På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Gästinlägg – kombattantutbildning i Skövde

Jonas Olsson

Vi har tidigare  här på bloggen berättat  om att förbandet nu har påbörjat kombattantutbildningen av personal.  Totalt ska drygt 1000 medarbetare utbildas innan vi är klara, och nu har vi tagit ytterligare ett steg närmare målet.

/Jonas Olsson, informatör FMLOG.

Gästinlägg – Kombattantutbildning i Skövde

Insatsorganiseringen av FMLOG är igång, det ställs nya krav på personalens färdigheter. Därför har nu förbandet påbörjat olika typer av utbildningar för att möta de nya kraven. 2021 ska förbandet FMLOG kunna samordna logistiken i hela Försvarsmakten oavsett om det råder fred, kris eller krig i den miljö som förbandet befinner sig i. För att ha rätt förutsättningar och status att göra detta behöver vi bland annat kombattantutbildas.

Utbildningen Kombattantutbildning 3-dagar (KombU) ger respektive deltagare kunskap om Totalförsvaret, Försvarsmaktens värdegrund, Folkrätt, Sjukvårdstjänst, CBRN-tjänst, Exercis, Personlig utrustning samt det egna krigsförbandets uppgift och funktion i krigsorganisationen. Befattningshavaren kan efter godkänd genomförd utbildning placeras på en obeväpnad befattning som kan ha status som kombattant eller icke kombattant.

Vi på 1.NSE VÄST genomför  kombattantutbildning  med  personalen vid fyra tillfällen under året. När vi planerade för kombattantutbildningen var det viktigt att hitta tidpunkter under året då vi kunde frigöra delar av personalen utan att ordinarie verksamhet påverkades i allt för stor utsträckning. Samtidigt som vi här och nu genomför utbildning, skall vi även se till att stödet till övriga förband  fungerar på våra servicecenter och servicepunkter.

Vi genomför i huvudsak utbildningen i egen regi, med vi har fått en del stöd från Skaraborgs regementet,P4 och dess personal vid CBRN-banan samt Trängregemetet, TrängR, med sjukvårdsinstruktör.

Det är viktigt att få till ett bra samarbete inom garnisonerna, och här i Skövde har både P4 och TrängR varit positivt inställda från början till att stödja framdrivningen av vårt krigsförband.

/Major Fredrik Christensson, kurschef för kombattantutbildningen vid 1. NSE VÄST, FMLOG.

 


Tillpassningskontroll Foto: Fredrik Christensson/Försvarsmakten

Borstar av utrustning efter genomförd tillpassning av skyddsmask i slutet utrymme. Foto: Fredrik Christensson/Försvarsmakten

 

Spänner fast skadad på vakuummadrass. Foto: Fredrik Christensson/Försvarsmakten

Tar ut luft ur vakuummadrass så att madrassen sluter åt och skadad person inte kan röra sig. Foto: Fredrik Christensson/Försvarsmakten

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Ett forum för oss som är intresserade av logistik i Försvarsmakten. Det här är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *