Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information
Du är här:

myndigheten

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Oavsett vad du vill göra i Försvarsmakten börjar din resa med en grundutbildning.

till jobb & karrär

bloggportalen

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Statsbesök från Kanada

Livskvadron

Efter mycket genrep så var det äntligen dags att utföra eskorten skarpt. I måndags började vi med en bataljonsuppställning med uppmuntrande ord från bataljonschefen. Sen sattes det igång med olika täter för att kunna genomföra statsbesöket. Själv var jag handräckare, det är vi som sköter om stallet på morgonen med mockning och vårdar hästarna samt sadlar och betslar dem tills eskorten kommer ner och ska ställa upp. Det är väldigt hektiskt eftersom man inte har så mycket tid på sig och mycket som ska bli gjort innan man byter om, för att därefter själv stå häck och skildra gevär för kungaparet samt statsbesöket.

Det samlades ca 500 soldater och officerare ur försvarsmakten för att välkomna Kanadas generalguvernör David Johnston och hans fru Sharon Johnson.

Eskortens gångart framfördes i nedsutten trav och började vid Kavallerikasern och anländer sedan till Hovstallet för att hämta upp Kungaparet och Kanadas Generalguvernör tillsammans med fru med de kungliga vagnarna. Eskorten släppte sen av Kungaparet och Kanadas Generalguvernör med fru på inre borggården. Kungaparet och guvenörsparet mottogs av Grenadjärkompaniet samt Armens musikkår.

Eskorten återvände sedan tillbaka till Kavallerikasern där hästarna får lunch och en stunds vila. Vi handräckare samt eskorten fortsatte vårt arbete med att ta hand om hästarna och vårda högvaktsutrustningen så den blir lika fin till nästa högvakt eller statsbesök.

Här kommer några bilder från statsbesöket 🙂

 

 

Foto: Lena Berg/Modern PR

 

Foto: Lena Berg/Modern PR

 

Foto: Lena Berg/Modern PR

 

Foto: Astrid Amtén/Försvarsmakten

Personlig blogg

Livskvadron genomför beriden vaktparad, beriden eskort & annan statsceremoniell verksamhet samt högvakt till fots. Vid sidan av den statsceremoniella tjänsten övar soldaterna strid i bebyggelse, skyddsvakttjänst och fortlöpande ridutbildning. Livskvadron genomför årligen ungefär 45 beridna vaktparader och 2-6 beridna eskorter. Utöver detta genomförs ca 40 högvakter till fots och ett flertal hedersvakter.

0 kommentarer

delta i diskussionen ↓

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *