Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information
Du är här:

myndigheten

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Oavsett vad du vill göra i Försvarsmakten börjar din resa med en grundutbildning.

till jobb & karrär

bloggportalen

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Snart dags att börja arbeta…..

kingkongo

04:15 hämtade transporten oss för att köra oss till flygplatsen. 05:30 så var framme efter att ha stått stilla vid FN-HQ’t en stund också. Staffan och jag fick reda på via en rysk överste att vi var med på planet, man vet aldrig, man kan bli avkastad från dom ibland. Dom ska visst vara stenhårda med vikterna också på bagaget men det gled vi rätt igen om med, endast det incheckade bagaget vägdes. Nu börjar karusellen, ok, Staffans plan till Syd Kivu går 08:00 och mitt till Nord Kivu 11:30(!) Ok, det är bara att haffa den skönaste stolen och beställa frukost. 07:30 ropar dom upp Staffans namn bland alla dom övriga som ska flyga först, vi tar farväl och troligtvis så ses vi inte igen förrän till nationaldagen, om möjligt, och därefter först när vi har kommit hem till Sverige.

Jag bänkar mig igen men efter 5 min hör jag mitt namn i högtalarna…….jag går fram till boarding disken och undrar varför jag ska flyga nu, då jag ska till Goma och inte Bukavu. Det korta svaret var: Vi har ändrat flygen och bokat om er alla. Ja, det hela hände under dom sista 20 min. Mina nyfunna vänner, en rysk överste och en ukrainsk major sitter längst bort i salen och jag kan bara rycka på axlarna till dom då vi skulle ha flugit tillsammans. Men även deras namn blev utropade och sedan träffade vi alla som vi precis tagit farväl av och givetvis så blir det lite tjo och stim när sådant händer 🙂

Efter en mellanlandning i Kisangani så landade vi äntligen efter 6 timmar i Goma. Nu börjas det, vart ska just jag ta vägen??? Ryssarna blir mötta av en annan ryss och jag frågar ”Alex?” Jag får ett ”Da!” tillbaka och förstår att han även ska hämta mig och detta har vår senior ordnat. Först så droppar vi ukrainaren och den ryska översten i ”Ryss-huset” för att sedan köra till ett hotell som jag tror mig ha bokat ett rum på. Men icke, väl där så hade dom inga rum men nästa dag ska dom ha det. ”Har ni nåt rum?” frågar jag ryssen men det hade dom inte. Ok, kör mig till nästa hotell. Nu kommer jag längre bort från HQ men det får funka. Första hotellet har inget internet men väl grannen jämte så för 75 USD har jag tak över huvudet för natten. Sedan löste det sig med ett hotell som ligger nära Sektor HQ’t.

Nu börjar samma historia som när man checkar in i Kinshasa, man ska checka in på samma sätt i sektorn fast i en light variant. Det gäller också att ha förståelse för saker och ting och för olika kulturer.
Vissa nationaliteter låter ibland som att dom skäller på dig, men det är normal läget. Ett exempel:
Jag: ”Jag har en dum fråga!”
Han: ”Ingen fara sir, fråga på!”
Jag: ”Hur fungerar (vad som helst)?”
Vad som händer nu är att han förklarar för mig exakt hur det fungera och jag får en utskällning kan man tycka för att jag är helt dum i huvudet och inte fattar nåt alls, men efteråt så säger man bara: ”Thanks for the answer!” och han svarar med ett leende ”You are most welcome sir”
Lite kul faktiskt 🙂
I grunden så är vi alla överrens om hur detta funkar……eller rättare sagt inte funkar och detta får mig att komma in på byråkratin i FN igen.
Alla har rätt till 1,5 liter vatten per dag men inte på söndagar (fråga mig inte varför) För att få detta så måste jag fylla i två olika dokument, leta upp logistik officeren för två underskrifter och hoppas på att han är anträffbar. Därefter så måste jag fixa skjuts av någon så att jag kan ta mig 4.5 km till flygplatsen, gå in på en liten bas i närheten, lämna över dom två dokumenten till en sinnesslö handläggare som trycker ut två nya dokument som jag måste skriva på och sedan lämna ett av dom till han som är ansvarig för vattnet för att få ut mina 7,5 liter. I vanliga fall så skulle jag kunnat hämta för hela April men eftersom jag inte stationerad någonstans så fick jag bara för en vecka. Men för att ge dom lite cred så när jag skulle hämta resten av månadsvattnet så hade jag glömt att ta med mig min Posting Order för att bevisa(!) att jag skulle någon annanstans och då fick jag vattnet ändå men under nogsamma förmaningar att jag måste komma in med den eller maila den.

Hur som helst så hade jag efter incheckningen en intervju med en överstelöjtnant från Uruguay som är högste chefen i sektorn för alla observatörer. En, som jag uppfattar det, jordnära och sympatisk man. Vi pratade säkert i 15 min och jag la fram mina önskemål om vart jag villa hamna, vilken team site och till min fasa så verkar han vilja ha in mig i Milobs sektor stab om 3-5 månader. Ingen vill sitta i en stab, det är på fältet allt händer. Jag ser en strid segla upp vid horisonten haha 🙂

Jag har även fått öppna ett bankkonto i en kongolesisk bank för att min FN-lön ska kunna sättas in någonstans för att sedan skickas vidare till mitt dollarkonto i Sverige. Det sista är bra att öppna hemma då vi får betalt i dollar här nere. Går dollarn upp 20-40 öre på ett år så gör man en liten hacka på det 🙂
Undrar just om skattemyndigheten läser detta nu eller om någon tar illa upp haha 🙂

Efter samtalet gick jag tillbaka till C G1, en indier, han frågade om jag fått reda på vilken Team Site som jag ska till? Nä, svarade jag men att jag gett förslag. Då börjar indiern skratta ordentligt och säger: Det beror på att det är JAG som säger till honom vart ni skall! Jaha, säger jag och hugger som en kobra, då vill jag till Kanjabajonga, Masisi eller till Kitshanga. Kitschanga blir det då säger den indiske majoren lika fort. TAGET!

Varför valde jag på dessa? Jo, det finns röda och det finns gröna team site’s. Vissa är röda för att säkerheten är så dålig i det området samt att infrastrukturen i huset som man bor i är usel. Gröna har allt fungerande från kommunikation till sanitet och annat. Alla skall börja på en röd innan man får komma till en grön. Man kan ej heller hamna på samma ställe som en från sitt eget land. Kanjabajonga ligger jämte en nationalpark och man kan se en hel del vilda djur när man är ute på patrull. Masisi ligger mitt i hetluften och Kitschanga, fick jag reda på i sista stund av dom har internet 4 km från huset 😉
Dock så har dom ingen telefon så man får prata med dom via radio. En rumän som jag träffade i Kinshasa är också placerad där. Alltså, jag ”känner” en där redan och dom ska ha ett fungerade internet i närheten, är det inte fantastiskt vilka urvalskriterier som man har när man inte har en aning om nåt överhuvudtaget haha 🙂

Så efter många om och men, ska vi åka på lördag eller blir det först på tisdag eller kanske måndag så är det nu bestämt en avfärdsdag. Detta har dock ändrats tre gånger på 36 timmar 🙂 Varför det? Jo, är vädret dåligt så kan man inte ta sig fram, det kan vara stridigheter och då gör FN bedömningen att det är osäkert att åka eller nåt annat. Det kan vara så att en sträcka är grön = du kan åka med ett fordon, en annan sträcka är gul = du måste vara två fordon, en sträcka kan vara röd = du måste åka i konvoj med beväpnad eskort.
Jag kunde ha flugit helikopter tills jag sa att jag hade 125 kg med mig, där sprack det 🙂
Men……men…..jag kommer inte få med mig all min utrustning. Det kommer att ta en eller två veckor tills jag har allt hos mig. Tack och lov till skillnad från alla dom andra svenska observatörerna så har jag all min utrustning hos mig från början Det finns dom som varit utan den i allt från 1-5 månader.
Tänk er själva att ni packar en väska med max 20 kg i Sverige och detta ska ni klara er med under ovan nämnda tid. Våran svenska chef var utan sin utrustning i 1 månad och var på en team site som låg beläget på 2500 m höjd. Man håller sig för skratt när man ska sova utan sovsäck eller andra förstärkningsplagg då.

Givetis så frågade jag vad jag bör ha med mig så att jag kan packa om min utrustning:
Tältsäng = Nej, det finns en säng, men med usel madrass så jag får köpa en ny.
Hjälm = JA!
Kroppsskydd = JA!
Sovsäck = JA! Temperaturen sjunker till 15 grader nattetid dit jag ska. Hink = JA!
Hink? JA!
Du måste ha en hink!
Ehh…ok en hink JA!
En hink, köp en hink!!!
Ok ok jag köper en hink!
Bra, du MÅSTE ha en hink men vi kan köpa det åt dig!
Bra, köp en hink åt mig!
Vi köper en hink åt dig!

Ja, så gick den sista konversationen jag hade med en från team siten jag ska till, hinken är till för att kunna ”duscha”! 🙂
Sedan kan ni själva fundera över vilket dom fäste mest vikt vid av ovan nämnda saker haha 🙂
Jag får nu med mig regnkläder den nya ”skal-jackan” som vi fått i Försvarsmakten, sovsäck och ett påslakan som jag kan lägga över sovsäcken eller i den om det behövs, lite mer kläder och annat som är bra att ha med, ficklampor som man kan veva upp för att få ljus, torklinor m.m..

Så just nu så vet jag inte hur min kommunikation med omvärlden blir. Inget internet på team siten och knappt nån mobiltelefon kontakt. Försvarsmakten har dock utvecklat vår utrustning och numera så ingår en sattelittelefon som jag får nyttja 10 min per vecka för privata samtal. Så fundera på det alla ni som läst detta, hur vore det om du inte loggade in på internet under 3-5 dagar PÅ NÅGOT SOM HELST SÄTT, inte på Iphone, inte på jobbdatorn, inte hemma, inte via TV:n, inte lyssna å internet radio, inte kunna skypa osv 🙂

Personlig blogg

To all my english speaking friends, I will write this in swedish but the text under my pictures will be in english. Feel free to send me a mail to ask me about almost anything.

Återigen så är jag på väg ut på en mission och denna gången som observatör. Under årens lopp så har många frågat mig hur jag bor, vad äter jag, vem jag jobbar med och sist men inte minst, vad jag egentligen gör utomlands. Med denna blogg ska jag försöka visa allt detta. Den kommer att skrivas ur ett rent personligt perspektiv med mina egna ord, tankar och funderingar.

2 kommentarer

  • Caroline 6 augusti 2012 00:05

    Hej! Hittade in här för att jag sökte på dollarkonto i Sverige - lite roligt då jag också arbetar för FN och också ska få betalt i dollar. Har inte varit säker på om jag ska låta pengarna stanna här, i Mocambique, eller om jag ska låta dem betalas in på konto i Sverige. Vilken bank har du konto på och vad är dealen?

    Bästa hälsningar,
    C

  • Helena 14 april 2012 19:25

    Du skriver så komiskt och humoristiskt att man inte kan tro att det finns något krig eller några oroligheter i landet!

delta i diskussionen ↓

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *