Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information
Du är här:

myndigheten

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Oavsett vad du vill göra i Försvarsmakten börjar din resa med en grundutbildning.

till jobb & karrär

bloggportalen

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Ytterligare en PowerPoint samt Posting Order

kingkongo

I en veckas tid så har vi haft introduktionsträning
tillsammans med 16 andra nytillkomna observatörer. Det är mix av officerare
från bl.a. Tunisien, Ghana, Senegal, Nepal, Ukraina och Ryssland.
Träning kanske är att ta i, det är ett rent PowerPoint race. Det är genomgångar om personaltjänst, finanser, resor, bakgrund till konflikten, kulturell medvetenhet, geografi, militanta grupper, körprov, handhavande av kommunikations utrustning m.m.

Tyvärr så är nivån på genomgångarna varierande. Det är alltifrån de som läser rakt av från PowerPointen till dom som talar fritt och vet vad dom pratar om eller till dom som inte ens dyker upp.
Språket är engelska men det är varierande också. Om jag har svårt för att hänga med när en Indier eller en från Bangladesh pratar engelska fort så undrar jag hur en Tunisier, som har svårt för engelska överhuvudtaget, hänger med.

Hur som helst så är utbildningen nu slut och vi har fått våra Posting Order också. Denna talar om vart i Kongo som vi kommer att hamna. Både Staffan och jag fick som vi ville och det säkerligen med hjälp av att vår Senior Swede drog i lite trådar och skrev till Översten som är chef för personalsektionen.

Next stop blir nu North Kivu provinsen med Goma som provinshuvudstad. Mer än så vet jag inte just nu, vet inte vart i det området som jag hamnar. Men regeln är att man börjar med att vara på ett av dom sämre baserna, team site, innan man får flytta till ett bättre.

Nu ska vi bara få vår MOP order (Movement Of Personal), därefter så får vi gå till MOVCON, dom som ser till att personal och annat transporteras runt för att slutligen skicka vår packning.
Vem löser då allt detta??? Jo, vi själva. Vi mottar vår order och sedan får vi gå runt och lösa ut saker och ting, ja, även boendet måste vi lösa själva. Alltså så måste jag själv boka en transport som hämtar mig till flygplatsen och en annan från flygplatsen i Goma till hotellet som jag själv också måste boka. Man är dock aldrig ensam. Som när vi landade i Kinshasa så hade Senior Swede ordnat så att vi fick bo hos Guatemalarna. Skiter sig allt så frågar man en ryss, en nepales eller någon annan om dom kan hjälpa till med en natt eller två
då dom kanske har kamrater som dom bor hos. Alla sitter i samma båt så att säga. Bo-Ivan som ligger 3 veckor före oss har dock redan tipsat om ett hyffsat bra hotell.

Men, det är lite påsk även i FN-systemet så troligtvis så kommer vi att sitta fast i Kinshasa hela påskhelgen och på måndag är det helg Uganda så i sämsta fall så sitter vi här ända tills på tisdag morgon. Så det lär nog bli ett eller flera besök på ”Elaise”, ett rekreationsområde med pool och restaurang, ”bara” 25 USD i inträde 🙂

The "Guatemala house" where we are staying while we are in Kinshasa. The window closest to me on the left is our room :-)

The view from our street corner where we wait for the bus every morning.

The view from our street corner where we wait for the bus every morning.

Communications training....or something like that :-)

Drivers traing. To be able to drive in the UN system you have to have a UN drivers license :-)

The streetcorner where we are waiting for the dispatsch/transport the HQ every morning

Course photo

Everybody shows the rest where we come from on a map :-)

Induction training

I tried to get a micro simcard to my Iphone 4 and ended up here in this shop where they are repairing cell phones......NOT a place where I want my Iphone to be in :-)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Personlig blogg

To all my english speaking friends, I will write this in swedish but the text under my pictures will be in english. Feel free to send me a mail to ask me about almost anything.

Återigen så är jag på väg ut på en mission och denna gången som observatör. Under årens lopp så har många frågat mig hur jag bor, vad äter jag, vem jag jobbar med och sist men inte minst, vad jag egentligen gör utomlands. Med denna blogg ska jag försöka visa allt detta. Den kommer att skrivas ur ett rent personligt perspektiv med mina egna ord, tankar och funderingar.

0 kommentarer

delta i diskussionen ↓

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *