarbetare som vid upprepade tillfällen under 2018 deltagit i internationella insatser i samband med de livsviktiga systemstödsresor som vi kontinuerligt arrangerar för att stödja FM personal i olika insatsområden runt om i världen. Vi hade också mycket givande diskussioner om hur vi kan hjälpas åt att utveckla verksamheten. Jag passerade även Sala och träffade personalen där för en kort stund. Ett glatt återseende och jag konstaterade att vi hanterat många av de initiala utmaningarna men att det fortfarande är en hel del att göra vad gäller vårt IT-stöd. Ett annat glatt återseende var när medarbetarna ifrån Arvidsjaur kom på besök vid FMLOG stab i Stockholm. Jag har även hunnit med att träffa FMLOG:s FySS-ombud vid deras första nätverksträff. Alla dessa möten med er ger mig också massor av ny energi. Tack för att ni finns.

 Lite senare i veckan fick jag och FMLOG:s Regementsförvaltare uppleva när Försvarsmaktens Tele- och informationssystemförband (FMTIS) fick ta emot sin ny förbandsfana. Vi fick samtidigt uppleva ett tillfälle då chefen för FMTIS lyckats samla all sin personal vilket var imponerande. Jag har själv funderat mycket på det och jag kommer att jobba för att vi kan göra detsamma när vi jobbat in oss ett tag som nytt förband och när vi ska ta ett avstamp inför fortsatt tillväxt. Kanske det är lämpligt om ett år, hösten 2020.

 Denna vecka har vi haft ledningsgruppsmöte och jag kommer att möta upp Försvarsmaktens insatschef som besöker FMLOG. Jag startar även upp en rundresa till alla arbetslag för att tillsammans med er diskutera Försvarsmaktens förändringsresa och FMLOG:s uppdrag med fokus på respektive arbetslags uppdrag. Jag och vår kvalitetschef kommer nu under tre månader att besöka er alla vilket vi verkligen ser fram mot. En ganska intensiv vecka alltså, som sen fortsätter kommande vecka med motsvarande besök bl.a. i Arboga. Vad ni kan göra för att förbereda er innan jag besöker er är att via Emilia gå in och se filmen ”ÖB pekar framåt” samt genomföra digitala utbildningen ”vår militära profession” som ni hittar på FM Lärportal.

 Vid ledningsgruppsmötet har vi bl.a. resonerat om RALS. Den årliga lönerevisionen som vi nu startat upp efter att vi fått anvisningar från HKV. Vidare fick jag rapport om att utlovade fordon till Specialtransporter kommer att bli försenade. Vid efterforskning kan jag konstarera att otydliga mandat och ansvarsförhållanden gör att vi inte får det vi lovats. Nu får vi försöka att hantera konsekvenserna på bästa sätt men risken är att vi kommer gå ner i leveransförmåga under en period. Mycket olyckligt tycker jag. En annan uppgift som vi jobbar hårt med är att försöka få fram en lösning för att omgruppera materiel. Även denna har vi svårt att lösa då vi inte får det stöd vi behöver. Jag hoppas att det snart löser sig så att vi hinner i tillräckligt god ordning lösa vår del av uppgiften. Ovanstående är två exempel på att allt inte är enkelt. Men genom att vi informerar och pratar med varandra kan vi hjälpas åt och hitta bra lösningar tillsammans.

 Vid staben i Stockholm håller vi nu som bäst på att analysera och gå igenom både styrningar och ekonomi inför kommande år 2020. Flera viktiga parametrar har vi att ta hänsyn till för att bedöma vad som skall prioriteras kommande år. Förutom de normala leveranserna kan vi förutse ett ökat behov av leveranser av både förnödenheter så som reservdelar m.m. och transporter i samband med försvarsmaktsövning Aurora 20. Samtidigt skall vi också ta hem stor del av den materiel som nu finns i Mali då FM skall avveckla vår verksamhet i Timbuktu och sannolikt etablera ett fortsatt bidrag, i och för sig mindre bidrag, på annan plats i Mali. Det senare väntar Försvarmakten på beslut om från Regeringen. Under hösten kommer allt detta arbete som naturligtvis genomförs i nära samarbete med FMLOGs olika enheter att sammanställas i en ny verksamhetsorder som ska gälla för 2020.

 För vår fortsatta utveckling inom Försvarsmakten både som arbetsplats men också som krigsförband, genomförs just nu FM VIND. Försvarsmaktens årliga medarbetarundersökning. För FMLOG:s del är det första gången som många av er deltar i FM VIND. Tveka inte att fråga om det är något ni är osäkra på. Men jag uppmanar er alla än en gång att nu ta chansen och hjälpa oss alla att skapa ett första läge kring, ”hur mår FMLOG idag?” Jag och mina närmaste medarbetare kommer att satsa mycket på att vi kan omhänderta resultatet och tillsammans med er alla använda resultatet på bästa sätt för att utveckla respektive arbetsplats. Idag när jag skriver detta är det 47 procent av våra medarbetare som har genomfört enkäten – Bra. Ni som ännu inte har fyllt i den, gör det, ni har till den 11 oktober på er att göra det. Bidra och därigenom var delaktig i din och arbetslagets utveckling.

 Nu börjar en spännande del av hösten för egen del som jag verkligen ser fram emot. FMLOG har nu kommit ur startgroparna efter omorganisationen och vi levererar. Nu börjar vi vandra vidare mot visionen, ”ett robust och leveranssäkert FMLOG – en garant för operativ rörlighet och uthållighet”, vi ses!

 ”Be Careful Out There”

 Olof Granander

 

 

Personlig blogg

Ett forum för oss som är intresserade av logistik i Försvarsmakten. Det här är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten.

0 kommentarer

delta i diskussionen ↓

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *