Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

18 juni 2019 – C FMLOG har ordet

evapiasandstedt

Kamrater!

Snart lägger sig lugnet på flera regementen och flottiljer runt om i landet. Semestertider väntar för de flesta. Jag med flera ser säkert fram mot en varm, skön och avkopplande sommar. Men samtidigt som detta sker pågår det en mängd verksamheter som kräver FMLOGs insatser. Inryckningar, leveranser av reservmateriel, ammunition etc. samt ett omfattande stöd till Försvarsmaktens internationella verksamhet kräver mångas engagemang även i semestertider. Jag vet att alla har gjort ett bra jobb och förberett för att det ska fungera under sommaren.

Vi har gasat
När jag tittar tillbaka på årets första halvår, känner jag att vi gjort mycket. Vi har gasat så mycket vi orkar för att både lägga beställningar, fylla på våra lager och för att kunna leverera till olika delar av Försvarsmakten. Vi har också lagt grunden för att bygga ett nytt förband i Försvarsmakten. Vår vision, verksamhetsidé och strategiska mål är vägvisare för oss alla när vi var och en funderar på vad vi behöver göra för att möta den beredskap att handla som det förväntas av oss.

Nya rutiner och arbetsformer
Ett viktigt mål för det första halvåret har varit att komma på plats, skapa rutiner, sätta arbetsformer och samarbetsformer internt inom FMLOG. Jag tycker vi är på helt rätt väg. Det har varit mycket stimulerande att besöka er alla och se vad och hur ni jobbar. Ni har givit mig och mina medarbetare en riktigt bra bild över detta. Jag känner också att vi gjort ett bra jobb med att fånga in våra medarbetare som kom över vid årsskiftet från FMV. Mycket fokus har legat på att sätta in er alla i Försvarsmakten. Glädjande har ni också tagit ett stort ansvar för att själva jobba med att förstå och lära er hur ni kan göra och inte göra i Försvarsmakten. Det är riktigt skoj att känna att så är fallet.

Nya och osäkra gränsytor
Hinder och utmaningar saknas inte. För både TVK-log, Staben och övriga enheter har omorganisationer skapat en hel del nya och osäkra gränsytor. Efterhand så klarnar dessa och det blir mer lättjobbat. Men det tar lite tid då det finns en del att fortsatt diskutera. En annan utmaning är ju att få IT-frågorna främst för er som kom från FMV, på plats. Men detta är ett fokusområde och jag hoppas att vi chefer kan uppdatera er alla efterhand.

Rekrytering är viktigt
Rekrytering har också varit och kommer att vara en av de viktigaste frågorna som vi jobbar med. FMLOG har rekryterat och fått ett bra utfall, det betyder att det nu är många nya medarbetare på väg in under våren och hösten. Om vi sammanfattar en del av vad vi gjort och gör så kan jag bland annat nämna att FMLOG har under perioden verkställt systemstödsresor till Mali och medverkat vid inventering i Ungern och Tjeckien samt genomfört IFTEX organisationsuppsättning, BVKF ansökan och infört WM-lager vid FMCL. Arbetet med direktiv för krigsplacering av materiel är klart, FM Inventeringsrutiner och rutiner tillkomst och avgångshantering är utgivna. Ett underlag till FMLOG KFM samt ett förslag till tillväxt genom anställningar av civila för att klara den ökade produktionen är inlämnat till HKV.

När vi tittar framåt
Pågående vid FMLOG just nu är arbetet med förrådsresursplan -20 samt AFO -20. Utredningen FM gemensam drivmedelsfunktion är påbörjad. FMLOG fortsätter att planera för sin del av avveckling Camp Nobel samt ominriktning av Mali-styrkan. FMLOG följer också utveckling i Irak och är beredda att agera när inriktning kommer. Kort sagt vi gör mycket och det märks att våra tjänster behövs.

När jag tittar framåt finns det en hel del att se fram mot. Vad gäller Försvarsmakten så ska det bli spännande att se Försvarsmaktens analys av de förslag som försvarsberedningen lämnade till regeringen. I de förslagen kan man läsa att man lyfter fram logistiken på ett tydligt sätt. Både vad gäller volymer och vad gäller att skapa en uthållighet.

Logistikstridsdagar, övningar och flytt
Jag ser också fram mot att se hur vi lyckas delge vad vi kan under de logistikstridsdagar som genomförs i Halmstad efter sommaren. Dessa följs sedan upp strax efter årsskiftet med en logistikstabsövnings som vi ska delta i. Båda dessa aktiviteter är ju en direkt förberedelse för den Totalförsvarsövning och den Försvarsmaktsövning som just nu planeras och som ska genomföras under våren 2020.  För egen del ska jag, Staben och Transportkontoret byta lokaler och flytta från Tegeluddsvägen och några kvarter bort till Östhammarsgatan.  Att flytta är bökigt och tar en massa energi men det ska samtidigt bli spännande och det skapar nya möjligheter för att utveckla arbetsformer. Under hösten ser jag också fram mot att fortsätta dialogen med er alla runt vårt uppdrag och hur vi kan göra för att utveckla vårt förband till mot den nya Försvarsmakt som långsamt växer fram i takt med väntade politiska beslut.

Vi är efterfrågade
Vi har tillsammans lyckats med mycket och jag tycker alla gör ett fantastiskt jobb med att hjälpa till för att komma rätt i starten för vårt förband. Detta samtidigt som jag inledningsvis skrev att trycket har ökat – vi är starkt efterfrågade oavsett om det gäller försörjning eller transporter. Det vill jag verkligen tacka alla för och med dessa ord vill jag ge er en bild av vad vi åstadkommit och vad som kommer. Det finns naturligtvis massor mer att lägga till, men det får vi ta när vi träffas efter sommaren. Nu hoppas jag att ni alla får en chans att vila lite, umgås med vänner och njuta av en härlig sommar.

Glad midsommar, sommar och väl mött till hösten. Som vanligt säger jag

Be Careful Out There

Olof Granander

 

Personlig blogg

Ett forum för oss som är intresserade av logistik i Försvarsmakten. Det här är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *