På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

16 juni 2016: Chefen har ordet

evapiasandstedt

Kamrater i FMLOG!

”Försvarslogistik är en förutsättning för att krigsförbanden skall kunna lösa sina huvuduppgifter”. På resan för att komma in i min nya uppgift förstärks min bild av att vi alla har ett viktigt uppdrag. Jag har hittills hunnit med att träffa staben både i Stockholm, Boden och Enköping samt huvuddelen av de som arbetar ute i landet och som ingår i staben. Jag hade också två bra besök vid NSE Väst respektive NSE Syd. Besöken är för mig en viktig del i att i nästa steg kunna stödja er alla på olika sätt att utföra era uppgifter. Jag fortsätter denna vecka med att träffa NSE Mitt och Dokumenthanteringsenheten och nästa vecka besöker jag NSE Nord.

Det blir av naturliga skäl många intryck man får när man får förmånen att träffa så många olika delar av FMLOG och alla medarbetare. Gemensamt för dessa möten är att det finns en försiktig framtidstro och ett stort engagemang för uppgiften. Men det finns också begränsningar som vi tillsammans behöver jobba med för att hantera. Begränsningarna som redovisas är både om resursbrister, gränsdragningar och samverkansrutiner till bl.a. FMV samt en känsla av att vissa beslut äger man inte vilket innebär att det är svårt att ta nästa steg för att utveckla vår verksamhet. Ofta finns det ingen enkel och snabb lösning. Vad som dock återkommer är förslag på möjliga förändringar för att hantera upplevda begränsningar vilket i sin tur innebär att vi tillsammans skapar underlag för FMLOG:s utveckling. Stort tack till alla som bidragit vid mina besök.

Under dessa veckor har Transportkontoret gjort en bra insats med att lösa ut transporterna för deltagarna i övning ANACONDA där förbandsdelar från bl.a. P7 har transporterats till övningsområden i Polen. Detta samtidigt som rotation av personalen i Mali har genomförts. Vårt NSE i Mali har bidragit till att detta är möjligt samtidigt som viktiga erfarenheter har inhämtats från den styrka som roterade hem. Vi önskar nu MALI 04 lycka till med sitt viktiga uppdrag.

NSE Mitt har med stöd av NSE  Syd deltagit som övade i övning BRIGSTRI. Nöjda deltagare ur NSE Mitt har tagit viktiga steg mot framtida insatser och övningar. Jag ser fram emot att få ta del av vunna erfarenheter. Att komma in i olika övningar kräver en kraftansträngning och prioritering främst vad avser förberedelser. Jag kommer särskilt följa upp och diskutera detta med staben i syfte att hitta bra, enkla och tydliga rutiner för vår framtida övningsverksamhet. I detta ingår också att säkerställa att erfarenheter sprids systematiskt inom FMLOG. Bra jobbat alla inblandade.

Detta är ett axplock om vad som händer just nu och lite funderingar som jag har som C FMLOG. Jag hoppas att ni hjälper mig att sprida mina tankar inom er respektive enhet inom FMLOG efterhand som en del i vår interna och externa kommunikation. Själv är jag just nu på väg hem från en intressant fältövning som C INS har kallat till. Ännu ett steg i vår viktiga försvarsplanering. Jag hoppas att efterhand kunna ta med vissa av fältövnings-slutsatserna i vår egen planering, framförallt vår grundoperationsplanering och vår mobiliseringsplanering.

”Be Careful Out There”

Olof Granander

 

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Ett forum för oss som är intresserade av logistik i Försvarsmakten. Det här är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *