På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Att arbeta på gränsen

koreabloggen

Som operationsofficer vid NNSC jobbar man till vardags och huvuddel i den demilitariserade zonen (DMZ). DMZ är en fyra kilometer bred buffertzon mellan Nord- och Sydkorea, delad i mitten av det som kallas Military Demarcation Line (MDL), en militär separationslinje definierad i stilleståndsavtalet. Det är en paradoxal benämning av området eftersom det finns relativt många militära resurser i DMZ – på båda sidor om MDL. För att minimera risken för incidenter, är de militära förbanden vägledda av regler i sitt uppträdande och handlande, Armistice Rules Of Engagement (AROE). Tillämpningen av dessa AROE, söder om MDL, är föremål för United Nations Command Military Armistice Commission (UNCMACs) granskande ögon och NNSC:s roll är att observera och rapportera genomförandet av de inspektionerna.

En typisk observation börjar en tisdag morgon med transport till den division och regemente som skall inspekteras. Inspektionen omfattar bland annat kontroll av vapen, olika gränsmarkeringar och intervjuer med soldater angående AROE. Divisionen längst i öster tar ungefär tre-fyra timmar att nå med bil beroende på trafikläget. Oftast intas lunch på en Guard Post (GP) följt av en genomgång av bataljonchefen och sedan inspekteras en handfull GP:s eller de något mindre observationsposterna (OP). Detta sker fram till torsdag lunch, därefter genomförs en återkoppling till förbandschefen om inspektionsresultatet, för att avslutas med en transport tillbaka till egen förläggning för rapportskrivning.

I väst övergår DMZ i ett flodområde som benämns Han River Estuary (HRE), vilket även detta är ett område som inspekteras och av oss observeras. Den stora skillnaden är att det inte finns någon MDL i HRE. Civil sjöfart är tillåten enligt §5 i AA och flodbankerna bevakas av respektive sida. Tillämpningen av AROE blir något mer utmanade på grund av att MDL saknas i HRE.

Allra längst västerut återfinns de fem öar som benämns North Western Islands (NWI). Dessa öar har en särställning i AA och har varit föremål för ett antal incidenter som prövat stilleståndsavtalet genom åren. NWI kommer att beröras ytterligare i ett senare inlägg.

När operationsofficeren inte observerar inspektioner, deltar denne i utbildning av Armistice Agreement för såväl koreanska förband som koalitionsförband och skolor. Operationsofficeren deltar även i UNCMAC:s ”Right of flight” d.v.s medföljer i helikopter in i DMZ, genomför tjänstgöring som vakthavande befäl vid NNSC samt ger stöd åt övriga i den svenska delegationen och kommissionen som helhet. Operationsofficeren reser mycket och har därmed även förmånen att få träffa koreaner till vardags ute på landsbygden. Förutom att det är ett intressant och annorlunda jobb, uppskattar jag i mitt dagliga arbete att ha förmånen att se den fantastiska natur som utgör DMZ och HRE.

 

Operationsofficeren, NNSC 2020-2021

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

På gränsen mellan Nord- och Sydkorea övervakar NNSC vapenstilleståndsavtalet mellan de två länderna. Koreabloggen vill ge läsarna en fortlöpande inblick i vardagen vid Sveriges äldsta kontinuerligt pågående insats ? NNSC. Bloggen redogör för uppdragets långa historia såväl som aktuella händelser, belysta ur NNSC:s perspektiv. NNSC står för Neutral Nations Supervisory Commission.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *