Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Covid-19 och Kadetterna

karlbergskadetterna

Efter en tyst vår är det återigen läge att rapporterna från Karlberg. Under vårterminen skickades kadetterna hem för att genomföra studier på distans, ett beslut som togs av FHS (Försvarshögskolan) i korrelation med givna riktlinjer. Studierna flöt på i god takt och genomfördes med bravur efter anpassning till det nya läget. Däremot missades vissa övningar som skulle ske på försvarsmaktstid. Exempelvis var det planerat att nautiker skulle segla med SSS (Sjöstridsskolan) i ca 3 veckor på atlanten, något som blev inställt. Fallskärmshopp, segling och så vidare är tyvärr inget som kommer att tas igen enligt dagens planering, men kommer förhoppningsvis inte heller påverka examen. Övningen Segervisshet kommer däremot att tas igen under höstterminen, då den tillhör Ledarskap2-kursen, och inkluderar examinerande kurser så som SERE-kurser och ledarskap under stress. Traditioner som ställts in kan förhoppningsvis tas igen under höst-terminen, för att Karlbergs arv skall fortsätta att gå vidare. KD-bataljonen har vidare gått ut med direktiv att deras riskanalys tillåter verksamhet på Karlberg för de ca 190 kadetterna.

Innan sommaren träffades samtliga friska kadetter på militärhögskolan för sommarkurser. Armén åkte iväg för att spendera två veckor på Utö skjutfält. Där övades strid i alla dess olika former, detta för att få ett ledarskaps-perspektiv av verksamheten. Eftersom de kadetterna bodde i barracker fanns det corona-tester att nyttja vid symptom. Flygvapnet hade en kortare tur på LSS (Luftstridsskolan) med teori och flyg. Nautiker spenderade två veckor med att ta morse-certifiering, samt teori kring ubåtsjakt och minering.

Nu börjar termin tre för 227e kursen, och armén är i full fart på fjället.

 

Eventuell marschträning som genomförts under de fyra veckorna ledigt på sommaren gynnar kadetten som nu finner sig bland höga toppar. Denna tur är på en vecka uppe på Helagsfjället och testar gemene kadetten på att befinna sig i nya miljöer och med annorlunda förutsättningar än på hemmaort. Dessutom är det en vacker vandring!

 

Vanliga studier påbörjas vecka 32, och kommer ske på distans i största möjliga mån. Vecka 33 är  inrycket av de nya ”rukorna” (kadetterna) i den 228e kursen och Höga Rådet är i full rulle med att förbereda traditionerna kopplade till deras inryck, något som ses fram emot!

Förhoppningsvis kan livet fortsätta som vanligt snart,
fram tills dess, ta hand om varandra!

Följ oss även på instagram! @mhs.karlberg

Text: Linnéa Cadier, Thess Slottsbibliotekarie 227:e QRZN

Personlig blogg

Vi skildrar livet och utbildningen som kadett på Karlberg.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *